port forwarding egyszerűen

Port forwarding? Téged esznek vagy isznak?

Port forwarding, azaz port továbbítás elmagyarázó kezdőknek
megosztás
küldés

Akinek van otthon egy routere (útválasztója), és próbálkozott már valami olyasmivel, hogy az otthoni belső hálózatában lévő eszközöket fizikailag egy külső helyszínről elérje, az bele-beleszaladhatott már a „porttovábbítás” alias „port forwarding” témakörbe.

Nem segít túl sokat a dolgon, hogy vannak routerek / rendszerek, ahol ezt tunnelingnek hívjuk, van ahol virtuális szervernek(!), nat forwardingnak, csak hogy 1-2 példát említsek.

Sokan egy misztikumként tekintenek a témára, pedig valójában nagyon nem az, ha valaki megértette, hogy miről is van szó pontosan, és tudja, hogy mit keressen, akkor akkor utána már gyerekjáték lesz a beállítás.

Mikor találkozhattál vele?

 • Ha próbáltál valaha a számítógépeden webszervert, ftp szervert, vagy bármilyen szolgáltatást indítani, amire házon kívülről szerettél volna csatlakozni
 • Ha van egy NAS-od, és szeretnéd a routeren kívülről elérni a tartalmakat
 • Amikor a router mögött lévő IP-kamerádhoz távolról szeretnél hozzáférni
 • Régen mikor DC++-tál, vagy aktív módban torrenteztél

Igazából hosszú listát lehetne írni, de most nem ez lenne a cikk lényege.

A definíció

Egy olyan eljárás, amely a számítógép-hálózatokban lehetővé teszi bizonyos belső hálózati címek külső elérését egy megadott porton keresztül. A port forwarding rendkívül hasznos minden olyan feladat esetében, ahol egy adott lokális hálózat (LAN) egyik belső IP-címét akarjuk elérni egy külső gépről (WAN).

https://hu.wikipedia.org/wiki/Porttov%C3%A1bb%C3%ADt%C3%A1s

Például ha egy belső hálózatban valamelyik munkaállomáson webszervert üzemeltetünk, akkor a két hálózat között kapcsolatot teremtő routeren az alapértelmezett 80-as port forwardolásával (átirányításával) nyílik lehetőség a belső gép elérésére a külső hálózatból.

Kezdjük az egyszerűsített magyarázatot egy kis hálózati gyorstalpalóval

 • van otthon egy alhálózatod, méghozzá a 192.168.X.Y tartmányt használod (ez elég gyakori)
 • a routered lesz az alapértelmezett átjáró (default gateway), aminek a címe a belső eszközök számára példánk kedvéért 192.068.0.1
 • a mobilod, tableted, notebookod mind mind általában DHCP-n kersztül kap egy dinamikus IP címet, pl 192.168.0.77, vagy 0.103, stb. (Minden eszközöd kap egy ilyet egyenként)

Ez volt eddig a te LAN-od, azaz helyi hálózatod. Node a Te routered csatlakozik egy internetszolgáltatóhoz, ami azt mondja, hogy hé, Te router, a te címed WAN (ez a következő szintje a hálózati architektúráknak) viszonylatában az lesz, hogy „90.176.117.151”. Na erre varrjunk gombot.

Akkor most mi az én IP címem?

A Te Laptopodnak ebben a pillanatban valószínűleg (ha router mögül netezel) van egy külső, és egy belső IP címe. Ha beírod a böngésződbe azt, hogy „whatismyip.com„, akkor gyorsan ki fog derülni számodra, hogy mi a Te címed mindenki más számára, aki a világban internetezik.

Ha viszont elindítod a windows parancssort (windows menüben bepötyögöd, hogy „cmd”), és beírod, hogy „ipconfig”, akkor meg fogod kapni a laptopodban lévő hálózati (Ethernet) csatolók alapbeállításait. Itt érdemes az Ethernet adapterre, vagy a Vezetéknélküli helyi hálózati kapcsolat részleteire fókuszálni.

Alapértelmezett átjáró

Látni fogod, hogy az IPv4 Címed 192.168.0.XY (vagy valami hasonló), illetőleg látni fogod az alapértelmezett átjáró azaz a routered címét is. Ez azt jelenti, hogy ha a Te PC-d valamit akar a világtól, akkor odacsörög a routernek, és ledumálják, hogy mit szeretne. Így működik leegyszerűsítve a hálózat.

Csókolom Attila otthon van?

No de mi van akkor, ha a Te routerednek kívülről csörög oda valaki, mondjuk a szomszéd, hogy mondjuk a laptopodról letöltsön valamit? Ahhoz hogy ez megtörténhessen, több dolog egyidejű megvalósulására van szükség:

A szomszédnak kell tudni első körben a pontos címet, utcanevet, házszámot, a mi példánkban ez lesz a külső IP cím.

Ha ez megvan, akkor portán beszélnie kel a nyelvet, hogy szót lehessen vele érteni, tudnia kell bemutatkoznia, hogy kit keres, és mit szeretne, aztán lehet hogy rajta kell lennie a vendéglistán, néha még egy titkos jelszót is kell tudna a továbbiakhoz, elvégre Nem engedünk be mindenkit ész nélkül, szóval ha a fentieket nem tudja valaki, akkor gond van.

Szóval a fenti eset a mi példánkban úgy történhetne, hogy a szomszéd tudja a címünket (külső IP cím), egy megfelelő szoftverrel szeretne dolgozni (például egy FTP kliens szoftver [FTP = File Transfer Protocol, fájlátvitelre létrehozott hálózati protokoll]), és tudja azt, hogy az én PC-m melyik csengővel érhető el ilyen célból. A 17-essel. De azt nem tudja, hogy melyik emelet hányas ajtó az enyém. Ki fogja útbaigazítani, és hogyan?

Szóval kell egy jó portás

Ha a fentieket mind tudja a látogató, az jó dolog, viszont szükség egy jó portásra, és arra, hogy a portásnak meglegyen az útbaigazításhoz szükséges információja. A portás lesz a router. Az útbaigazításhoz szükséges információ pedig egy táblázat, ahol ilyesmiket látni:

 • ha Tibi keresi Attilát, és weboldalt szeretne olvasni, ehhez a 44-as csengőt nyomja, akkor irányítsa a 80-as ajtóhoz, földszint/80-as szoba
 • ha István keresi Reginát, és fájlokat szeretne másolni ezért a 17es csenegőt nyomja, akkor irányítsa a 21-es ajtóhoz, harmadik emelet/21-es szoba
 • ha János jön, és nem tudja mit szeretne, akkor küldje a főnökhöz / vagy az Adminisztrációs irodába / hajtsa el
 • ne engedjen be senkit semmikor, akármilyen csengőt is nyomnak
 • engedjen be mindenkit, aki Rudolfot szeretné látni és a 999es csengőt nyomja, és küldje őket a 666-os számú purgatóriumba/666

Ahogy látod, van több verzió, annak függvényében hogy ez egy fogorvosi rendelő, egy pékség, vagy egy médiaügynökség (vagy bármi más. :D) A portás azaz a router a fenti infok alapján fog mindenkit útbaigazítani.

Na ezt a fajta átirányítást nevezzük Port továbbításnak.

Egy FTP kliens szoftver (pl. FileZilla) meghív egy IP címet (pl.: 90.176.117.151)
Eléri az azon az IP címen lévő routert
A routernek azt mondja hogy 17 porton keresztül szeretne FTP-zni
A router pedig a 17-es portra beérkező FTP kérést átirányítja a belső hálózati IP cím irányába (pl a 192.168.0.100-as címre)
És megmondja, hogy a belső hálózati IP-n levő eszköznek melyik csengőjét (21-ese) kell nyomni a sikeres kommunikációhoz.

Ugye, hogy nem bonyolult?

Hol lehet Port forwardingot beállítani?

A router adminisztrációs felülete alapesetben a webböngészőből meghívható, itt kell keresni bejelentkezés után a menüt. Ha nem találjuk, érdemes weben tájékozódni, mert gyártónként változó, hogy mit kell keresni pontosan, márpedig minden egyes routerben van ilyen funkció.

TP-link Port Forwarding
TP-link Port Forwarding menü – Advanced mód, NAT Forwarding, Virtual Servers… Jól el van dugva
Fritzbox Port Forwarding
Egy Fritzboxnál az Internetbeállítások között van, Port Forwarding szintén csak „Bővített módban”
Synology Port Forwarding
Synology Port Forwarding – Na itt egyértelmű. Hálózati beállítások menüben virít.

UPnP – a könnyítés

Vannak olyan eszközök, amelyek képesek UPnP-re (Universal Plug and Play). Ha neked van egy UPnP képes Nas-od, és egy Routered, akkor például a NASban beklikkeled, hogy milyen portokat szeretnél „nyittatni”, és a NAS az UPnP-n keresztül mindent intéz a routereddel, nincs szükséged arra, hogy a router beállításaiban mélyebben elmerülj.

Biztonság

Fontos az, hogy a routerünkben feleslegesen ne legyen nyitva/továbbítva portok, mert ez a hálózatunk sebezhetőségét jelentné. Minél kevesebb nyitott port, annál jobb. A legbiztonságosabb verzió talán az lenne, hogy egy különleges, titkosított VPN-n kapcsolatod éred el a belső hálózatodon lévő eszközöket kívülről, és minden más portot totálisan letiltasz tűzfal segítségével.

Ezen a linken lévő tool segítségével például lehet azt vizslatni, hogy mely portok vannak nyitva. Ha nem tudjuk, hogy mik ezek, akkor érdemes kiderítenünk,és bizony SOS-ben bezárogatni az, amire nincs szükség, még mielőtt gond lesz!

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban