Áramfogyasztás mérőóra

Ezért nem teszi meg egy régi PC szerverként

Összefoglaló arról, hogy miért jobb egy NAS saját szerver használatra mint egy régi PC.
megosztás
küldés

Egy korábbi bejegyzésben volt szó arról, hogy az un. NAS-ok igenis jó alternatívát kínálnak specifikus felhasználás esetén, említésszinten foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy vajon a „Tibcsi régi asztali PC-je nem lenne-e megfelelő” szerverként való felhasználásra.

Ingyen van, már nem kell senkinek fogja a port, egyenes következménye a dolognak, hogy miért is lehetne ezt csatasorba állítani szerverként, ha már egyszer úgy sincs semmi haszna, ahelyett, hogy egy NAS-ra költenénk.

Hosszú anekdoták nélkül, gondolatébresztőként a következő pontokat említeném – elöljáróban azonban szögezzük le, hogy a szervernek folyamatosan mennie kell. Az életszerűbb számításért azt feltételezzünk, hogy napi 12 órát megy a szerver normal üzemmódban, és napi 12 órát készenlétiben, tfh ilyenkor a fogyasztás a harmada a normál üzemnek.

A fogyasztás

Egy 4 lemezes NAS fogyasztása 27 watt- amikor nincs készenléti módban (abban pedig 9), egy számítógép simán 100-140 wattot, monitor nélkül (készenléti módban legyen 40).

Készítettem egy kalkulátort, amit az alábbi gombra kattintva tudsz letölteni, pofon egyszerű kis Excel-tábla, amiben a megfelelő mezőkbe a saját számaid is betudod illeszteni, és testre tudod szabni a kalkulációt.

Az én alap számításom alapján kijön, hogy ha a nap 24 órájából kb 6 órát van az eszköz készenléti módban (mert valaki mindig rajta lóg: filmezés, zenélés, home office, stb), akkor éves szinten közel 30e Ft megtakarítást tud összehozni, ha egy NAS-t állítunk be, nem pedig egy régi számítógépet.

Ha egy olcsóbb nast állítunk csatarendbe (vegyünk 60e Ft-nak), az kevesebbet fogyaszt mint a példában, de fenti számokkal nézve is 3 év alatt megtérül, és ekkor még SEMMI mást nem vettünk figyelembe, csak az áramfogyasztást. Hosszút távon gondolkodva tehát ez az első pont nem kérdés

Zajterhelés

A zajterheléssel kapcsolatosan nincsenek ennyire objektív információm, de emlékszem én még azokra az estékre, amikor éjt nappallá téve ment a PC (vagy a DC++), hogy bizonyos tartalmak le illetve feltöltődjenek… ez egy hálószobában irtó zavaró volt. (most mondd azt, hogy vízhűtéses PC, de akkor már kapásból nem Tibcsi régi használaton kívüli Celeronjáról van szó).

Ezzel ellenben egy NAS zajterhelése elhanyagolható. Aktivitás esetén nem mondanám, hogy néma csendben van, persze lehet ezen is javítani, ha az ember nem tudja mire költeni a pénzét és TB+-os SSD merevlemezeket vesz a NAS-ba. (nem javaslom, nem költséghatékony).

Egy félreeső szobába, sufniba elzárva biztos hogy nem zavar egyik sem senkit, de míg egy nas tök jol elfér pl. a garázsban a router mellett fent egy magas polcon, egy PC-t hasonlóképp elhelyezni nem biztos hogy könnyedén lehet.

Ha egy NAS hangjára vagy kíváncsi, akkor erre tessék.

Hőtermelés & Helyszükséglet

A hőtermelése a PC-nek összehasonlítva a NAS-sal… hát erre vonatkozóan adatokat nem találtam, mérni nem tudtam, de abban biztosan lehetünk, hogy ha egy kis sufniba bezárunk egy nas-t, vagy egy pc-t, akkor utóbbi esetben érzékelhető hőmérséklet-emelkedéssel kell számolni, namármost ez senkinek sem jó, a számítógépnek legfőképp nem

a PC-k nem arra lettek kitalálva, hogy hónapokon éveken át tartó folyamatos üzemre legyenek képesek, a NAS-ok ezzel szemben viszont igen. Hiányzik az nekünk, hogy pont akkor robbanjon le a szerverünk, amikor nem kellene ? Egy régi PC beállítása esetén megnövekedett valószínűséggel számolhatunk hiba előfordulására.

Helyszükséglet: nas= kicsi, kompakt, bárhol elhelyezhető; régi PC = probléma. Ezt nem igazán magyaráznám tovább.

Üzembe helyezés & gondozásmentesség

Egy modern NAS esetén pofonegyszerű, nem kell hozzá Windows rendszergazdai képesítés. Manapság egy új PC telepítéséhez sem, de 10+ évvel ezelőtt azért sokunk harcolt még az elemekkel, az illesztőprogramokkal. Magyarán valószínűleg sokkal macerásabb egy régi PC szerverként való üzembehelyezése.

Karbantartási igény: ha valami tönkremegy a régi PC-ben… simán előfordulhat hogy égen földön 1, nem találunk már olyan alkatrészt 2, nincs már megfelelő illesztőprogram…. nas? én még nem gyűjtöttem olyan tapasztalatot, hogy egy NAS tönkre ment volna… ez persze nem jelenti azt, hogy ez nem fordulhat elő. két év garancia után megmondom őszintén zsebbenyúlós lehet a dolog, de a valószínűsége rendkívül alacsony.

Teljesítmény és hálózati sebesség

Egy NAS-t úgy kell felfognunk, mint egy modern PC, ami arra lett kitalálva, hogy felhasználók egyidejűleg akár párhuzamosan kezdjenek vele valamit. 

Nyilván függ attól a dolog, hogy milyen típust szereztünk be, és hogy mire használjuk épp, de egy régi PC biztos nem versenyez egy 4K-t transzkódolni képes nassal, amikor három különböző helyről játszanak le éppen streamelt tartalmat. (Ha lenne fusiban egy PC-m fusiban valahol, akkor lehet hogy ezt letesztelném)

Végül ejtsünk szót a hálózati sebességről: a mai nasok gigabitesek, a régi pc-k biztos hogy nem. Ha van egy olyan hálózati infrastruktúránk a felhasználási helyen (iroda, otthon), ahol megoldott a gigabit, akkor egy régi PC-vel sebességügyileg érezhetően rá fogunk fázni. 

Nálam otthon a gigabites kábelen simán mennek a 800-900Mbit/s értékek, tehát 100MB/s-nél gyorsabban történhet az adatátvitel. a 10/100(as) régebbi hálózati kártyák elméleti maximuma fasorban sincs ehhez képest, nem beszélve arról hogy mit hoznak a gyakorlatban.

Szumma szummarum

Szóval ennyi dolog jutott eszembe, de szerintem elég meggyőző a dolog. Én semmiképp sem állítanék be egy régi PC-t szervernek, mert több nyűg beüzemelni, elhelyezni, több költség üzemeltetni, és karbantartani, és több a hiba előfordulásának esélye.

Ez túl sok olyan paraméter, ahol a NAS-sal nem lehet versenyezni. Száz szónak is egy a vége, eljutunk odáig, hogy beismerjük vannak cégek, melyek NAS-ként történő felhasználásra fejlesztettek a világ számára számítógépeket (ezek ugyanis azok), amelyekkel a Tibcsi gépénél felmerülő problémákat (és még rengeteg más gondot is) egyértelműen kizárhatunk.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban