Mit csinálj a régi merevlemezeiddel NAS vásárlás esetén?

Mit csinálj a régi merevlemezeiddel NAS vásárlás esetén?

Mini-esettanulmány: én így kombináltam új és régi merevlemezeket, mikor elkezdtem NAS-t használni.
megosztás
küldés

NAS beszerzés esetén sok minden más mellett az egyik fontos kérdés, hogy amikor már eldöntöttük, hogy milyen NAS-t fogunk venni, és mennyi tárhelyre van szükségünk, mit kezdjünk az eddig birtokolt, adott esetben fiókban fekvő, korábban használt külső merevlemezeinkkel – Van-e értelme ezeket felhasználnunk a NAS-ban, és az új lemezek vásárlásának költségeit megspórolnunk?

Amit észben kell tartanod

Akár 2, akár több bay-es NAS-t kezdesz el használni, az első és leginkább javasolt metódus az az, hogy vegyél új merevlemezeket, amelyek biztosan nem lettek lehasználva túlzottan ezidáig, nincsenek tele bad sectorokkal, nem lettek leejtve. Ha abból indulsz ki, hogy egy NAS az adatbiztonságodat is szolgálja, akkor valóban nem a legjobb ötlet használt és vagy régi merevlemezekkel nekiindulni a projektnek.

Ha a pénz nem beszél

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy anyagi lehetőségeid a korlátlan irányba tendálnak, és még SSD lemezekkel is fel tudod tölteni az üresen tátongó bay-eket, akkor kérdés nincs, vegyél új merevlemezeket abban a méretben, amire szükséged van, a korábbi merevlemezeiddel pedig azt csinálsz amit akarsz, ajándékozd el őket, nagy problémád nem hiszem, hogy lesz. (Ebben a bejegyzésben volt szó érintőlegesen az SSD lemezek áráról)

De ha a pénz mégis beszél

Ha az anyagiak beleszólnak a képbe, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy mekkora tárterületre lesz szükséged a NAS-ban, valamint mennyi és milyen „fiókban fekvő” merevlemezeid vannak, és hogy ezek méretei hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Ha neked több TB hasznos lemezterületre van szükséged a NAS által, a rendelkezésre álló lemezeid pedig pár száz GB méretűek, ráadásul és nem akarsz 4 lemeznél többet befogadni képes NAS-t beszerezni, akkor nincs nagyon mit tenni, nem fogod tudni a régi, de esetleg még hibamentesen működni képes NAS-okat hasznosítani.

Ha viszont a korábbi lemezeid min 1-2 TB méretűek, és nagyságrendileg nincs szükséged a nasban a már említett néhány TB helyre van szükséged, akkor egy 1/2 lemezes nassal még mindig nem jutsz előrébb, de egy min 4 lemezes NAS-nál már érdemes elgondolkodni.

Az én példám: 2×6 + 3 + 1 TB +2TB, de nem egy tömbben

Nem csavarnám tovább a témát elméletben, elmesélem, hogy én hogyan viteleztem ki a dolgot, ennek milyen előnyeit és hátrányait ismertem meg az elmúlt években.

Mi volt a NAS vásárlás előtt?

Én valójában ténylegesen elég sok merevlemezzel szaladgáltam, voltak többszáz GB kapacitásúak, illetőleg TB méretűek is: 1x 3TB, 1x2TB (ssd), 1x 1TB, 2x500GB – csak hogy a leglényegesebbeket említsem. (A laptopomban csak egy 1TB SSD NVMe, ráadásul 2 op. rendszer egymás mellé telepítve rajta, ezt a későbbiek szempontjából fontos tudni)

Biztonság vagy bővíthetőség?

Azt számolgattam, hogy egy kb 6TB szabad kapacitással ellennék egy darabig (beleszámítva az elkövetkezendő pár évre vízionált szükséges lemezkapacitást is), mindenképp szeretnék RAID tömb adta biztonságot, és semmiképp sem akarok pár év múlva új NAS-t beszerezni, tehát én a bővíthetőséget, mint szempontot előtérbe helyeztem.

A téma milyenségéből fakadóan aki biztonságot szeretne, annak legalább 2 lemezzel kell operálni, aki pedig bővíthetőséget szeretne, annak a biztonságot szolgáltató lemezszám felett kelleni fog legalább még 1 db szabad lemezhely. 3 lemezes NAS-ból nincs túl sok a piacon. Ennélfogva nálam egy 4 lemezes NAS-ra esett a választás.

Bővebben ebben a posztban írtam arról, hogy hogyan döntsük el, hány bay-es nast vegyünk.

Akkor most vegyek 4 új merevmelemezt?

Semmiképpen se. Én sem tettem. Több dolog járt a fejemben:

1, a fajlagos TB árak lemezenként

Megéri venni 4x2TB-ot, vagy inkább 2×6-ot? Mindkettő ugyanannyi hasznos kapacitást fog eredményezni. Előbbinél viszont 4 lemeznek van esélye hogy tönkremenjen, míg utóbbinál csak 2-nek. Előbbi bővítése esetén mit csinálok a nasból kikerülő lemezzel?

2, a jövőben olcsóbb lesz egy TB

Miért tölteném tele MA a nas-om merevlemezekkel, ha 1, lehet hogy még nem is használom ki azt a teljes szabad lemezterületet, illetőleg 2, ha később bővítésre kerül a sor, ugyanazt a méretet vélhetően a technikai fejlődés mivoltából olcsóbban megkapom, másképp nézve ugyanabból az összegből több kapacitást tudok majd venni….

3, lemezek felesleges elhasználása idő előtt?

Miért pörgessek olyan új (Vagy régről maradt!) lemezeket a NAS-ban, amelyek még nincsenek kihasználva? Akkor érdemes bővíteni, amikor elérkezik az idő, amikor a tárterület növelése szükségessé válik. Ennél korábban teljesen felesleges nyúzni, és csökkenteni a meglévő lemezeink hátralévő élettartamát.

4, szabad helyek vs. bővíthetőség

Attól, hogy egy 4 bay-es nas-t veszek, az nem jelenti azt, hogy nekem már most 4 lemeznek kell benne lennie.

Én így döntöttem

A fenti kérdésre tehát az lett a válasz, hogy nyilván nem fogok 4 új lemezt venni, a fajlagos TB árak alapján számolgattam, és arra jutottam, hogy több fázisban képzelem el a történetet:

Fázis 1

1, A 4 lemezes NAS-ba vettem 2x6TB merevlemezt, melyeked tükrős raidbe kötve megvalósult, amire oly régóta vágytam. Ez új lemezeken valósult meg, és nem, nem használtam el egyből a 6TB szabad lemezterületet, kb félig ha lehetett induláskor.

2, A maradék 2 bayt üresen hagytam első körben,

3, A régi, 1TB-nál nagyobb merevlemezeimet letakarítottam, és elraktam a fiókba

4, A 2TB-os SSD-ből csináltam egy „szaladgálós” merevlemezt, (kicsi, könnyű, hordozható, nem sérül). (Ez volt a relatív „kis” kapacitású laptopom kiegészítése: amikor elmész valahova 2 hétre, és videózol rendesen, akkor ott kelleni fognak az extra szabad GB-ok, amelyek a laptopon néha már nem fértek, viszont nem is volt alkalmam őket távolról a NAS-ra feltolni)

Fázis 2

Amikor kezdett a 6TB betelni, akkor a 3TB-os merevlemezet kikaptam a fiókból, és beraktam a NAS-ba. Ennek értelmében megnőtt a szabad kapacitásom, viszont a lemezméretek mivoltából ezt nyilván nem lehet az első két lemez által alkotott Raid tömbbe illeszteni, így 2 „kötettel” haladtam tovább: volt egy 2x6TB-om tükrözve, és egy különálló, biztonsági mentést nélkülöző 3TB-om.

Mi ennek az értelme? Leválogattam a NAS-on a tartalmat. Ami olyan, hogy nem beszerezhető másodlagos forrásból, azokat az adatokat nem volt feltétlen szükség a biztonságos köteten tartani, míg a fontos dolgokat viszont igen. Több helyem lett, a biztonságos tárterületem pedig továbbra is elég volt a biztonságban tartandó adatok tárolására.

Fázis 3

Nem lesz nehéz kitalálni: Amikor eljött az idő, akkor a 4. lemezhelyre az 1 TB-os lemezt csatlakoztattam, és a 2-es fázisban eljátszott dolgot gondoltam át még1x.

A bejegyzésben korábban írtak fényében úgy gondolom nem kell felsorolnom még egyszer, hogy mely előnyöket sikerült kihasználnom azáltal, hogy így rendezgettem az adatokat, köteteket.

Synology Storage Manager
Synology Storage Manager

Hova tovább?

Ha most további bővítésre lenne szükség akkor mit csinálnék? Az 1 TB-os lemezt kivenném – azzal kellene kezdeni valamit (elajándékoznám? leselejtezném? ki tudja), és beszereznék helyette egy min 6TB-os lemezt.

Ezzel a minimum 6TB-tal kibővíthetném az ezidáig 2x6Tb-ból álló tükrös raid tömböt, Raid5be kapcsolhatnék, aminek egyenesági következménye lenne, hogy a biztonságos tárterületem mérete 6ról 12TB-ra szökne fel.

Megmaradna mellé egy 3TB kevésbé biztonságos kötet mutatóban. Ezzel így megint nem lenne problémám egy pár évig, az biztos. Akkor sem, ha a 4K videó felbontás lassan a múlté. Nagyon lassan. 😀

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Mi az a VPN?

Mi az a VPN?

Ha nem tudod mi az a VPN, vagy hogy hogyan válhatna hasznodra használata, akkor ebből a kis szösszenetből megtudhatod.

Tovább »

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban