Synology NAS

Mi az a NAS, és mi értelme?

Tudd meg te is, hogy miért irtózatosan jó, ha van egy NAS-od.
megosztás
küldés

NAS = Network attached storage = Hálózathoz kapcsolt tároló.

NAS: Network-attached storage (NAS) is a file-level (as opposed to block-level) computer data storage server connected to a computer network providing data access to a heterogeneous group of clients. NAS is specialized for serving files either by its hardware, software, or configuration. It is often manufactured as a computer appliance – a purpose-built specialized computer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage

Képzeld el azt, hogy féltve őrzött képeid (dokumentumaid, zenéid, bármit), melyeket egy – vagy akár több – USB csatlakozós merevlemezen tartasz holnaptól nem a fiókban tartanád, hanem a házban pont ott, ahol mondjuk a routered is van. Ahol a kábelmodemed. Ahol bejön az „internet”. Képzeld azt el, hogy ezen a helyen tartanád a merevlemezeidet is, méghozzá úgy, hogy hozzácsatlakoztatnád őket valamilyen módon a routerhez.

Router: Az útválasztó vagy router a számítógép-hálózatokban egy útválasztást végző eszköz, amelynek a feladata a különböző – például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet, vagy egyes országok közötti hálózatok, vagy vállalaton belüli hálózatok – összekapcsolása, az azok közötti adatforgalom irányítása.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Atv%C3%A1laszt%C3%B3

Ha ezt így megtennéd, akkor olyan módon hozzáférnél az adataidhoz a számítógépedről (is – és az összes hálózatra csatlakozó eszközödről is), hogy nem kellene a fiókot nyitogatnod, nem kellene a kábeleket dugdosnod. Tudnád, hogy mi melyik mappában van, kettőt kattintanál, és már meg is lenne a tartalom, amit kerestél. Ha ez a rendszer megvalósul (routerre kötött merevlemez), akkor már kezdő szintű nas-koncepcióról beszélünk.

Kezdő szintű NAS koncepció: Hálózatra kötött standalone (egyedülálló) merevlemez, elvégre ez már egy hálózatra csatlakoztatott adattároló egység

Ebben a koncepcióban nem nehéz elképzelned, hogy bármely, ezen a lemezen tárolt adatod elérhetnéd otthon, bármelyik wifis vagy kábeles hálózati eszközödről (laptop, mobiltelefon, tv, tablet, stb), sőt, ha úgy állítod be, akkor akár külső hálózatról is.

Elmész a nagyihoz, és nem kell vinned magaddal a pendrive-ot, ha képeket akarsz mutatni, a nagyinál neten keresztül simán csatlakozol az otthoni merevlemezedre, és megmutatod róla amit szerettél volna. Ha persze így van beállítva, hogy ezt megtehesd.

Úristen, de ez a hozzáférhetőség biztonságos?

Azonnal jön a kérdés, hogy akkor mindenki fel tud csatlakozni rá? Nyilvánvalóan nem tudja ezt mindenki megtenni. Veszélyes-e? Mint minden más a mai világban: ha túl sokat mész az utcára, akkor a kipufogógáz öl. Ha túl sokszor lehorzsolod a lábad focizás közben akkor komoly vérveszteség adódhat. 😀

Viccet félretéve ésszel használva, mint minden más a mai világban használt szoftveres és számítógépes rendszer nyilvánvalóan biztonságos. De nyilván különbség van aközött, aki rövidgatya-papucs-félmeztelen kombinációban ugrik le Érdről a Agárdra, és aközött, aki talpig protektoros bőrruhában autópályák elkerülésével elmotorozik a Bretagne félszigetről Battonyára.

El lehet gondolkozni, hogy kinek jobbak az esélyei a sérülésmentes célba érésre, és mennyire adja át az ember magát a „szerencsének”. A hasonlat nem véletlen: papucsos motoros = egy védtelen hálózati merevlemez; bőrruhás motoros = egy tűzfalazott, és biztonságossá tett hálózati merevlemez.

Meg kell tehát tenni a szükséges biztonsági intézkedéseket, és akkor igen, biztonságos.

Egy kezdő szintű NAS-koncepciónál a routered lehetőségei jelentik az adathozzáférés korlátait. (Sávszélesség hálózaton belül és kívül, másolási sebesség, órajel, memória, és még sorolhatnám). [Teszteltem Fritzboxot évekkel ezelőtt, Netgear routert, kár hogy akkor nem készült sebességtesztekkel foglalkozó blogpost].

Mint minden más esetben, ebben is érvényes, hogy a célhadvér mindig jobb, mint az „öszvér” megoldások: Egy router hálózati adatforgalom irányítására lett kitalálva, ennélfogva ha valaki elkezdi gyűrni a hálózati tárolóját, akkor ott bizony elég gyorsan otthoni belső hálózati problémák keletkeznek.

Akik figyelmesen olvasták a NAS angol definícióját, azok észrevehették a „a purpose-built specialized computer.” részt. Mit jelent ez? Egy igazi NAS, az egy hardvereszköz, nevezzük úgy, hogy egy extra számítógép, egy külön rendszer, ami pont ugyanúgy csatlakozik a helyi hálózatra (kábellel) mint bármelyik másik eszköz. Processzor van benne, alaplap, merevlemezek, stb.

Tibcsi régi asztali PC-je nem megfelelő?

Adódik az ötlet, hogy akkor ne terheljük már ezt a szegény routert, hát ott van a Tibcsi régi számítógépe, rakjunk bele egy extra merevlemezt, aztán kössük rá a hálózatra! Később realizáljuk, hogy úú, Tibcsi gépének folyamatosan mennie kell? Hát mennyit fogyaszt ez? Hu nem kezeli az 500GB-náé nagyobb merevlemezeket? Elromlott az alaplap – nem lehet kapni hozzá már? Befűti a sufnit ahol a kábelmodem van? Nem fér oda a TV szekrény mellé?! 🙂

Száz szónak is egy a vége, eljutunk odáig, hogy beismerjük vannak cégek, melyek NAS-ként történő felhasználásra fejlesztettek a világ számára számítógépeket (ezek ugyanis azok), amelyekkel a Tibcsi gépénél felmerülő problémákat (és még rengeteg más gondot is) egyértelműen kizárhatunk. Itt, ezen a blogon, ezeket a speciálisan erre a célra épített hálózatra kötött számítógépet fogjuk NAS-nak hívni.

Ennyi? Képeket mutathatok a nagyinak?

A fenti egy témát ragadtam ki, de szeretnék felsorolásszinten egy kis gondolatébresztőt összefoglalni, hogy milyen lehetőségeket foglal magában az a vállalkozás/háztartás, ami eljut arra a pontra, hogy beruház egy hálózati adattárolóba (NAS-ba):

Adataink biztonságos tárolása

Egy nasban több merevlemez van. Ha egy merevlemez elromlik (tudjátok tönkremennek néha), akkor a NAS a másik merevlemez(ek)en található adatok alapján kiszámolja, hogy mi veszett el, és nem szenvedünk el adatvesztést. Ez az un. RAID rendszer talán az egyik legfontosabb dolog. Nincs annál rosszabb, mikor a féltett esküvői video odavész…

Instant hozzáférés adatainkhoz bármely eszközünkről

PC, Notebook, Tablet, Mobil… én még az autóm fejegységét is összehoztam a nasommal. Ez működhet úgy, hogy csak a belső otthoni hálózatunkról, de úgy is beállítható, hogy akár távolról is.

Hálózati meghajtó

Az előző pont kivitelezése történhet a munkahelyünkön látott látott, Windows intézőnkben létrehozott hálózati meghajtón keresztül, de rendkívül

Médialejátszó

Ezt úgy hívom, hogy „saját netflix”. Képzeld el, hogy a fenti biztonságos tárolás mellette egy központi helyen tartod és katalogizálod a filmjeid, családi videóid, a sorozatokat, és ezt simán le tudod játszani bármely eszközödről. Viszlát Blu-ray, DVD, VHS! [Utóbbinak már jó ideje viszlát] Saját netflixed ugyanúgy letölti a borítóképeket, tartalmat, a szereplőket, feliratot, ahogy illik!

Letöltőközpont

Tölts úgy le bármit az internetről, hogy nem kell úgy hagynod a számítógéped. Telefonon tap-tap, elindítod, majd a NAS szépen mindent magától megold. Adott esetben (ha olyan a tartalom) még a médialejátszódhoz is hozzáadja az új tartalmat. (sima netes letöltések, FTP és torrent sem akadály!)

Képgaléria

Jönnek a rokonok és mutatnál 1-2 képet a legutóbbi nyaralásról? Taptap a tv-n vagy a telefonodon, és nasodról minden tartalom elérhető, bármelyik észkoszodon. Amíg a képvetítés zajlik te nyugodtan storyzhatsz mellé.

Jukebox vs. Zenei központ

Ezt pedig úgy hívom, hogy „saját spotify”. Te is tonnaszámra tartod az mp3-aidat valamelyik mappádon, és mindig az a szám nincs nálad, amit épp meg akarnál hallgatni? Rakj mindent a NAS-ra, katalogizáld be őket, és pont úgy, bármelyik eszközödről elérhető lesz, mintha Spotify-t hallgatnál.

Megfigyelőrendszer

Bízd a biztonsági rendszered vezérlését a NAS-ra! ideális esetben terraszám áll a nasodban a szabad kapacitás, miért ne egy ilyen integrált, távolról is elérhető, digitális, ip kamera alapú rendszert használnál? Miért ragadnál le a fél analóg őskövület megoldásoknál, ahol csak a nappaliban nézheted meg egyetlen kijelzőn, hogy mi történik a kertben? Használd a NASt, és nézd telefonról hogy mi történik otthon, fogadj értesítéseket ha bármi mozgás van* (Ez a téma annyira komplex hogy részletesen fogunk vele foglalkozni a későbbiekben). Egyszerre több kamera képét tudja természetesen a nas rögzíteni és ezek később is visszanézhetőek.

Legyen saját Google Driveod/Onedriveod/Dropboxod

Voltál már abban a helyzetben, hogy havidíjat kellett volna fizetni a googlenek, mert nem volt annyi tárhelyed, amennyire szükség lett volna egy tartalom megosztásához egy ismerősöddel? Na itt ilyen nincs, a nasban lévő merevlemezek mérete határozza meg, hogy mekkora tárhellyel rendelkezel a „saját” felhőszolgáltatásodban.

CloudSync

Legyen biztonsági másolatod a biztonsági másolatodról. Beállítható, hogy a nasod a háttérben egy másik, távolban lévő nasra,vagy bármilyen cloud ill. ftp szervere adatokat áttöltsön, szinkronizáljon.

Saját Felhőalapú Jegyzetprogram

Miért használj evernote-ot, ha az csak 3 eszközön működik havidíj nélkül? Használd a saját szervered, a saját kliensprogramjaiddal, és bármely eszközödön fogsz jegyzetelni, mindig egy helyre kerül, és az összes többi eszközön is folytathatod akár.

Bármilyen szerver, tech-freakeknek

DNS Szerver, Mail Szerver, FTP PHP, MySQL, apache szerver… és a többiek…. Én mindig azt mond, hogy lehetőségek korlátlan tárháza áll rendelkezésünkre.

Nyomtatószerver

Az irodában még nem jutottatok odáig, hogy hálózatra kötött, bérelt nyomtatótok van, de fontos az, hogy mindenki egyszerűen és kényelmesen nyomtasson? Csatlakoztasd a nyomtatód USB-n a NAS-ra, használd nyomtatószerverként, ahelyett hogy bármelyik számítógép közbeiktatásával (és bekapcsolva tartásával) kellene bajlódnod

Száz szónak is egy a vége: ha van egy NAS-od, akkor a saját, felhő alapú szervered indíthatod el, otthon, a spájzban, havidíjak és rendszeres fizetési kötelezettségek nélkül. Annak minden előnyével és hátrányával.

Milyen további előnyei vannak egy NAS használatának?

(a fenti funkcionális felsoroláson kívül)

Karcolásmentesség Non-plus-ultra

Ha mondjuk eddig cd-ről hallgattunk zenét, vagy dvd-ről, bluray lemezről néztünk filmeket, akkor ezentúl nem kell a lemezeinket tárolnunk, cserélgetnünk, sőt azzal sem kell számolni, hogy ezek karcolódnak, tönkremennek.

Egyidejű hozzáférés

Párhuzamosan és egyidejűleg több eszköz, ugyanazt, vagy más-más tartalmakat elérhet: amíg valaki az emeleti TV-n egy sorozatot néz, addig a nappaliban gond nélkül lehet zenealbumokat hallgatni, és párhuzamosan akár számítógépen a hálózati meghajtón dolgozni

Rendezett adattárolás

Adatainkat átláthatóan tudjuk tárolni, egy egyedileg kialakítható, minden helyzetre rászabható struktúrában – bár ezt mondjuk bármi más tárolás esetén is megtehetjük – mindenesetre amikor NAS-ra költözünk, az lehetőséget ad arra, hogy rendbe tegyük amit oly rég óta halogattunk.

Hozzáférések és jogosultságok részletes testreszabhatósága

Nem kell mindenkinek mindenhez hozzáférést adni: elintézhető, hogy a feleség ne tudjon véletlen letörölni valami, a gyerekek ne találkozzanak a videotárban felnőtt (vagy nem gyerekeknek szóló) tartalommal, de ha egy ismerőssel csak egy képalbumot akarunk megosztani, akkor ő csak és kizárólag ahhoz fog kapni hozzáférést.

Minőségromlás ténye ismeretlen

Digitális mivoltából adódóan nincs szükség minőségbeli romlásról, beszélni – bármely anyagunk esetén

Költséghatékonyság

Non-stop működtetés esetén sem kell költségességről beszélni, ráadásul ha aktívan nem használjuk éppen a merevlemezeinket, akkor a nas képes készenléti módban várakozni a hálózati adat-hozzáférési kérelmekre, ezt leszámítva sem kell zajos működéssel számolni. Szinte észre sem vesszük, hogy van.

Karbantartási igénytelenség

Egyszeri beüzemelés után mondhatjuk azt, hogy gondozásmentes

A hozzáférés sokszínűsége

A NAS-okat úgy kell elképzelni, mint egy monitor nélküli „feketedoboz”, melynek ablakos, vizuális adminisztrációs felületét (op.rendszerét, szoftvereit) a webböngészőnk segítségével, egy hálózati cím meghívásával érünk el. Ez ugye az alapfelállás – gyártótól függetlenül.

Ezen az adminisztrációs felületen a mai mobilokhoz hasonlóan léteznek alkalmazásboltok, amelyekben rendkívül sok mindent megtalálunk ahhoz, hogy szerverünket különleges funkciókkal tudjuk felruházni.

Az ilyen különleges funkciókat jelentik a már többször említett szerver-szoftverek: Ha mondjuk egy Plex média szervert telepítünk a NAS-ra, akkor az összes olyan eszközünkkel, mely ezt a NAS-t képes elérni, hozzá fogunk tudni férni a Plex szerver által nyújtott tartalmakhoz. Mobiltelefon-appal, Tablettel, TV-vel, számítógéppel, vagy bármi mással. (Feltéve hogy bármi más még szóba jöhet)

A Plexet hoztam példának, de valójában rendkívül sok szolgáltatás épp ugyanennek az elvnek a mentén tud működni: képgaléria szerver által biztosított dolgokat

mobilon egy egyszerű képgaléria szoftverrel érhetjük el

És a gyakorlatban hogy néz ez ki?

Ha mindennek egy részét szeretnéd látni gyakorlati alkalmazás közben, akkor ez itt (Így könnyíti meg az életed egy NAS) a Te bejegyzésed, vagy kattints a következő videóra:

Lássuk a feketelevest!

A fentiekben az adatvédelmi aggályokról már próbáltam szólni. Lényeg a lényeg: a mai világban semmire sincs 100% garancia, még az állampapírok hozamára sem, az IT világában semmi sem érinthetetlen.

De megfelelő óvintézkedések mellett egy nas olyan szintű kényelemfaktorral tudja egy családnak meghálálni a gondoskodást, hogy emellett nehéz lenne szó nélkül elmenni.

Ha ezen a ponton túlettük magunkat, akkor arról lehetne beszélni, hogy milyen költségvonzata van ennek az egésznek…. Ez egy IT beruházás, kezeljük is ennek megfelelően. Mit jelent ez? Pártízezertől a csillagos égig, rendkívül sok tényező függvényében változik, hogy mennyibe kerül nekünk egy ilyen rendszert használatba venni.

Ha hozzád betörnek, és a NAS-t elviszik, akkor bye bye az adataidnak. Ha a NASt a fürdőszobába teszed, és beleesik a fürdőkádba, vagy a spájzban csőtöréskor a ivóvíz nyomócső elönti a házat, akkor szintén bye-bye az adatainak.

Persze ezekben az esetekben éppen nagyobb problémáid is lesznek, és ezek akkor is problémásak lennének, ha ugyanott nem egy nast, hanem egy sima „offline” merevlemezt tárolsz. Az offline tárolás esetén viszont 100%, hogy viszlát, ha viszont egy nasod van, akkor a fent említett cloud sync funkció kihúzhat ám slamasztikából!

Hátrány ezen felül? Nagyon gondolkozom, de egyszerűen semmi nem jut eszembe. Ha mégis megtörténik később, ígérem hogy fel fogom itt tüntetni. 😀

Szumma szummarum

Aki egy modern, intelligens, digitális, hasznos, kényelmes, és biztonságos megoldásban gondolkozik, aki otthonának (vagy vállalkozásának) IT-infrastruktúráját új alapokra szeretné helyezni, annak egy NAS elkerülhetetlen és kihagyhatatlan. Sokat fogunk még a NAS-okról beszélgetni.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban