Transcoding

Transzkódolás elmagyarázó

Ha találkoztál már a transzkódolás fogalmával, de nem értetted, akkor én itt elmagyarázom Neked.
megosztás
küldés

A blogunkon NAS-okkal foglalkozván fel-felmerült már többször a transzkódolás (transcoding) fogalma, ezért érdemesnek láttam egy külön bejegyzésben megemlékezni arról, hogy miről is van itt szó pontosan.

Egy nagyon egyszerű példán keresztül fogunk a fogalommal megismerkedni. Képzeld azt el, hogy vannak pl. 4K filmjeid letöltve, melyeket a NAS-on tárolsz. (De lehetnének FullHD felbontású anyagok is, csak itt a bejegyzést most 4K-ra fogom kihegyezni).

1-2 gondolat a pixelekről

Nyilvánvalóan egy mobiltelefonnak, egy táblagépnek a felbontása (még ha magas is), nem feltétlen versenyez egy 4K képes TV felbontásával, a fizikai mérete meg pláne nem: Ha mindkét eszközön (TV vs. Mobiltelefon) 4K-felbontású tartalmat játszol le, akkor míg a TV-képernyőn a pixelek (képpontok) ha nem is szemmel látható méretet öltenek fel, kétségkívül nagyobbak lesznek, mint a mobiltelefon esetében.

Namost a 4K felbontás pixeljeinek száma (4096 × 2160) az a TV-re lett kitalálva, azért, hogy egy részletgazdag képet eredményezzenek. A tabletek, mobilok kijelzője viszont fizikailag annyival kisebb, hogy a kép részletgazdagsága kevesebb pixel (kisebb felbontás) esetén is több, mint elégséges lehet.

Ez lényegében azt jelenti (másik oldalról megfogva a dolgot), hogy egy tableten teljesen felesleges 4K videót lejátszani, mert a képpontok mérete miatt értelmezhetetlen lenne a különbség ahhoz képest, mintha ugyanazt a tartalmat játszanánk le kisebb felbontásban (kevesebb képpontból).

Sávszélesség és a tárhely

Amikor Te útrakelsz a tableteddel, mobiloddal (például reggelente tömegközlekedéssel ingázol) elképzelhető hogy szeretnél a NAS-on lévő tartalomból lejátszani – akár online streamen, akár az adott hordozható eszközökön előre offline módban elérhetővé tett módon keresztül.

Amennyiben online akarsz streamelni, akkor gyors internetre lesz szükséged útközben. Ha a sávszélesség hullámzik rajtad kívülálló okok miatt, akkor problémák lehetnek. Minél nagyobb felbontású az adott anyag, annál nagyobb lesz a „stream” alatt közlekedő adatfolyam. Minél nagyobb az „adatfolyam” lejátszás közben, annál gyorsabb internetre lesz szükség annak érdekében, hogy a kép ne akadjon, ne szaggasson. (A sávszélesség témáról itt értekeztünk hosszabban)

Amennyiben előre offlineban elérhetővé tett (azaz letölött) tartalmat akarsz a táblagépeden lejátszani, akkor pedig tárhelyre lesz szükséged a tableten. Minél nagyobb felbontású az adott anyag, annál nagyobb tárhelyre lesz szükséged az adott eszközön. Minél több videót akarsz a tableten tárolni (mert pl. hosszú autóútra megy a család, és előre feltöltöd a gyerekeknek a tabletet autózás közben nézhető mesékkel), annál nagyobb szabad tárhelyre lesz szükség a tableten.

Erre jó a transzkódolás (transcoding)

A fentiek mentén magad is kikövetkeztetheted a transzkódolás előnyeit: Ez azt a célt szolgálja, hogy az aktuális felbontás nagy mennyiségű adatának 1az1ben történő továbbítása helyett a NAS képes lehet a tartalom „újrakódolására” továbbítás közben: Magyarán a videóanyag átméretezésére, felbontásának csökkentésére, adatfolyamának redukálására. És a lényeg, hogy erre stream közben képes.

Tehát ha van egy 4K sorozatod, amit esténként a TV-n nézel otthon, de az x+1. részt reggel a héven ülve edzésre menet akarod megnézni, és nem töltötted le előre a tabletre, akkor a transzkódolás ad lehetőséget arra, hogy ne egy 4K sorozatrésznek megfelelő adatmennyiséget kelljen elkajálnod villámgyors internettel, hanem ennél egy kisebb méretű, „lekonvertált” adatmennyiséget fogsz tudni áramoltatni.

Ebben a jó dolog, hogy elég lesz egy lassabb internethozzáférés a tableteden/telefonodon – másként ha a 4G (5G?) sávszélesség éppen hullámzik, akkor sem lesz szaggatás, az otthoni internetednek nem kell felfelé is horror töbszáz megabitesnek lenni felfelé az élvezhető stream érdekében, mindemellett pedig tökéletes képminőségben fogod élvezni az adott tartalmat.

Ha előre letöltötted, akkor pedig arra van lehetőség, hogy ne ugyanakkora tárhelyet foglaljon, mint magán a NAS-on, hisz a „lekonvertált verzió” kisebb helyen is elfér (digitálisan).

Na erre jó a transzkódolás, és ehhez ugye egy combosabb hardver kell általában (a streamet „gyártó” azaz a mi esetünkben a NAS oldaláról). NAS vásárlása előtt ezért érdemes átgondolni, hogy a mi élethelyzetünkben lehet-e ilyenre szükség rendszeresen.

(Vannak persze még más előnyei is a dolognak – elég ha csak a kompatibilitási kérdéskört megemlítem – de ez mind-mind csak apróbetű az eddig leírtakhoz képest). További info itt.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban