Windows progress bar

Túl lassan töltenek be a miniatűrök Windowsban? Itt a megoldás!

Ha szeretnéd gyorsan betölteni a kisképeket képválogatáskor windowsban, akkor ez a poszt neked való.
megosztás
küldés

Ha van szervered (és vagy hálózati meghajtón lévő adataid), ha nincs, gyakorta előfordulhat a miniatűrök lassú betöltésének a problémája.

Azaz bemész egy mappába, a nézet menüben az ikonokat (miniatűröket) választottad, ezáltal a képfájlok tartalmát (kicsiben) úgy is látod, hogy nem kell őket egyenként megnyitni.

Nézetváltási lehetőségek Windowsban
Nézetváltási lehetőségek Windowsban

A miniatűrök lassú betöltésének problémája

Nálam ez a probléma akkor jött rendszeresen elő, amikor a hálózati meghajtómra (nasomra) a mobiltelefonom által készített, korábban már automatikusan feltöltött képeket (ha lusta voltam és több hónapnyi anyagról beszélünk akkor több ezer képfájlról van szó) rendezni, rendszerezni, és mappákba szétválogatni próbáltam.

Kijelöltem x képet, áthelyeztem őket egy másik mappába, majd lejjebb görgettem az ablakot, és hosszú másodpercekig kellett várni, hogy az újabb kis miniatűrök megjelenjenek, borzasztó idegesítő volt.

Nyilván az első gondolatom az volt, hogy lassú a net, lassú a hálózati kapcsolat, lassú a számítógépem, így utánanéztem a dolgoknak.

Túl lassú a PC?

A számítógép nem lehet lassú, hisz csak a távoli mappáknál történik ez a miniatűr betöltési probléma (túl lassú). Amikor x-száz képet az SSD merevlemezzel rendelkező laptopomra átjátszottam, akkor hipp-hopp pillanatok alatt betöltöttek a miniatűrök.

Túl lassú a wifi kapcsolat?

Ezt követően megpróbáltam kábellel csatlakozni a hálózatra wifi helyett – nem segített a dolgon. A vezetékes hálózati kapcsolatot teszteltem iperf3-mal, és ténylegesen 800-900Mbps-sebességeket mértem, ami ugye 100+MB/s, a gigabites hálózat elméleti maximuma 128MB/s, tehát arra jutottam, hogy ha ez is a gond, ennél gyorsabb hálózatot otthon manapság költséghatékonyan kiépíteni nem igazán lehet (ha van ötleted várom az infot! 🙂

Maga a NAS lenne túl lassú?

Mi lenne ha kicserélném benne a merevlemezeket SSD-re? khm! nem őrültem meg, a 6TB-s lemezeket ha most le akarnám cserélni SSD-re, az nem lenne túl költséghatékony. (A 2TB-os verzió darabjáért 70ezret kell minimum perkálni most, a 3TB/4TB-osnak értelmezhetetlen az ára (több százezer Ft), ennél nagyobbat ritkán lát az ember)

Ezenkívül azt tudtam tapasztalatból, hogyha webböngészőben megnyitom a nas fájlkezelőjét, és ott például fájlokat másolok egyik meghajtóról másikra, akkor hipp-hopp megtörténik (gyors), ha viszont Windowsban másolok a NAS egyik hálózati meghajtójáról a másikra, akkor bizony örökkévalóságig tart a dolog (hisz ez esetben memóriába tölti a gép a nasrol a cuccokat, majd „visszamásolja” a hálózati meghajtóra – ami felesleges egy ilyen fájlmásolás esetén). Adódótt a kérdés, mi lenne ha a nas fájlkezelőjében váltanék nézetet? Az én nasomnál ez így néz ki:

Nézetváltási lehetőségek Synology DSM-ben
Nézetváltási lehetőségek Synology DSM-ben

És ott van – kis, közepes és nagy ikonok nézet… ÉS amikor ezt kipróbáltam, lám-lám hipp hopp szemvillanásnyi idő alatt töltöttek be a kis indexképek…. Szóval bebizonyosodott, hogy a nem SSD merevlemezeket tartalmazó nas sebességével gond egy szál se.

A kisképek gyors betöltésének megoldása

De most komolyan, nem bírom Windowsban rendezgetni a képeim, és ehhez webböngészőt kell nyissak? Nem hagyott nyugodni a dolog.

Azon gondolkodtam, hogy ha itt Windowson keresztüli gyorsulás nem lesz, akkor mi lenne, ha a Windows előre magától végiggörgetné szépen az egész mappát, és előre leindexelné a több ezer képet.

Googliztam, kerestem, turkáltam, nem találtam jó megoldást többszöri nekifutásra, amíg nem egyszer belefutottam A favorit segédprogramba, amit úgy hívnak, hogy:

WinThumbsPreloader

Nem is ragoznám a szót túl sokáig, a fenti linken van egy igen jó gif, ami bemutatja a működést, ezt itt én is prezentálnám, és akkor egyből látni fogod, hogy mi a gond – több ezer kép és vagy videofájl esetén ez bizony tényleg egy probléma lehet.

Nálam a 2200 képfájl 25 perc alat lett így „preload”-dal betöltve. Elmentem addig teljesen mással foglalkoztam, majd mikor elkészült, örömmel estem neki kiválogatni a dolgokat. – Ez az, amit én kerestem. Működik.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban