google chromecast vs android tv box

Chromecast vs Android TV box. Melyiket válasszam?

Ha okosítani szeretnéd a TV-d, akkor két irányba indulhatsz el. Android TV Box vagy Google Chromecast. Most megtudhatod, hogy neked melyik való.
megosztás
küldés

Számos módja van már manapság annak, hogy a TV-nket okosabbá tegyük. Sokan úgy vannak vele, hogy a régi, buta TV-t inkább lecserélik és így megkapják az okos funkciókat is.

Tévedés! Ma is vannak olyan okos TV-k, amelyek buták, erről már itt írtunk. Sokkal jobban járhatunk, ha a régi technikát okosítjuk fel 15-25 ezer Ft-ból, mintha ennél nagyságrendekkel többet költenénk az új technikára. Ugyanis lehetséges, hogy az sem lesz teljesen okos.

Milyen lehetőségünk van a TV okosításra manapság? Több lehetőségünk van, melyek a következők:

  • Google Chromecast
  • Android TV Box
  • Apple TV Box
  • Amazon FireTV

Mivel a legnagyobb számban az Androidos megoldásokat választják, ráadásul ebből kapásból két eszköz is elérhető, ezért most a Chromecastot és az Android TV Boxot hasonlítjuk össze. Lássuk melyikkel mire vagyunk képesek!

Google Chromecast

Jelenleg a harmadik generációs Chromecast 15 ezer Ft körüli áron érhető el (2020 július), amely segítségével streamelni tudjuk a multimédiás tartalmakat, prezentációinkat és néhány játékot is más eszközeinkről. Itt ez a kulcs: másik eszköz is kell hozzá. PC-ről, laptopról, mobilról, tabletről számos szoftvert használva tudunk átküldeni tartalmat. Az appok teljes listája a Wikipedián elérhető.

Alapesetben azt gondolhatjuk, hogy korlátozott a streamelés mobil eszközről, hiszen csak a fenti Wiki-s linken lévő appok támogatottak. Szerencsére a Google Home appjával a mobil/tablet teljes képernyőjét tudjuk streamelni a TV-re. Ezzel pedig bármilyen szoftvert futtatva láthatjuk a TV-n a telefon vagy tablet képernyőjét.

PC-n vagy laptopon is rendelkezésre áll a teljes képernyő tükörzése. Ez lényegében megfelelnek annak, mintha HDMI kábellel összekötnénk a TV-t a számítógéppel. Egyedüli különbség, hogy a wifis átvitel miatt van némi (nálam 1 másodperc) késés. Azaz ha kattintok a PC-n, akkor az csak 1 másodperc múlva fog megjelenni a TV-n.

Google Chromecast
A Google Chromecast kisebb, mint a tenyerem, ennek megfelelően láthatatlanul bújik meg a TV mögött. A HDMI port mellett USB csatlakozás is szükséges, amiről az áramot kapja.

Összességében egy baromi jó cucc a ChromeCast, mindenképpen megéri a pénzét. Egyedüli hátránya, hogy ha mobil eszközről streamelünk, akkor figyelni kell az akku szintre és ennek megfelelően gondoskodni kell a töltésről. Filmet nézve ez kevésbé gond, mert töltőre dugjuk és bárhová letehetjük a mobil eszközt, amíg megy a film.

Ha prezentációt tartunk és közben a telefonról/tabletről streameljük a tartalmat, plusz a telefont/tabletet használva léptetjük a diákat, akkor itt már fontos a megfelelő akkumulátor szint. Ugyanakkor itt is megvan a lehetőségünk egy lapos power bankkal a zsebünkből tölteni a telefont.

Android Box

A TV okosítás másik módja, hogy valamelyen Androidos TV Boxra ruházunk be. Összeget tekintve 20-25 Forinttal érdemes számolni. Némileg drágább, mint a ChromeCast, a legfőbb különbség pedig az, hogy mérete nagyobb és távirányítót is kapunk hozzá.

Android Box
A Xiaomi Android TV box-szal komplett Android TV-vé alakíthatjuk a meglévő akár okos, akár buta TV-nket

Akárcsak a Google Chromecast, ez is HDMI-vel kapcsolódik a TV-hez. Az egyik legnépszerűbb box-szal, a Xiaomi Mi S-sel lényegében olyan, mintha egy Androidos TV-nk lenne. Ezen felül tud streamet is fogani, akárcsak a Chromecast. Azaz itt egy eszközben megkapjuk a két szolgáltatást. Nem véletlenül drágább az Android Box.

Melyiket válasszam?

Mindenkinek mások a preferenciái és mindenkinek más jelenti a kényelmet. Aki kevésbé technikai ember és nem nagyon boldogul a modern technika világában, nehézség az érintőképernyős eszköz kelése, neki minden bizonnyal jobb lesz a távirányítón nyomkodni az Android Boxot.

Aki viszont mobilon vagy tableten éli az életét, neki a ChromeCastot gyerekjáték lesz használni.

Ugyanakkor pl. a Xiaomi Mi S box is tud Chromecast funkciót. Érdemesebb akkor ezt választani? Nem feltétlenül. A Chromecast kisebb, könnyebben magunkkal vihetjük, ha előadni megyünk és a telefonról akarjuk streamelni a prezentációnkat.

Aki biztosra akar menni mindkét eszközre beruházhat, hiszen a kettő együtt kb. 40 ezer Ft-ot tesz ki, ami nem nagy összeg ahhoz képest, mint amit tudnak ketten együttvéve. Ha két TV-m lenne otthon, akkor biztos az egyikbe Chromecastot, a másikba egy Android Boxot dugnék.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban