Somfy Tahoma in action

Redőnyokosítás Somfy Tahomával

Gondos agyalást követő Tahoma vásárlás utáni első tapasztalatok a redőnyautomatizálásról. Hangvezérléssel!
megosztás
küldés

Már automatizált, de távirányítós redőnyöket akartunk okosítani… A cikk első része itt olvasható.

Az első cikk megírása után megvásárlása került az említett Tahoma, már azóta terveztem megírni ezt a szösszenetet, hogy beszámoljak 1-2 tapasztalatról gyorsan és tömören.

Végeredmény

Akik nem akarnak sokat olvasni, azoknak a lényeg: nagyon jól működik a rendszer, telefonokkal és számítógéppel is lehet kapcsolgatni a redőnyöket, Google Asszisztens pedig képes volt beépíteni a reggeli és esti rutinjába a dolgot. Pirospont! Egyetlen negatívum van, ami nem is negatívum: Ha távirányítóval vezérlek egyszerre 10 redőnyt, akkor totálisan egyszerre, szinkronban fognak mozogni, azonban ha telefonnal, akkor a 10 redőny mozgatása kb. egyenként egy fél másodperces késéssel indul, de az is lehet hogy ez valami helyi hálózati (router?) sajátosság.

A bejegyzésem nem egy teljeskörű konfigurációs útmutató, igazából csak azt szeretném átadni, hogy mire számítson, aki egy ilyen cuccost akar hadrendbe állítani otthon.

Kicsomagolás

A Tahomát nem igazán kezdeném el bemutatni, az előző bejegyzésben volt szó róla bővebben, hogy mit tud/nem tud, és hogy miért is ezt a vezérlőt szereztük be a gyártó saját másik eszköze, a Connexoon helyett.

Somfy Tahoma Csomagolás
Somfy Tahoma Csomagolás

Egész jól néz ki ez a Tahoma, ha nem akartam volna eldugni egy fiókba, még meg is állná a helyét a nappaliban mint dísztárgy – ha valaki erre gerjed. (Ha nincs kapcsolat akkor pirosan fénylik!) 🙂

Somfy Tahoma
Somfy Tahoma

Telepítés

Nagy stressz nem volt a dologgal: A Tahoma kapott hálózati feszültséget, és csatlakoztattam a routerre simán egy UTP kábel segítségével. Telefonokra feltelepítettem a Tahoma appot, majd világossá vált, hogy itt számítógép fog kelleni.

Somfy Connect
Somfy Connect

A http://somfy-connect.com/ – oldalon keresztül triviális egyszerűséggel készítettem egy hozzáférést, regisztrálni kellett az eszközt, ehhez a kis kártyácskáján található kódot is meg kellett adni. Minden flottul ment, kaptam a végén egy hozzáférést a tahomalink.com weboldalhoz, ahol végülis bejelentkezve érhetem el a „házam” vezérlőjét.

Tahomalink
Tahomalink

Konfiguráció

A konfiguráció nagyon egyszerűen ment: a redőnyök programozását a beállítások menüben a „konfigurálás”, „RTS”, majd „berendezés hozzáadása” gombokra történő kattintással lehetett elkezdeni.

A redőnyt már vezérlő távirányító hátulján be kellett nyomni a „set” gombot két másodpercig, a redőny bemozdult egy pillanatra, jelezvén, hogy konfigurációs módba került, és ilyenkor volt 3 percem arra, hogy a Tahomától megérkezzenek a rádiojelek, amihez semmit nem kellett csinálni, csak a telepítőben nyomtatni hogy tovább-tovább-tovább, kész.

Tahomalink Pc1
Tahomalink Pc1

Ezt a műveletsort kellett annyiszor megismételni, ahány redőnyt szeretnél programozni. Meg lehet azt csinálni, hogy ha van egy távirányítód, ami 5 redőnyt állít egyszerre, akkor ezt az öt redőnyt egyként adod hozzá a Tahomához, ezesetben viszont nem fogod tudni őket külön külön lehúzni, így ezért ezt a módot mégsem javasolnám.

Amikor hozzáadtam az összes redőnyt, mindegyiket elneveztem, és a lakás létrehozása menüben szobák létrehozásával mindent rendszereztem. Ha egy szobában több redőnyön van (nappaliban nálam pl. 4), ott ő automatikusan fog neked egy csoportot is készíteni a szoba redőnyeiből, szóval nem kell aggódni, hogy nem fogod tudni a szobákat vezérelni külön-külön.

Tahomalink Pc2
Tahomalink Pc2

Ami nem tetszett

Annak beállítása, hogy mondjuk bizonyos redőnyök a nap bizonyos szakában le és vagy felhúzódásra kerüljenek, nem lehetséges úgy, hogy beírod hogy 7:30 reggelente, vagy hogy minden nap, napfelkeltekor… Es ez nem tetszik, Egy ilyen borzasztó csúszkás módszerrel lehet a „most” időpontjához képest relatívan állítgatni, hogy mi történjen.

szcenáriók menü
szcenáriók menü

Szóval ha most este 11 van, és be akarom programozni, hogy reggel 7kor „redőny fel”, akkor az úgy néz ki, hogy mostantól számítva 8 óra múlva kell ezt megcsinálni… Ennél nagyságrendekkel jobb megoldásokat láttam már más rendszereknél. (Az is tény hogy nem keresgéltem órákon át a funkciót a Tahomában, szóval ha Te tudod a probléma megoldását akkor dobj egy üzit és beírom a cikkbe).

Android Screenshot 01
Android Screenshot 01
Android Screenshot 02
Android Screenshot 02

Google Home és Google assistant (asszisztens) integráció

Google Home?

Van. De minek? 😀 Az a tipikus eset, amikor a Google Home által nem kezelhető eszközök kerülnek a Google Home app-ba, csak fogaskerekeket látsz, és nem igazán tudsz velük csinálni semmit, azon kívül hogy totál céltalanul a Google Home-ban szobákba rendezgeted őket.

Google Home Androidon
Google Home Androidon

Google Assistant / Google Asszisztens

Na azt tudjuk, hogy

  • magyarul nem ért még (2021 január)
  • iOS-en magyar hozzáféréssel nem is elérhető az app

Ezen felül viszont abba a furcsaságba futottam bele, hogy ha egy magyarországi Google felhasználó hozott létre egy saját otthont, és hívott meg engem, akinek külföldi (német) lokációra van állítva a Google accountja, akkor NEM lehetett rutinokat felvenni Google asszisztensben. Nem volt egyszerűen menüpont.

Android Screenshot 03 Szcenáriók
Android Screenshot 03 Szcenáriók
Google Asszisztensben Látható Tahoma Szcenáriók
Google Asszisztensben Látható Tahoma Szcenáriók

Ha viszont az én német Google fiókommal hoztam létre a Home-ot, akkor abban létre tudtam hozni a rutinokat, azaz az automatizmusokat. Ehhez azt kellett csinálni, hogy a Tahomában „szcenáriókat” (azaz forgatókönyveket) kreálok melyeket elnevezek, a Google rutinjainál pedig a Bedtime és a Morning automatizmusokhoz hozzáadtam őket elvégzendő tevékenységként, hogy ezáltal a Google a Tahomában kreált „forgatókönyveket” futtassa.

Hangvezérlés non-plus-ultra!

Na mikor ezt így megcsináltam, akkor kezdett el működni úgy a dolog, hogy „Hey Google, Good morning!” felkiáltásra valóban megindult a redőny felfelé. Viszont ha van egy Google Home Speakered, akkor annak meg amugy teljesen mindegy, hogy most német vagy magyar google asszistens hozzáférésből kapja az igét, méghozzá angolul. Működik és kész. (Tehát Google Home Hangszóró nélkül a a Tahoma nyilván nem fog Google Asszisztensként funkcionálni!)

Mi jön ez után?

Szóval mostmár aztán igen lusta módon tudjuk reggelente és esténként le fel húzgálni a redőnyöket, anélkül, hogy a kisujjunkat mozdítani kellene. Következő lépés: garázskapu. Aztán már csak mozgásérzékelőkre és fényszenzorokra lesz szükség, hogy a Googlenek még mondani se kelljen, hogy mit kell csinálni.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban