Todoist

Professzionális teendőkezelés Todoisttel

Ezért használj Todoistet teendőid hatékony kezelésére. Vedd kézbe életed irányítását!
megosztás
küldés

Úszol a napi dolgaidban, és nem látod a fától az erdőt, annyi mindennel kellene foglalkoznod? Egyre több a fontos téma, míg végül minden fontos lesz? Papírfecnikre irkálod hogy mivel is kellene foglalkozni? Vess véget a kínlódásnak, és lődd ki az űrbe személyes hatékonyságodat egy teendőkezelő-rendszer segítségével – de nem akármelyikkel, hanem a .

A hatékony e-mail kezelésről, a teendők 3 fő típusáról, és naptárak illetve todo-listák használatának összevetéséről írtunk már az envisioner.hu-n, ha olvastad ezeket bejegyzést, akkor emlékezhetsz rá, amikor a todo-management szoftvereket és az ő hasznosságukat emlegettük, úgy „nem feltétlen mellékes” téma gyanánt.

Ezen blogposzthoz készült videó elég pörgősre sikerült, ha viszont látsz a témában potenciált,és a tettek mezejére lépénél, de bizonytalan vagy a progi használatát illetően akkor az envisioner Tech-Hub-ban találsz egy órás videótréninget sok más, cucc mellett.

A helyes teendőkezelés legfőbb pontjai

  • egy centralizált helyen tartod a teendőid
  • digitalizálsz – nem szaladgálsz papírfecnikkel, postitekkel, és bevásárlólista-salátákkal
  • felhőben gondolkodsz – cloudba vannak a teendők szinkronizálva, és sok eszközödről ugyanaz a lista elérhető (pc, laptop, tablet, stb)
Todoist weblap
Todoist weblap

A teendők helyes kezelésének legfőbb vonatkozásai

  • tervezd az életed fő dolgait, tudd, hogy mely nagy célok visznek előre
  • a nagy célokat bontsd le mérföldkövekre, és napi tevékenységekre, rendelj hozzájuk fontossági sorrendet
  • ne az időd akard menedzselni, hanem a prioritásaid
  • GTD ~ get things done – azaz kezdj el végre készretenni dolgokat – természetesen a nagy terv alapján.

És amit nem szabad kifelejteni

Nagyon nem mindegy, hogy mennyire körülményes a feladataid kezelése. Ha túl sok időt vesz igénybe a feladatlistát létrehozása, kezelése, kihúzgálása, vagy karbantartása, akkor bizony élből problémáid lesznek. A személyes hatékonyság létrejötte lehetetlen, ha már a keretrendszer biztosításához is időrabló tevékenységeket kell végeznünk.

Miért a Todoist?

A piacon rengeteg feladat / todomanagement applikáció közül lehet választani, én mégis a javaslom: Több szoftver kipróbálása után megállapítottam, hogy aki rendben akarja tudni a todo-it, és hatékonyan, játszi egyszerűséggel szeretne bármely eszközén új teendőket felvenni, akkor egyszerűen megkerülhetetlen az a fajta könnyedség, amivel ezt Todoistben megteheti.

Mutatom is, hogy mire gondoltam:

Todoist - Új task hozzáadása
Todoist – Új task hozzáadása

Új tennivalók (task-ok) egyszerű felvitele

Begépeljük a címszavakat, majd #Kategória (azaz Projekt), Dátum (angolul, egyszerűen, pl 9 Jul), @cimkézés, valamint p(és a prioritás száma). Majd egy klikk. Irtózatosan feelinges és gyors, ahogy todokat fel lehet vinni.

Nem kötelező így csinálni, ez a fajta felvitel viszont a egyik legjobb funkciója, emiatt szerettem én meg nagyon. Felvitelkor láthatunk kis ikonokat, amelyek az eloző sorban említett funkciókat hozzák elő, és gépelés helyett rábökhetünk a megfelelő határidőre, prioritás zászlócskájára.

Kategorizálás és Projektek

Projekteket hozhatunk létre annak érdekében, hogy határidővel ellátott, vagy anélküli teendőinket kategórizálni tudjuk, pl: Meló, Rutinok, Bevásárlás, Csekklisták, vagy bármi más. Ezen projektek közül bármit kedvencként jelölhetünk meg, így a baloldali menüben a felső szekcióban elérhető lesz.

Alap Nézet Todoist
Alap Nézet Todoist

Alapesetben (ha nem adtunk meg egy projektet sem) minden új tennivaló az „Inboxunk”-ba kerül. Dátum szerinti szortírozásra szintén ad lehetőséget a baloldali menü: Ha a „Today”-re kattintunk, nem zargat a progi azokkal a teendőkkel, amelyeket majd csak később kell elvégeznünk, csak azzal kell foglalkoznunk amit tervezetten mára időzítettünk valamilyen oknál fogva.

Upcoming nézetben természetesen megnézhetjük azt is, hogy mi vár ránk az elkövetkezendőkben.

Kategorizálás Todoist
Kategorizálás Todoist

Megoszthatjuk másokkal az egyes projekteket, közösen dolgozhatunk le feladatokat, és ha más teljesít valamit, még értesítéseket is kaphatunk róla. A teendők nagyon jól kereshetőek, mindegyikhez alárendelt tevékenységeket rendelhetünk, hangjegyzeteket vihetünk fel.

Műveletek több todo-val egyszerre

Bármilyen felületen elérhető többsoros adatokat, pl bevásárlólistákat simán beilleszthetünk vágólapról, ezáltal egy lépésben több todo-t tudunk hozzáadni. Arról nem is beszélve hogy webböngészőben kijelölve számos pontot összefogva egyszerre helyezhetünk mát másik projektbe, vagy adhatunk nekik másik határidőt.

Időzítés gépelés nélkül Todoist
Időzítés gépelés nélkül Todoist

Iszonyatos nagy feeling a a lista elemeinek kihúzása

Nézd meg Te is a mellékelt vlogposztban hogyan is néz ki az, mikor az elkészült feladatokat kipipáljuk, azaz kihúzzuk a listánkról. Iszonyatosan feelinges, ráadásul ha olyan dolgokat vittünk véghez, amelyek előrébb visznek a nagy célunk elérésében, akkor még pozitívabban érezhetjük magunkat (Bár ez a papír todozás esetén is így lenne :D)

A dátumok, határidők megadásának egyszerűsége

találsz útmutatást azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehet Todoistbe bevinni a dátumokat, de a lényegi részt igazából itt is megtalálod:

Todoist Dátumok és Idők
Todoist Dátumok és Idők megadása

Ismétlődő teendők hozzáadása

A fenti táblázatban nem is szerepel, az „every” szócskát (példaképp) többféleképpen is használhatjuk:

Ha azt írjuk be, hogy „havi jelentést küldeni #munka every 2nd week” – akkor függetlenül attól, hogy mikor teljesítjük az első előfordulást, a naptár alapján két heti rendszerességgel meg fogjuk kapni a teendőt, mint elvégzendő feladatot.

Ha viszont ezen egy karaktert változtatunk: „havi jelentést küldeni #munka every! 2nd week” azaz beletettünk egy felkiáltójelet, akkor az ismételt teendő az első előfordulás teljesítésétől számított két hét elteltével fog ismét teendőként felmerülni.

Keresés a teljesített feladatok között (Prémium funkció)
Keresés a teljesített feladatok között (Prémium funkció)

Platformok sokszínűsége

Elérhető a Todoist minden népszerű platformon, webböngészőben, Androidon, iOS-en, és meg kell hogy mondjam az elvártaknak szerint működik, én folyamatosan használom az összes létező eszközömön.

Integráció más rendszerekkel

Hangvezérlés és Alexa: Ha a konyhádban van egy Alexa, akkor angolul beszélve hozzá sorolhatod, hogy mely dolgokat adja hozzá a Todoist bevásárlási listádhoz (példaképp).

Ha androidos Gmail applikációban lecsillagozod a leveleket – mondván hogy ezzel még dolgod van (bár én az itt leírtak alapján nem javaslom a mobiltelefonos e-mailezést, de ez már egy másik téma), akkor egy Zapier integráció segítségével megjelenhetnek a levelek, mint teendők a Todoistedben.

Gmail Naptár és Todoist integrálható egymásba: Jelenítsd meg a teendőidet a Gmail naptár nézetben egyszerűen – ha számodra épp erre van szükség.

Az én kedvenc integrációm – Google Chrome Gmail vs. Todoist

Todoist Gmail Kiegészítés Google Chromehoz
Todoist Gmail Kiegészítés Google Chromehoz

Létezik egy kiegészítés: Ha ezt feltelepíted, akkor a Google Chrome-ban böngészett leveleid 1 klikkel hozzáadhatod intézendő teendőként a Todoisthez, és ezért a funkcióért én élek-halok, a hatékony e-mailezésről írt blogposztom fényében ez talán nem is meglepő.

Karma statisztika - Todoist
Karma statisztika – Todoist (Prémium funkció)

A prémium verzió előnyei dióhéjban

A prémium verzióban (havi 3 EUR) lehetőségünk van a taskok címkézésére, megjegyzések hozzáfűzésére, mellékletek feltöltésére, láthatunk statisztikákat a teljesítésünkről (van egy ún. „karma” mutatószám), vagy utólagosan böngészhetjük az aktivitásokat, akár azokkal a taskokkal kapcsolatban is amelyeket másokkal megosztottunk.

A „template”-kezelés sajna szintén prémium funkció: előre létrehozhatunk sablonokat, pl.: alap evásárlólista, síelésre bepakolni, nyaralásra bepakolni, vagy egy bármilyen ismétlődő projekt kivitelezésének ellenőrző csekklistáját tudjuk létrehozni akár, ezek egészét többszörözni tudjuk, ezáltal minden alkalommal, mikor az adott dolog előfordul, egy egyszerű de nagyszerű ellenőrzőlistán tudunk végigmenni a kívánt eredmény elérésének érdekében.

Összegzés

, netalántán a prémium verzióra előfizetnél, akkor azt megköszönném. Kapnék talán 1-2 havi prémium előfizetést ajándékba – szóval azért a bank nem szakadna rám. 😀 Nem a profitszerzés célja vezérelt, amikor meg akartam veled osztani a Todoist frappáns működését.

Hiszem azt, hogy ez a progi téged is hozzásegíthet a hatékonyabb életvitelhez. Tegyél Te is végre készre dolgokat, melyeket már oly régen terveztél! Remélem hogy ez a blogposzt felkeltette az érdeklődésed, kíváncsian várom a véleményed a témával kapcsolatosan.

Ha viszont látsz a témában potenciált,és a tettek mezejére lépénél, de bizonytalan vagy a progi használatát illetően akkor az envisioner Tech-Hub-ban találsz egy órás videótréninget sok más, cucc mellett.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban