fialatok gyors

Hogyan kezeld 217%-kal gyorsabban a számítógépet (úgy, mint a fiatalok) ?

Tanuld meg a legfontosabb fogásokat: Kijelölés, vágólap, és billentyűkombok témakörében, és hasznád Te is olyan gyorsan a számítógépet, mint a fiatalok!
megosztás
küldés

Érdekel, hogyan tudod felgyorsítani napi rutinodat a számítógéppel végzett munka során, a legalapvetőbb évek óta létező, de méltatlanul alulértékelt apróságok használatával? (Anélkül, hogy bármilyen szoftvert vagy eszközt meg kelljen vásárolnod.)

Veled is előfordulhatott már, hogy

  • egy fiatal mellé ülve csak kamilláztál: jobbra-balra klikkel, észveszejtő sebességgel váltogatja az ablakokat, majd még kettőt nyelni sincs időd, már elintézett valamit, amihez neked hosszas percekre lenne szükséged.
  • monton módon klikkelgetve ugyanazt a műveletet kellett kismilliószor elvégezned, nem kevés időt elpazarolva ezzel az életedből.

Nem vagy egyedül, én sem voltam mindig számítógép-virtuóz, és egy-egy új eszköz beszerzésekor, egy-egy új rendszer megismerésekor első körben én is totálisan analfabétának érzem magam.

Nem a Te hibád, ha Te is így érzel, hiszen a nagy guruk nem egy átlag felhasználó gyorsaságával, hatékonyságával foglalkoznak, nem rágják a szánkba azt, amiről azt gondolják hogy a napnál is világosabb – pedig ez nincs mindig így.

Lendüljünk túl azon, hogy a fiatalok belenőttek ebbe a korba, és hogy intuitív módon tanulták meg használni a számítógépet – a lényeg nem ezen múlik!

A jó hírem számodra az, hogy alapvető számítógép-használatoddal kapcsolatosan, műveletek végzése esetén igenis van fény az alagút végén: Három, brutálisan egyszerű dologgal kell tisztába kerülnöd, ezt a három dolgot kell készségszinten elsajátítanod, begyakorolnod, és nemcsak hogy Te nem fogsz magadra ismerni, de más sem.

De mi az hogy műveletek végzése esetén? Fájlokat, mappákat és vagy szövegeket  másolása, áthelyezése, beillesztése, gépelés, a kulcs egyi része pedig az akarva-akaratlanul arra történő figyelés, hogy egy szöveget, amelyet egyszer már felvittek, ne kelljen beírni még egyszer, egy tevékenység, mely csoportosan is elvégezhető, ne legyen egyedileg ismétlendő.

Lássuk a megváltást hozó három dolgot

Feltételezem hogy tudod már mi az a fájl, mappa, tálca, vagy asztal, viszont nem, nem a gépíró tanfolyamról fogok neked mesélni, (az igazából egy magától értetődő dolog, aminél gyakorlat teszi a mestert, minél többet próbálsz meg gépelni, idővel annál gyorsabban fog menni.)

Ha megtanulsz rendesen kijelölni, akkor szövegeket, fájlok sokaságát fogod tudni rugalmasan egyként kezelni, véget vetve ezáltal a monoton klikkhuszárkodásnak. Viszlát stressz!

Ha megtanulod kezelni a vágólapot, akkor a kijelölt elemeket fogod tudni áthelyezni/másolni egyik ablakból/fájlból/helyről a másikra egy nemgyengén hatékony módszerrel, amikor belejöttél úgy fogod érezni magad mint valami rendszergazda.

Ha megtanulod a kijelölés, a vágólapkezelés, az op.rendszer alapvető ablakkezelési gyorsbillentyű-kombinációit, akkor mindent egy brutális sebességgel fogsz tudni elvégezni, ha elkészültél már-már unatkozni fogsz, és nem érted, hogy hol értél te korábban.

Na meg még mit nem

Hihetetlenül hangzik az egész? Mert te már kened vágod a kontrol cé kontrol vét? ’97-ben, a Microsoft Windows 3.1-es verziójában találkoztam először a Vágólappal, ebben a rendszerben használtam először szövegszerkesztőt, vagy másoltam fájlokat floppylemezre (5.25″-os verzióra). Azóta néhány köbméter víz lefolyt a Dunán, de az esszenciális funkciók megmaradtak, kiegészültek. Én pedig azóta se felejtettem el a hatékony PC kezelés kulcsát.

Ezt a tudást adom át neked, ha továbbolvasol, és megnézed a három youtube videót. Jó tanulást!

1. A kijelölés

Mivel műveleteket akarsz végezni, tudnod kell, hogy mely fájlokkal, szövegekkel kell ezt megtenned. A kijelölés segítségével mutatod meg a számítógépnek hogy mi az az 1, vagy több fájl, adatsor, szövegrészlet, melyekkel valamit a későbbiekben csinálni szeretnél.

pl.: nem egyenként helyezel át 9 különálló fájlt egy mappából egy másikba, hanem egyszerre mind a kilencet – kötegelni lehet a műveletet kijelölés által.

A következő videó pár percében nézheted meg a szerintem legfontosabb, kijelöléssel kapcsolatos tudnivalókat.

2. A vágólap

Műveletek végzése esetén lévő köztes “tároló” a memóriában, egy hely, ahova ideiglenes célból tehetsz adatokat, fájlokat szövegeket, melyeket viharos gyorsasággal elő is tudsz szedni azonnal, ha szükségesek.

pl.: e-mailben kaptál egy címet, melyet “kimásolva” vágólapra egy rendelés leadásakor a vágólapról egyszerűen csak “beilleszted” a címet, nem kell emlékezni rá, és ismét begépelni. Ahhoz hogy tudj vágólapra másolni, és onnan beilleszteni, tudnod kell kijelölni az adott szövegrészletet. (De fájlról is beszélhetnénk).

A vágólappal történő műveletek esetén érdemes megemlíteni az úgynevezett drag’n’drop, azaz “fogd-és-húzd” funkcionalitást.

A következő videó pár percében nézheted meg a szerintem legfontosabb, vágólapos munkavégzéssel kapcsolatos tudnivalókat.

3. Alapvető billentyűkombinációk

Van néhány (kevés, de annál is fontosabb), billentyűkombináció, melyek használatát ha magadévá teszed, a kijelölést, a vágólappal történő munkát, és az ablakok kezelésének sebességét magasabb sebességi fokozatba tudod kapcsolni.

Nem muszáj ezek megtanulása, ha az első két ponttal rendben vagy,, már az is sokat fog segíteni, viszont ha ezt a pár kombót megtanulod, és használod (10 kombinációról van szó), a végén elégedetten fogsz tudni csettinteni. Fontos megjegyezni, hogy ha az első kettő ponttal nem vagy tisztában, akkor ne a billentyűkombinációkkal kezdj – mert nem fogod érteni a dolgokat.

A következő videó pár percében nézheted meg a szerintem legfontosabb, billentyű kombinációkkal kapcsolatos tudnivalókat.

Továbbá

Végül elmondanám, hogy én Windows 10 op. rendszert futtató PC-n dolgoztam, viszont a billentyűkombinációknak megvannak a megfelelőik Mac-en és más rendszereken is, kijelölni, vágólappal dolgozni rendszertől függetlenül lehet, csak lehet hogy kicsit másképpen. (Android/iOS telefonon pl. van hogy hosszan kell rányomni valamire annak érdekében, hogy felugorjon a menü, amiben választani lehet kivágás és másolás közül).

Hogyan tovább?

Remélem, hogy hasznodra vált ez a bejegyzés, ha kérdésed van, írj nyugodtan, ha pedig szeretnél többet tanulni digitalizációs témában akkor ajánlom neked könyvünket, a Digitális vállalkozást, mely mindenkinek íródott, aki arra vállalkozik, hogy a digitalizáció fortélyainak segítségével eredményezzen maga és környezete számára hatékonyabb, eredményesebb működést.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

gw4 tw3 index

WearOS okosóra rangadó: Galaxy Watch 4 a Ticwatch 3 Pro ellen

Videós anyagunkban a két meghatározó WearOS rendszert futtató [WearOS 2 vs WearOS3+OneUI], lehengerlő tudású Smartwatch-zászlóshajókat veszem górcső alá egy olyan összehesonlító tesztben, ahol a napi használatra, a kényelmi funkciókra, és a sportolás trackelésének terepen történő tesztelésére helyezem a hangsúlyt, egy havi használat alapján.

Tovább »

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban