Server Rack

Rack szekrény otthonra / irodába

Egy story arról, amikor nagyon jót tett a hálózati eszközök rack szekrénybe történő elhelyezése, az azt megelőző állapotokhoz képest.
megosztás
küldés

Van az a helyzet, amikor el lehet gondolkodni, hogy lenne-e értelme, egy előtte-utána fotót fogok bemutatni az alábbiakban. Minden attól függ, hogy mennyire türelmes vagy a kábeldzsungel láttán, illetőleg hogy mennyire szeretnéd azt, hogy ha egyszer bele kell nyúlni a konfigurációba, akkor gyerekjáték legyen a dolog, ne pedig egy logikai labirintus.

De mi az a rack szekrény?

Egy szabványos méretű (sok verzióban létezik), hálózati eszközök tárolására és megóvására készített tároló. Azért rack, mert az egyes egységeit, egyszerű módon lehet betolni a megfelelő foglalatokba (ezeket hívjuk „rack”-eknek), és az első falon simán 4 csavarral rögzítjük őket. Mondhatni elég modulárisak, a behelyzett eszközök magassági méretétől függenek csak a dolgok.

Amennyiben szükséges, polcokat lehet berakni (olyan eszközök számára mint pl egy otthoni Syno NAS), avagy szellőztető ventillátort a megfelelő hűtés végett.

Lanberg Rack
Lanberg Rack

A patch panel

A rack szekrényeknek szerves részét képezi az ún. patch panel, amit szabadszóval úgy tudnánk meghatározni, hogy egy olyan egység, amelyBE megérkeznek az épület legkülönbözőbb helyeiről a hálózati kábelek. A patch panel segítésével ezeket kábelek egy sorszámozást kapnak, és a szekrényen belül így sokkal egyszerűbben köthetőek össze a hálózati portok egymással: a router például a nappaliban lévő TV-vel (aminek mondjuk a 6os számú csatlakozóba van bekötve a falban elvezetett kábel)

Patch Panel
Patch Panel

A (mini) esettanulmány

Történt egy olyan eset, hogy egy új építésű, földszintes családi házban az egész ház bekábelezésre került, mondom, hogy hogyan:

  • a hálószóbák kaptak 1-1 koax és 1-1 utp azaz hálózati kábelt
  • a nappali kapott több ponton utp, koax és telefon kábeleket
  • a ház körül lévő kamerarendszer szintén kapott utp kábeleket
  • ez az összes vezeték a ház egy adott pontjára lett odavezetve

Ezen az adott ezen az adott ponton érkezett meg kívülről az internet, és volt szükség arra, hogy a következő eszközök elhelyezésre kerüljenek:

  • internet modem
  • router
  • switch
  • szünetmentes tápegység
  • nas

Ez így nem számít soknak, az alábbi, baloldali képen viszont lehet látni, hogy hogyan is nézett ez ki valójában. (Még nem is volt az összes eszköz odakészítve a végleges helyére).

Before Rack
Before Rack
After Rack
After Rack

A jobb oldali képen látható, hogy a rack szekrény belül még nincs berendezve, és bekábelezve, de azért szerintem már így is látszik a lényeg: (a rack belső hátfalán koax elosztó és erősítő a tv adás koaxon közlekedő jelének a szétosztásához). Totális rendezettség. És ez volt a cél, úgy gondolom hogy nem is kell túlmagyarázni a dolgot.

Szumma szummarum, ha az embernél otthon úgy alakul, hogy van elég kábel, és van elég hálózati eszköz, ami indokolja, akkor nem kell az ördögtől valónak gondolni egy rack szekrény beszerzését, a hálózati eszközeink rendezésének érdekében.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban