google chromecast vs android tv box

Chromecast vs Android TV box. Melyiket válasszam?

Ha okosítani szeretnéd a TV-d, akkor két irányba indulhatsz el. Android TV Box vagy Google Chromecast. Most megtudhatod, hogy neked melyik való.
megosztás
küldés

Számos módja van már manapság annak, hogy a TV-nket okosabbá tegyük. Sokan úgy vannak vele, hogy a régi, buta TV-t inkább lecserélik és így megkapják az okos funkciókat is.

Tévedés! Ma is vannak olyan okos TV-k, amelyek buták, erről már itt írtunk. Sokkal jobban járhatunk, ha a régi technikát okosítjuk fel 15-25 ezer Ft-ból, mintha ennél nagyságrendekkel többet költenénk az új technikára. Ugyanis lehetséges, hogy az sem lesz teljesen okos.

Milyen lehetőségünk van a TV okosításra manapság? Több lehetőségünk van, melyek a következők:

  • Google Chromecast
  • Android TV Box
  • Apple TV Box
  • Amazon FireTV

Mivel a legnagyobb számban az Androidos megoldásokat választják, ráadásul ebből kapásból két eszköz is elérhető, ezért most a Chromecastot és az Android TV Boxot hasonlítjuk össze. Lássuk melyikkel mire vagyunk képesek!

Google Chromecast

Jelenleg a harmadik generációs Chromecast 15 ezer Ft körüli áron érhető el (2020 július), amely segítségével streamelni tudjuk a multimédiás tartalmakat, prezentációinkat és néhány játékot is más eszközeinkről. Itt ez a kulcs: másik eszköz is kell hozzá. PC-ről, laptopról, mobilról, tabletről számos szoftvert használva tudunk átküldeni tartalmat. Az appok teljes listája a Wikipedián elérhető.

Alapesetben azt gondolhatjuk, hogy korlátozott a streamelés mobil eszközről, hiszen csak a fenti Wiki-s linken lévő appok támogatottak. Szerencsére a Google Home appjával a mobil/tablet teljes képernyőjét tudjuk streamelni a TV-re. Ezzel pedig bármilyen szoftvert futtatva láthatjuk a TV-n a telefon vagy tablet képernyőjét.

PC-n vagy laptopon is rendelkezésre áll a teljes képernyő tükörzése. Ez lényegében megfelelnek annak, mintha HDMI kábellel összekötnénk a TV-t a számítógéppel. Egyedüli különbség, hogy a wifis átvitel miatt van némi (nálam 1 másodperc) késés. Azaz ha kattintok a PC-n, akkor az csak 1 másodperc múlva fog megjelenni a TV-n.

Google Chromecast
A Google Chromecast kisebb, mint a tenyerem, ennek megfelelően láthatatlanul bújik meg a TV mögött. A HDMI port mellett USB csatlakozás is szükséges, amiről az áramot kapja.

Összességében egy baromi jó cucc a ChromeCast, mindenképpen megéri a pénzét. Egyedüli hátránya, hogy ha mobil eszközről streamelünk, akkor figyelni kell az akku szintre és ennek megfelelően gondoskodni kell a töltésről. Filmet nézve ez kevésbé gond, mert töltőre dugjuk és bárhová letehetjük a mobil eszközt, amíg megy a film.

Ha prezentációt tartunk és közben a telefonról/tabletről streameljük a tartalmat, plusz a telefont/tabletet használva léptetjük a diákat, akkor itt már fontos a megfelelő akkumulátor szint. Ugyanakkor itt is megvan a lehetőségünk egy lapos power bankkal a zsebünkből tölteni a telefont.

Android Box

A TV okosítás másik módja, hogy valamelyen Androidos TV Boxra ruházunk be. Összeget tekintve 20-25 Forinttal érdemes számolni. Némileg drágább, mint a ChromeCast, a legfőbb különbség pedig az, hogy mérete nagyobb és távirányítót is kapunk hozzá.

Android Box
A Xiaomi Android TV box-szal komplett Android TV-vé alakíthatjuk a meglévő akár okos, akár buta TV-nket

Akárcsak a Google Chromecast, ez is HDMI-vel kapcsolódik a TV-hez. Az egyik legnépszerűbb box-szal, a Xiaomi Mi S-sel lényegében olyan, mintha egy Androidos TV-nk lenne. Ezen felül tud streamet is fogani, akárcsak a Chromecast. Azaz itt egy eszközben megkapjuk a két szolgáltatást. Nem véletlenül drágább az Android Box.

Melyiket válasszam?

Mindenkinek mások a preferenciái és mindenkinek más jelenti a kényelmet. Aki kevésbé technikai ember és nem nagyon boldogul a modern technika világában, nehézség az érintőképernyős eszköz kelése, neki minden bizonnyal jobb lesz a távirányítón nyomkodni az Android Boxot.

Aki viszont mobilon vagy tableten éli az életét, neki a ChromeCastot gyerekjáték lesz használni.

Ugyanakkor pl. a Xiaomi Mi S box is tud Chromecast funkciót. Érdemesebb akkor ezt választani? Nem feltétlenül. A Chromecast kisebb, könnyebben magunkkal vihetjük, ha előadni megyünk és a telefonról akarjuk streamelni a prezentációnkat.

Aki biztosra akar menni mindkét eszközre beruházhat, hiszen a kettő együtt kb. 40 ezer Ft-ot tesz ki, ami nem nagy összeg ahhoz képest, mint amit tudnak ketten együttvéve. Ha két TV-m lenne otthon, akkor biztos az egyikbe Chromecastot, a másikba egy Android Boxot dugnék.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Mi az a VPN?

Mi az a VPN?

Ha nem tudod mi az a VPN, vagy hogy hogyan válhatna hasznodra használata, akkor ebből a kis szösszenetből megtudhatod.

Tovább »

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban