Ezért nem drága egy NAS

Pénz beszél: Ennyibe kerül egy NAS

A NAS-vásárlás egyszeri befektetés, és gyorsan megtérül. Itt vannak a részletek.
megosztás
küldés

Úristen, ez ilyen drága?!

Amikor a NAS-ok pozitív erényeit soroljuk, nem árulunk zsákbamacskát azzal, hogy egy IT-befektetésről van szó, egyszeri beruházás esetén bizony nem egy kétfilléres műveletről van szó, hanem Magyar Forintban nézve inkább egy 50-200+e Ft-os befektetésről (alapesetben), annak függvényében, hogy az ember éppen mit szeretne. (Felső határ a csillagos ég, de otthonra vagy kisvállalkozóknak felesleges).

Havonta viszont amennyit megtakaríthatunk – a ROI szemlélet

Ha sokkos volt számodra egy NAS beszerzésének költsége, akkor javaslom hogy, ROI szemlélet szellemében gondolt csak át azt, hogy mennyit fog neked havonta a konyhára hozni. ROI angol rövidítés jelentése: Return on Investment, azaz a befektetésen számolt megtérülés.

Azért hogy tényleg ne verd át magad, és ne matekolj félre, ebben a bejegyzésben szeretnék vázlatosan néhány támpontot nyújtani.

Én nem vagyok Cloud huszár!

Elöljáróban leszögezném le, aki semmiféle hálózati, felhőalapú szolgáltatásért nem fizet, ezáltal nincsenek ilyen irányból havi költségei, nincs saját szervere, és nem pöfögtet otthon egy laptopot (régi PC-t) seed céljából folyamatosan, annak a NAS egy többletköltség lesz. Ezen nincs mit magyarázni, nem is ragoznám túl.

Ebben az esetben viszont inkább az a kérdés, hogy a modern világ adta tech okosságokból, előnyökből mennyire nem veszi ki a részét. Mit jelent ez? Adott esetben hatékonyság hiányát, kényelmetlenségeket, és még sorolhatnám. Aki kicsit is érdeklődik az utóbbi két irány fejlesztése érdekében, annak mindenképp érdemes átgondolni, hogy mit tudna hasznosítani egy saját szerver, egy saját nas használatba állítását követően, és mennyit érne ez meg neki. Ha ezen a blogon jobban szétnéztél, vagy már a NAS-témával kacérkodsz egy ideje, akkor vélhetően Te a második kategóriába tartozol.

A hatékonyságnövelés & a kényelem intangibilis – ebben a bejegyzésben

Nem tudom számszerűsíteni azt, hogyha dolgokat kényelmesebben és könnyebben tudunk elvégezni, akkor milyen mértékben emelkedhet a személyes hatékonyságunk és ennek következtében profitabilitásunk, hisz ez rendkívül sok személyes tényezőtől függ, de amúgy az alább leírtakon felül érdemes ezen is elgondolkodni. (X idő megspórolása mennyit ér meg nekem? Mennyi az órabérem? Hosszú téma lenne :D)

Tehát mennyi is az a havi megtérülés?

A „nem vagyok cloud huszár” bekezdéssel ellenben ha valaki már fizet/fizetett azért felhőszolgáltatóknak, hogy bármilyen adatait tárolni tudja, vagy hogy bármilyen streamelt szórakoztató tartalmat fogyasztani tudjon (ennek változatos okai lesznek), vagy netalántán állított már be otthonra saját szervert egy bármilyen számítógép képében…. Na ha Te ilyen cipőben jársz, akkor Neked érdemes a lenti listát átgondolni… Meg fogsz lepődni, ugyanis

egy NAS normális esetben 1-2 év alatt simán behozza az árát (néha még gyorsabban is),

innentől kezdve pedig nettó megtakarító leszel. Hogy mennyi az anny? Az attól függ, hogy mely eddigi fizetős szolgáltatásokat tudod/akarod kiváltani egy nas alkalmazásával, és hogy milyen nas elégíti ki az igényeidet.

Lássuk a medvét!

Tárhely a felhőben

Ha online tároltál eddig fájlokat (pl. Google Drive, Dropbox, Onedrive, stb), akkor és nem elég (pl. Google Drive) az ingyenesen felhasználható 15GB, és nem akarod több fiókban kényelmetlenül élni az életed, akkor 100GB extra tárhely havonta 1.6 EUR költséggel jár, ha viszont neked egy értelmezhető nagyságú tárhelyre an szükséged, akkor 1TB az havonta 8 EUR költséggel jár. Ha vettél egy NAS-t a fent említett ártartományban, akkor simán lehet több terra tárhelyed 40-100 ezres költségért. Nem 1 TB tárhelyed, hanem több TB. Ma (2020 junius 22.) egy 4TB-os NAS-ba való merevlemez kb 100-120 EUR. (Nem havonta, hanem egyszeri beruházással, évekre [5+, az mondjuk 4 EUR havonta…]).

Fotótárolás iCloudon

Elképzelhető, hogy az előző pontban említett Google Driveot használod, vagy ezt itt (iCloud), de az is lehet, hogy mindkettőért fizetsz! Nemrég találkoztam egy családdal, ahol párhuzamosan fizettek Google Driveért, ahol a férj tárolt fotókat, illetőleg iCould-ért, ahol pedig a feleség…. iCloud tárhely 5GB van ingyen (köszi). Értelmezhetetlen 50GB 1EUR havonta, míg egy szabad szemmel látható 2TB havi költsége kb 7EUR havonta. Hagy ne mondjam el megint, hogy egy NAS-on mennyi tárhelyet tudsz magadévá tenni, milyen áron (Lásd előző pont).

Zenehallgatás urasan

Ha Spotifyra vagy előfizetve véletlen, és van olyan szerencséd hogy még tanulsz, akkor 5 EUR havonta a költséged. Ha már kereső ember vagy, akkor az első három hónapot követően havi 10 EUR körüli összeggel kell számolni, ha viszont szeretnéd, hogy a barátnőd/feleséged kedvencei ne zavarjanak be abba, hogy Neked mit dob fel a Spotify mikor kérsz egy számot, akkor a családi, többfelhasználós hozzáférés 15 EUR havonta.

Mindez elérhető egy NAS-on, többfelhasználós rendszerben, netes rádiók (ingyenes) bekötésével (is) a rendszerbe, havidíjmentesen. Apróbetű: Egy bökkenő van, vagy kell lennie több tonna zenédnek már a NAS-odon, vagy kell lenni valamiféle forrásodnak, ahonnan a zenéket beszerzed. (Letöltöd, megveszed, stb).

Filmnézés deluxe

Ha Netflixre vagy előfizetve véletlen, és neked elég a még full HD-t sem tudó alapcsomag, akkor 8 EUR havonta a költséged. Ha azonban Te Full HD, vagy 4K minőséget tartasz elfogadhatónak, netalántán a háztartásban többen egyidejűleg több tv-n párhuzamosan akarnak filmezni (természetesen úgy, hogy mást néznek) , akkor 12 vagy 16 EUR havi költségre kell számítanod.

Mindez elérhető egy NAS-on, többfelhasználós rendszerben, havidíjmentesen. Apróbetű: Egy bökkenő van, vagy kell lennie több tonna filmednek már a NAS-odon, vagy kell lenni valamiféle forrásodnak, ahonnan a filmeket, sorozatokat beszerzed. (Letöltöd, megveszed, stb).

Felhőalapú jegyzetelés?

Ha Evernote-ot használsz, ami egy nagyon dicséretes dolog, és nagyon jó cucc, én is évekig használtam, és felidegel, hogy max 3 eszközről férhetsz hozzá a jegyzeteidhez (Céges laptop, Saját laptop, mobil, tablet már kapásból 4), akkor a fizetős csomag havonta 5 EUR.

Saját nason saját felhőalapú jegyzetprogram költsége hasonló funkcionalitás mellett – korlátlan számú eszközről csatlakozási lehetőséggel nulla.

Saját szerver bérlése?

Ha bármilyen ok miatt saját célra bérelsz szervert, akkor havi költséged 4-5 EUR és a csillagos ég között ingadozhat. Ha nem egy napi többezres látogatottságú webshopot üzemeltetsz, hanem csak tényleg magadnak – néhányotoknak – bérelsz egy szervert közös használatra, akkor szerverbérlés helyett egy NAS-sal ezt is költségmentesen ki lehet váltani.

Plex-szerver vagy bármilyen az otthoni egyik számítógéped?

Bármilyen régi PC, laptop, vagy akármi be van konfigurálva médiaszerverként, Plex, vagy bármilyen más szerverként, és otthon zúgbúg, porosodik, és fogyasztja az áramot? Garantáltan többet kajál kWh-ban, mintha egy NAS-ra bíznád a dolgot, amin apropó simán lehet Plex szervert is futtatni, a torrent szerverről (és nagyon sok minden másról [Web, MySQL, SSO, Apache, PHP, stb] nem is beszélve, ha már itt tartunk. Ezeket most nem is költségesítjük ebben a bejegyzésben.

Multi-user platform

A Spotifyos példa a legjobb, sok olyan szolgáltatás van, ahol X felhasználó Y EUR költséggel számol havonta, 2X felhasználó pedig 1,5EUR költséggel számolhat összesen – családi csomagok… Egy NAS-on annyi felhasználót adhatsz hozzá, amennyit nem szégyellsz, felár nélkül, és mindenkinek csak és kizárólag ahhoz lesz jogosultsága, amihez Te szeretnéd hogy legyen nekik. Nem számosítható előny.

Feketeleves?

Kettő dolgot tudok említeni:

Médiatartalmakat beszerzése…

Egy Netflix vagy Spotify előfizetésben benne van, hogy folyamatosan új filmeket, zenéket kapsz illetőleg az is, hogy régi kedvenceid eltűnhetnek a kollekcióból. Ha náluk nem vagy előfizető, akkor ezt a kérdéskört kell tudnod áthidalni valahogy.

Fogyasztás – ez nem is igazán negatívum

Minden attól függ, hogy milyen aktívan lesz használva a NAS, mennyit lesz kikapcsolva, és /vagy készenlétben, vagy mennyit lesz aktív állapotban. Viszont ha pl.: kamera rendszert vezérelsz, és a NAS sosem lazít, akkor is megtakarítás lesz ahhoz képest fogyasztási oldalról, mintha egy bármilyen számítógép végezné el a dolgot helyette.

Ha SEMMIlyen eszközöd, számítógéped nincs mostanában folyamatosan órákra bármilyen szervertervékenység (seed? :D) miatt bekapcsolva, akkor nyilván egy néha bekapcsolt nas minimális pluszt fog eredményezni áramszámlában. Ebben a posztban letölthetsz egy kalkulátort a témához kapcsolódóan. Grandiózus dolgokra viszont nem kell gondolni.

Feltételezések a kalkulátoban

A kalkulátorban a kövekező feltételezésekkel élünk:

  • egy nas-t az egész család (vagy akár még más is), több felhasználóval, rugalmasan tud használni többletköltség nélkül
  • azért, hogy minden folyékonyan menjen, a haladó és a nonplus-ultra verziók esetén egy jobb internet előfizetésére történő extra költséget is beszámítunk, ami persze NAS-nékül is ugyanúgy érdemes lenne, ha az ember „sokat felhőzik”
  • nem számolunk azzal, hogy gigabitet kellene belső hálózaton kiépíteni, hisz ez elméletben nem feltétlen szükséges, illetőleg az is lehet, hogy bár meglévő eszközeink gigabit-képesek
  • a merevlemez-bevásárlásnál 3 koncepciót képzeltem el, viszont nem számolok azzal, hogy neked lehetnek otthon korábban már megvásárolt merevlemezeid, melyeket a NAS-ba helyezve a teljes bekerülési költséget csökkenteni lehet
  • nem számolok a médiatartalmak beszerzésének költségével – amennyiben nálad ilyen jelentkezik, ezt érdemes beírnod a megfelelő sorba
  • a korábbi bejegyzés alapján számolom az áramfogyasztását a NAS-nak alapesetre, haladó és cloudhuszár esetben pedig erre ráteszek (ez szerintem felül van becslve) részletek ebben a bejegyzésben
  • a NAS beszerzésének és az általa okozott (nem kötelező) havi költségeknél 5 éves időtávot azaz leírást feltételezünk

Erre vagy kíváncsi – A megtérülési számok

Tehát akit érdekelnek a részletes (amúgy nagyon alap) számítások, az ezen a linken letöltheti a kalkulátort, és ebben a megfelelő paraméterek állítgatásával igazából testreszabhatja a dolgot, és kiszámolhatja magának, hogy mekkora megtakarítással is lehet számolni.

Akit csak a végeredmények izgatnak, annak pedig elmondhatom, hogy

  • valószerű esetet feltételezve kb 12-18 hónapos megtérüléssel lehet számolni egy NAS megvásárlása esetén
  • ha Te már most sokat perkálsz felhőalapú szolgáltatásokért, és a NAS oldalról a minimálcsomagot szerzed be, akkor a megtérülés akár 6 hónap vagy ennél kevesebb is lehet
  • ezzel ellenben ha kevés fizetős szolgáltatást veszel manapság igénybe, de a high-end NAS gondolatával kacérkodsz, akkor inkább 2 évnél hosszabb időtávban kell gondolkodnod, ha megtérülést számítasz

Szumma szummarum

Ha nem tántorít el, hogy egy NAS beszerzése bizony egyszeri költséget nézve normál esetben ritkán jön ki egy 100e Ft-nál kisebb összegből (ez persze nem lehetetlen, a körülmények, és igények kombinációjának függvénye), viszont ha Te már használsz ilyen-olyan cloud azaz felhő alapú fizetős szolgáltatásokat, akkor bizony BAROMIRA megéri beruházni egy NAS-ba, hisz 1-2 éves megtérüléssel lehet számolni.

Ez azt jelenti, hogy ezt követően neked gyakorlatilag már olcsóbb lesz a digitális „jelenléted” mint eddig, nem utolsó sorban pedig nagyságrendekkel kényemesebb, rugalmasabb, flexibilisebb. Hisz egy NAS rengeteg mindenre jó.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban