Dokkoló, az új szeretőd

Dokkoló, az új szeretőd

Használj kis laptopot dokkolóval, több külső monitorral, és elvezd ki a mobilitás valamit a rendes irodai munka örömeit!
megosztás
küldés

Számítógép vásárlás előtt nyilvánvalóan felmerült már benned az egyik, ha nem a legégetőbb problémakör: Az eszköz fizikai mérete.

Ha egy igazán erős gépet akarsz venni, akkor egy asztali PC a kifizetődő(bb), de azt hogy viszed magaddal bárhova? Nehezen.

Ha emiatt egy laptopra szavazol egy szép nagy képernyővel (17″+), mert fontos hogy tudj nyugalomban, kényelmesen irodázni, akkor minden más alkalommal varázslatos élmény lesz az esetenként nehéz, de mindeképpen méretes laptop kényelmetlen használata „útközben” [tömegközlekedésen, kis asztalon kávézóban, stb]

Ha viszont abból indulsz ki, hogy mindenhova akarod magaddal hurcolni a gépet, és mindenhol használni is akarod, és emiatt egy kis méretű gépre szavazol, akkor meg majd szívhatod a fogad, mikor épp nem mentél sehova: plusz monitor(ok), kábelrengeteg, és brutális kupleráj az irodában – annak érdekében hogy ne egy mini kijelző előtt kelljen görnyedni.

Van viszont kompromisszumos megoldás!

Az új legjobb barátod, akit úgy hívnak, hogy dokkoló

A dokkoló a világ 8. csodája is lehetne: A dokkoló egy plusz dobozka az aszatlodon, rácsatlakoztatsz 1-2-3 monitort, billentyűzetet, egeret, hálózati kábelt, tápegységet, hangfalat, és mindent, amit nem szégyellsz. Majd ezt az eszközt egyetlen egy csatlakoztatási ponttal/kábellel csatlakoztathatod a laptopodhoz.

A dokkolót az a monitor hátuljára, a falra, vagy az asztal alá is teheted
A dokkolót az a monitor hátuljára, a falra, vagy az asztal alá is teheted

Jól olvastad, a laptopdba ezen egy kábel mellé még töltőtkábelt sem (az esetek döntő többségében) kell csatlakoztani. Az egyetlen egy kábelen fog a feszültség, és minden szükséges adat közlekedni.

Miért jó ez?

A mobilitás istencsászára lehetsz, aki nem veszití el az irodai kényelmet:

 • Az iróasztalodon minden kábelt szépen elrendezve, össze-vissza lógó kanócok nélkül tudsz BRUTÁL nagy képernyő(kö)n dolgozni és
 • bármikor amikor kedved szottyan – mindenféle op.rendszerben klikkelős szoftveres lecsatlakoztatgatás (pendriveoknál ismert) nélkül – kihúzod az egyetlen egy kábelt a laptopodból, és viszed a kis és könnyű laptopodat magaddal,
 • ezáltal olyan mobil lehetsz, mint a pinty, akarjál csak a kanapéra heveredni, a kerti nyugágyra, egy kávézóban egy üres székre, vagy akár a WC-re. 😀
USB-C-s dokkolási csatlakozás
USB-C-s dokkolási csatlakozás

Mi az, ami örökre megszűnik?

 • Nincs több feszengés a buszon/vonaton/repülőn a 17″os laptop előtt, ahol a könyököd már sehova sem fér
 • Nincs több óriás hátizsák keresés
 • Nem fogja húzni semmilyen nehéz hardver a hátad karod, mikor magaddal kell vinni
 • Nincs 12″-os kijelző előtt gubbasztás otthon
 • Nincs undormány kábelrengeteg az íróasztalon (egy kábelcsatorna azért nem árt, ha sok monitorod van)
 • Nincs 7 lecsatlakoztatandó kábel, és nincs 8 leválasztandó USB eszköz, amikor éppen felállsz az íróasztalodtól

Ez azért elég kényelmes, nem?

A dokkoló hátulról
A dokkoló hátulról

Évek óta a kövektező koncepcót követem

 • kis, de erős laptop (12″, vagy káva [fekte csík] a képernyő körül -mentes esetben 13,4 – 14″
 • USB-C dokkoló (lehetőség szerint Thunderbolt 3+ [2022ben íródik ez a bejegyzés]
 • 2×24″-os monitor az íróasztalomon, vezeték nélküli billentyűet, egér

Soha még1x nem térnék el ettől a rendszertől!

Munka több monitoron dokkolóval
Munka több monitoron dokkolóval

Oké, de mit tegyek most?

Ha épp nem akarsz laptopot/PC-t cserélni/venni, akkor simán nézz utána, hogy a jelenlegi eszközöddel kapcsolatosan milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha pedig vásárlás előtt állsz, akkor mindenépp informálódj, és tervezd be a dokkolót és a plusz monitor(oka)t a keretbe, egyből teljesen más szemmel fogod vizslatni a eszközöket, melyek szóba jöhetnek.

Egy dolog, amire érdemes odafigyelni

A story teljessége érdekében elmondanám, hogy nem volt ez mindig így, az mai szemmel még viszonylag „nem túl régi” USB-C csatlakozó előretörése előtt (az én szemszögemből) két típusú dokkolási lehetőséggel lehetett találkozni (és „port replicator” néven [is] futottak)

 • az egyik olyan volt, mint egy speciális „alátét”, amihez a laptop az alján található különleges csatlakozó segítségével volt rápattintható – na ezek már szinte kihaltak
 • a másik olyan, mint egy giga USB elosztó, és ilyeneket lehet kapni ma is bőven, ezekkel vigyázni kell. Miért?

A mai igazi, „modern” dokkolók már többet adnak, mint a mobilitás élménye: már saját chipekkel, processzorokkal és ventillátorokkal rendelkeznek (a sok sok csatlakozó mellett), azért, hogy egy gyengépp laptopnak besegítenek abban, hogy elboldoguljon 2-3 „4K” febontású monitorral.

Ha sok monitort tervezel

Akkor mindenképpen figyelj 1, a kompatiblitásra 2, a hálózati és a megjelenítéssel kapcsolatos csatlakozókra. Vannak dokkolók, melyek simán elvisznek 4K-ban 3 monitort, viszont DisplayPort kábeleket kell beszerezned, míg mások nem tudnak csak két extra monitort kezelni, plusz a lapotpodon megjeleníteni (összesen 3 kijlezőn), de max FullHD-ben. Sőt, vannak olyan laptopok, amikhez kell extra tápellátás. Vannak olyan dokkolók, amelyek dupla USB-C-vel csatlakoznak a laptophoz…

Na de nem akarok jobban belemenni, ezek azok (az egyebkent nem tul bonyolult) technikai részletek, melyeket érdemes körbejárni, mielőtt bármit megveszel.

Ráadás

Egy jó dokkolóval (pl. Dell WD19TBS) egy jó tablet (pl. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G) simán együtt működik (oké, csak egy monitoron), tehát a tableted is simán betolhatod az irodai „atmoszérába”, és az Android eszközön a DeX módot bekapcsolva kamillázatsz, hogy ilyen létezik. Arról nem is beszélve, hogy ráadásképp a tablet kijelzőjét touchpad-ként is használhatod majd.

Dell dokkoló és Samsung tablet Dex módban
Dell dokkoló és Samsung tablet Dex módban
megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban