Milyen laptopot vegyek online vállalkozóként?

Egy mai online vállalkozás elengedhetetlen kelléke a hordozható számítógép. Ebben a cikkben útmutatót adunk, hogy milyen géppel érdemes dolgoznod.
megosztás
küldés

Az elmúlt évtizedekben igen komoly forradalom zajlott több területen is. A szekrény méretű számítógépek 1-2 kg-os laptoppá zsugorodtak, miközben sebességük brutálisan megnőtt.

Az Internet elérhetősége és sebessége is nagyot robbant. Ma már szinte kizárt olyan mobil előfizetés, amelyikhez ne járna internet, az áruk pedig szintén nem eget rengető.

Ezeknek köszönhetően a vállalkozások is átalakultak. Egyre nagyobb teret hódít az online, ma már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás online is jelen legyen. Sőt! A fizikai bizniszek mellett egyre több olyan vállalkozás jött létre, amely kizárólag online működik. Elég csak megemlíteni a webshopokat vagy különböző online szolgáltatókat.

Azt is nehezen tudtuk elhinni még 20-25 éve, hogy 2021-ben majd valaki otthon ülve vagy a világban folyamatosan utazgatva egy laptop és internet segítségével képes akár havi több százezer vagy több millió forintot megkeresni. Automatizált rendszerekkel pedig már-már passzív módon lehet ugyanekkora pénzt csinálni.

Néha lehet hallani/olvasni olyat, hogy csupán egy okostelefon szükséges a vállalkozás felépítéséhez, üzemeltetéséhez. Ezt azért ne higgyük el, alsó hangon egy laptop szükséges, hiszen egy 6-7 colos mobilon, külső billentyűzet és egér nélkül nem lehet hatékonyan dolgozni. Instára, Facebookra, Youtubera, hírek olvasására jó, de arra a munkára, amivel sok pénzt lehet keresni, nem elegendő.

Kell tehát egy számítógép, ami lehetőleg laptop legyen, ne a régimódi, otthoni, asztali számítógép. Hogy miért? Az emberek 99%-ának 2021-ben nincsenek olyan speciális igényei, amihez mindenképpen asztali gépre lenne szükség. Ugyanennyi ember viszont szívesen csapja a hónalja alá a gépét és viszi magával. Ezen felül pedig a laptopok már megfizethetők. Aggodalomra semmi ok, egy kisebb gép vásárlása esetén sem kell lemondanod arról, hogy nagy és normális monitoron tudj dolgozni irodai körülmények között, ugyanis a dokkoló című varázslat a legjobb barátod. Erről írt Attila ebben cikkben bővebben: Dokkoló, az új szeretőd.

Mivel több témát fogunk érinteni, ezért egy rövid, kattintható tartalomjegyzékkel segítek a könnyebb eligazodásban és a gyorsabb haladásban. Ha valamelyik téma nem érdekel, nyugodtan ugord át, kattints a megfelelő fejezetre és ott folytatódik a téma.

  1. Válassz rendszert/ökoszisztémát
  2. Ne kövesd el az én hibámat!
  3. Ezeket mérlegeld, ne a gyártót
  4. Főbb technikai jellemzők
  5. Egyéb technikai jellemzők
  6. Konklúzió

1. Válassz rendszert/ökoszisztémát

Laptop vásárlásnál ezt mondanám a legfőbb szempontnak, ugyanis sok mindent meg tud határozni az, hogy milyen ökoszisztémát vagy ha jobban tetszik operációs rendszert választunk. Szerencsére itt nincs sok lehetőség.

Windows vagy MacOS? Utóbbi ugye egyenlő az Apple gépekkel, azon belül a Macbookokkal.

Elvileg mindenki Windows környezetben nőtt fel, kivéve azt az igen szűk réteget, akik Linuxot használtak. A Windowst lehet szeretni, lehet utálni. Nagy valószínűséggel az utóbbi közönség az, aki átpártol MacOS-re és vállalják a kezdeti kellemetlenségeket. Néhány dolog ugyanis nem úgy működik, mint azt korábban megszoktuk. Más egy picit a billentyűzet, a gyorsgombok nem úgy jönnek mint eddig, a kezelőfelület is más észjárást igényel. Napi szinten használva előbb utóbb meg lehet szokni, de olyat is hallottam már, aki képtelen volt, így visszaállt a Windowsra.

Ha iPhone-od van, akkor nagy valószínűséggel be fog jönni a Macbook és a MacOS rendszer, ráadásul a készülékeid így tök jól tudnak majd egymással együttműködni, szinkronizálódni stb. Az viszont, hogy iPhone-od van még ne jelentse azt feltétlenül, hogy neked Macbook kell.

Ha főként Windows-on élted az életed az elmúlt időszakban és nem is volt különösebb gondod vele, akkor maradj a Windows-nál. Számos olyan program van, ami erre a platformra készült és MacOS-re egy teljesen más lesz a megfelelő, így nem csak a rendszer kezelőfelületét hanem egy-egy szoftvert is újra kell tanulni, mert nem úgy néz ki egy az egybe, ahogy azt megszoktad korábban.

A Windowst mindenki ismeri, hiszen ahogy írtam ebben nőttünk fel, kivéve a fiatal generációt, akik a 2000-es év után születtek és azonnal Macbookal kezdtek. A nagy kérdés pedig az, hogy a Windows után meg tudjuk-e szokni a MacOS-t. Ismerősi körben biztos találsz valakit, akinek van ilyen gépe, ülj le mellé, nézd meg hogy dolgozik. Próbálj meg te is dolgozni rajta. Ne higgy másnak, mert azt mondja, hogy neki nagyon bejön, lehet, hogy neked egyáltalán nem fog. Próbáld ki mindenképpen a MacOS-t mielőtt áttérnél a jól megszokott Windows-ról.

Egyikre sem akarlak rábeszélni és egyikről sem akarlak lebeszélni. Mindenkinek más jön be. Nincs rossz rendszer, csak rosszul megválasztott rendszer.

A későbbi fejezetekben többször is elő fog jönni a Macbook vs Windowsos laptop téma, érdemes végigolvasni minden alfejezetet, mert lesz még szó róluk bőven.

2. Ne kövesd el az én hibámat!

Az egyetemi éveket laptoppal csináltam végig, ami érthető, ott a hordozhatóság fontos volt. Aztán diploma után, amikor még alkalmazott voltam, akkor kaptam céges laptopot. A saját laptopomat pedig egyre kevésbé szerettem. Nagy, emiatt nehéz és hangos is volt, melegedett, a folyamatos tisztítások ellenére is.

Ekkor úgy voltam, hogy egy erős asztali gép lesz a megoldás az itthoni használatra, ugyanis laptopnak ott van a céges gép.

Szereztem is használtan egy akkoriban és még manapság is erősnek mondható asztali gépet. Majd kb. 1 év múlva jött a felmondás és elkezdődött a vállalkozói lét.

Úgy voltam vele, ha ügyfél találkozóra megyek, akkor kellene egy menő, könnyű laptop, ami a profizmust sugározza. Hosszas agyalás után vettem használtan (mert nekem és szerintem sokaknak újonnan nem ér annyit) egy Macbook Air-t, amit a ritka használat miatt a mai napig nem igazán szoktam meg. Előnye, hogy könnyű, a korábbi laptopjaimhoz képest hosszú az üzemidő és csendes.

Ez volt a leginkább a fő szempont, hogy ne süvítsen folyamat a ventilátor. Valóban hangtalan gép a Macbook Air, csak néha pörög fel nagyon csendesen a venti. Persze ez terhelés függő, de mivel videót nem vágok rajta, nem játszok vele, csak alap dolgokra használom, így nincs agyon terhelve, nincs szükség intenzív hűtésre.

Az évek során viszont rájöttem, hogy mindezek ellenére nem volt jó választás a Macbook, hiszen annyira megszoktam a Windows-os felületet, hogy amikor néha előveszem, akkor mindig újra és újra meg kell tanulni, hogy mi hol van. A billentyűzeten is meg a rendszeren belül is. Ráadásul azóta kiderült, hogy hasonló méretben, súlyban, tudásban találhattam volna Windowsos gépet is.

Tavaly tavasszal már megelégeltem, így elkezdtem hirdetni a Macbook Airt, pár nap után végül meggondoltam magamat. Most viszont, hogy írom ezt a cikket ismét megvilágosodtam és most már véglegesen eldöntöttem, hogy eladom. A terv az, hogy az asztali gép is eladásra kerül és az asztali gép + laptop kombó helyett lesz egy normális laptop.

Az asztali gép vs. laptop témáról hosszasan lehetne értekezni, Attila viszont egy évek óta használt koncepcióra esküszik: Kis laptop (max 13-14″), dokkoló, és legalább 2 db 24″-os monitor az irodában/íróasztalodon. Itt írt hosszabban a témáról: Dokkoló, az új szeretőd.

A szisztémának annyi a lényege, hogy a kis laptop által mobil leszel, és dolgozhatsz bárhol, legyél akár úton, külső helyszínen, vagy akár csak a kanapén, míg ha leülsz a helyre, ahol a komoly irodai munkákat kell elvégezned, akkor egyetlen kábel csaltakoztatásával nyűg és problémák nélkül, az útközben is használt számítógéped használhatod teljes pompájában nagy képernyőkkel, asztali perifériákkal, és mindennel, ami a kényelemhez szükséges.

Érdekesség: kb. 2 hete fejeztem be itt a cikk írását, ami közben megvilágosodtam és cselekedtem. 1,5 nap alatt eladtam a Macbook Air-t, rá egy napra eladtam az iPad-emet (ilyenem is volt), rá egy napra vettem használtan egy profi Windows-os laptopot.

3. Ezeket mérlegeld, ne a gyártót

Mit csinálsz vállalkozóként?

Az első és legfontosabb, hogy tudd, hogy mire akarod használni a gépet. Online vállalkozó és online vállalkozó között is nagy különbségek adódnak, így a célnak megfelelő hardvert illetően is.

Ha pl. virtuális asszisztens (a szakma részleteiről ebben a cikkben már írtunk) vagy, akkor közel sem lesz olyan technikára szükséged, mintha videótechnikával foglalkoznál. Ugyanígy egy hirdetéskezelőnek vagy közösségi média menedzsernek sem kell olyan ütős gép, mint egy tervezőmérnöknek.

Ugyanakkor fontos szem előtt tartani egy ökölszabályt. Én azt mondom, hogy mindig eggyel jobb, erősebb gépet vegyünk, mint amire szükség van. Ugyanis nem tudni, hogy 6-12 hónap múlva nem fog-e jönni egy új ötlet, ami miatt már erősebb gép kell. Elég csak azt megemlíteni, amit manapság már egyre többen csinálnak: FB live közvetítés (profibb szinten, mint mobillal) vagy egy YouTube csatorna indítás.

Ha ezek megjelennek a vállalkozásodban, akkor kizárt, hogy egy belépő szintű laptop (ami addig simán elég volt az alap feladatokra) elég legyen.

Hogy és hol éled a napjaidat?

Otthon ülős vagy? Esetleg minden nap lejársz a kávézóba, közösségi irodába vagy kiülsz egy parkba? Vagy a laptop csak egy töredékét képzi a vállalkozós cuccaidnak?

Nem mindegy ez sem, hiszen itt a méret és tömeg adatokat is figyelembe kell venni. Ha napi szinten mászkálsz, akkor nem valószínű, hogy 17 colos laptopot (17 col vagy 17″ a képernyő méretére utal, ami a legnagyobb méretnek mondható a piacon) kell beszerezned. A 13-15,6 col méretek sokkal ideálisabbak erre a célra, ha pedig irodában vagy otthon kell dolgoznod, akkor sem aggódnod a kisebb képernyő miatt. Könnyedén kirakhatod a laptopon látottakat egy 22-24 colos vagy még nagyobb külső monitorra.

Milyen szinten van a vállalkozásod?

Most kezded vagy kezdted a vállalkozást? Vagy már évi 10-20 milliós bevételeket érsz el? Ez sem mindegy, hogy milyen szinten vagy. Természetesen nem mindegy, hogy mennyibe kerül egy laptop. Lehet, hogy elég a kezdő vállalkozásodnak egy belépő szintű gép, de mi van, ha fotós/videós bizniszt akarsz indítani és kell egy komolyabb technika?

Ebben az esetben érdemes szétnézni a használt piacon. Egyre több cég van, akik keveset használt, felújított vagy külföldről behozott gépeket értékesítenek, garanciával! Én pl. a fentebb említett „rendszerváltás” során a Hardverapró oldalán találtam rá a 1.5 éves (ezáltal még garanciális) erőműre, ami új korában fél millió forint körül mozgott, most viszont majdnem féláron sikerült hozzájutni. Jó üzlet volt!

Katás vállalkozóként az áfát is megfizeti az ember egy új gép esetén, ha kft-d van és belefér a büdzsébe, akkor simán vedd meg az újat! Arra figyelj, hogy olyan helyen vedd, ahol minél több (jelenleg max. 3 év) garanciát adnak rá felár nélkül.

4. Főbb technikai jellemzők

Processzor

Kezd technikai jelleget ölteni a cikk, de nyugi, nem megyünk bele mélyen a technikai dolgokba, csak a lényeget mondom. Windows-os gépeknél két nagy gyártó van, Intel és AMD. Előbbinek Core i3, i5, i7, i9 szériái vannak, utóbbinak Ryzen 3, 5, 7, 9. Az Intel Celeron/Dual Core és hasonló processzorokat kerüljük, ezek olcsó gépekben vannak, nem véletlenül. Hamar keresztbe tud tenni a mindennapi munkában, emiatt nem érdemes olcsó új laptopot venni.

Azt mondom, hogy egy vállalkozónak szükséges alapgép is Core i3 vagy Ryzen 3 processzorral legyen szerelve. Ez alá nem megyünk. Ha grafikai, kisebb videós munkákat is csinálsz, akkor az i5 lesz a megfelelő. Sőt, emlékszel még, mit írtam fent? Mindig eggyel nagyobbat vegyünk mindenből, amint ami most szükséges, ne legyen az, hogy 0,5-1 év múlva kinődd a technikát. Ennek megfelelően egy Core i5 vagy Ryzen 5 processzor az alap.

A Core i7/Ryzen 7 szinte mindenre elég, legyen az grafika vagy videószerkesztés. A Core i9/Ryzen 9 lehet mondani felesleges kategória és pénzkidobás, annak teljesítményét nem valószínű, hogy ki fogja használni egy online vállalkozó. Egy i5/Ryzen 5 géppel is lehet milliós bizniszt építeni, a vállalkozói sikered kulcsa nem a géped teljesítményétől, hanem a sajátodtól fog függeni.

Fontos még, hogy milyen generációs a processzor. Pl. egy Core i7-3770 azt jelenti, hogy 3. generációs. Azaz a 4 számjegyből álló altípus első vagy első 2 számjegye jelenti a generációt. Jelenleg fut pl. Core i5-11400, ami a legújabb, 11. generációt jelenti.

A Ryzennél is az altípus négyjegyű számának első jegye jelenti a generációt. Pl. Ryzen 5 5600, ami az 5. generációs (legújabb) Ryzen 5 processzort jelenti.

Macbookok esetén korábbi modelleknél az Intel volt a beszállító, így ott is a Core i3, i5, i7 típusokkal lehet találkozni, az 2020-tól pedig az Apple saját chipje kerül beépítésre, ami az M1 nevet viseli. Ez most a top kategória, szinte az összes új Macbookba egyformán ez a processzor kerül be. Természetesen van belőle M1 Pro is, ami a Pro modellekben található.

Memória

Ezt nem kell sokáig ragozni. 4-8-16 GB RAM, ami manapság jellemző. Alap gépekbe (i3/Ryzen 3) általában 4 GB található, amit természetesen lehet tovább bővíteni, utólag is. i5/Ryzen 5 szinten a 8 GB a jellemző, míg ennél fentebb a 16 GB.

Alap feladatok elvégzésére elég lehet a 4 GB, de alsó hangon azt mondom, hogy legyen 8 GB. Ha egyébként is egy i5/Ryzen 5 szintet veszünk alapnak vállalkozói célnál, akkor ahhoz a 8 GB RAM dukál.

Videókártya

Alapvetően ennek akkor lesz jelentősége, ha komolyabb grafikai szoftvert vagy több kamerás élő közvetítést futtatunk a gépen vagy játszunk. A játékok igénylik a legkomolyabb videókártya teljesítményt. Alap, online célokra biztos elég lesz az, amit kapunk az adott gépbe.

A Geforce GTX széria az, ami a nívós szintet képviseli, az olcsóbb és egyszerűbb kategóriánál Iris Xe vagy UHD Graphics típusokat találunk.

Kijelző felbontás

Ebből nem szabad engedni. Ma a minimum 1920×1080 (Full HD). Ennél kisebb felbontással léteznek laptopok, de az nem fog olyan felhasználói élményt adni. Ráadásul, ha külső monitorral is használjuk a gépet, akkor mindenképpen a Full HD felbontásra lesz szükségünk.

Ennél nagyobb csak azoknak kellhet, akik fotózással, videózással keresik a kenyerüket.

Háttértároló

Winchesterként is ismerhetjük, manapság azonban már egy újabb technológia érhető el az adattárolás területén. Maximum másodlagos meghajtóként érdemes klasszikus winchesterben gondolkozni.

Mire is szolgál a háttértároló? Lényegében ezen tárolódik minden adat, az operációs rendszertől az internetről letöltött fájlokig.

SSD a kulcsszó, amit figyelni kell a háttértároló típusánál, ezek ugyanis már jóval modernebb eszközök, mint egy winchester. Elsősorban a gyorsaság az erősségük, na meg az is, hogy nincs benne forgó alkatrész, így szállításkor kevésbé sérülékenyek. Lényégében úgy kell elképzelni, mint egy memóriakártyát, méretük persze jóval nagyobb.

Méretüket tekintve alsó hangon 250 GB-os a javasolt, de inkább 500 GB az ajánlott. Nem kizárt, hogy szükség lesz egy nagyobb méretű, klasszikus winchesterre (HDD), amely jó ha legalább 1 TB méretű. Persze attól függ, hogy mit csinálunk. Egy fotósnak, videósnak, akár 2-4 TB-os kapacitás is szükséges lehet, míg aki pl. hirdetéseket kezel vagy honlapot készít, neki elég lehet egy SSD 250 GB-tal.

Ha 1-2 TB vagy ennél több hely szükséges, akkor érdemes olyan gépet nézni, amelyben van egy 500 GB körüli SSD, mellette pedig egy 1-2 vagy 4 TB-os HDD. Az 2 TB-os SSD-nek ugyanis már elég borsos az ára. Az is megoldás, ha felhő tárhelyre fizetsz elő, bár hosszú távon az drága (2-4 TB méretet tekintve), akkor már inkább megéri egy NAS-t venni, amely szintén nem olcsó, de hosszú távon az éves költsége elenyésző. Amellett, hogy a biztonságos fájltárolás mellett egy rakás dologra használhatjuk.

Van egy új, még gyorsabb működésű és még kisebb méretű SSD, ami az M.2 jelzést kapta. Ha ilyen kerül a gépbe, akkor tuti nem nyúlunk mellé, de akkor sem kell kétségbeesni, ha csak „sima” SSD-nk van, ez is bőven elegendő lesz.

5. Egyéb technikai jellemzők

Kijelző méret

A kijelző felbontását már megbeszéltük, tudod, hogy a FullHD (1920×1080) az alsó határ, mi a helyzet ugyanakkor a kijelző méretével?

13.3-14-15.6 colosak fordulnak elő leginkább manapság, akad ennél nagyobb is, de az már felesleges. Ha nagy kijelzőt akarunk otthonra, akkor egy külső monitort kell beszerezni, amit nagyon ajánlok. Sokkal hatékonyabban lehet dolgozni egy alsó hangon 22-24 colos külső monitoron, mint a laptop 13-15 col körüli kijelzőjét nézni.

Ha még nem tetted, akkor itt hívom fel a figyelmed: Dokkoló, az új szeretőd, amivel bizony hatékonyan lehetsz flexibilis a mobilitás, és a rendes irodai munka nagyképernyős igényei által támasztott követelmények szempontjából

Ebből látszik is, hogy nem mérvadó igazából, hogy mekkora a laptop kijelzője. Kivéve, ha többnyire csak azt használjuk. Ezt leginkább olyan munkakörnyezetben tudom elképzelni, ahol folyamatosan külső helyszínen dolgozik valaki. Ha van napi 2-4-8 óra, amit egy fix helyen töltesz el, akkor már érdemes a külső monitoron elgondolkozni.

A kijelző méret magában hordozza a laptop befoglaló méretét és súlyát is. Ha kicsi a gép, akkor könnyebben elfér nálunk és cipelni is kisebb energia lesz.

Léteznek érintőképernyős kijelzők is, mérettől függetlenül, sőt, olyan típusok is vannak, amit 180 fokban kihajthatunk (a billentyűzet a kijelző mögé kerül), így lényegében egy tabletet kapunk. Ezek inkább kényelmi extrák egy laptopnál, egyéni preferencia, hogy kinek éri meg ez a felár.

Egy külső nagyobb monitor, külső billentyűzet és egér sokkal hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, mint egy érintőképernyő, arról nem is beszélve, ha a kijelzőn megjelenő billentyűzetet kell használni.

Billentyűzet

Három kérdést kell itt megvitatni:

  1. kell-e numerikus pad? Tudod, a normál billentyűzeteken a jobb oldalt található számológéphez hasonló billentyűk. Aki ugyanis anno ezeket megszokta, annak hiányozni fog, ha egy olyan laptop kerül a keze alá, amiben ez nincs. Szerencse, hogy egy külső billentyűzettel ezt a hiányt lehet orvosolni.
  2. magyar vagy EU/angol a kiosztása? Főként a használt piacon találni nagyon sok külföldről behozott gépet, ami technikailag teljesen jó, egy szépséghibája van, a külföldi billentyűzet. Lehet használni ilyenkor matricázást, találni olyat is, aki gravírozással oldja meg a feliratkozást vagy kompletten a billentyűzetet is cserélhetjük a laptopnál.
  3. kényelmi extra, de ugyanakkor hasznos, ha sötét helyen vagy este dolgozunk kevés fény mellett: a világító billentyűzet. Én az elmúlt időszakban kezdtem el használni asztali billentyűzeten is olyat, aminek van háttérvilágítása. Jól jön, hasznos extra! Hiába a monitor fénye, nem kell vaklálni, ha egy-egy ritkábban használt billentyűt keresek. Ajánlom és érdemes olyan laptopot venni, amiben van ilyen funkció.

Telepített szoftver

Ha Macbookot fogunk használni, akkor értelemszerű, hogy a macOS (az Apple saját operációs rendszere) lesz a gépeken. Lehet Macra telepíteni Windowst, de aki azt akar használni, ne vegyen Mac-et.

Más gyártóknál viszont többféle operációs rendszerrel találkozhatunk. Érdemes is ezt figyelembe venni, mert ennek függvényében alakulhat az ár. Lehet, hogy olcsó egy új gép, de nincs rajta csak egy freeDOS operációs rendszer, amivel semmire nem fogunk menni.

Az is lehet, hogy Linux op. rendszer fut rajta, amit egy átlag felhasználónak és egy vállalkozónak nem lesz opció. Kivéve, ha IT guru/fejleszt/programozó vagy.

Azoknak tehát, akik nem Macbookkal dolgoznak, a Windows lesz a megfelelő választás, annak is a 10 vagy 11-es verziója. Árban 10-20 ezer Ft között már be lehet szerezni őket. A legjobb, ha a laptoppal vesszük meg őket. Mindkettőnek van Home és Pro változata, jobb, ha az utóbbit kérjük, így biztos nem fog semmilyen korlátozó tényező érni minket az operációs rendszert illetően.

Tömeg

Részben már érintettük ezt a kijelző méretnél. Erősen összefügg ugyanis vele. Minél nagyobb egy laptop, annál nehezebb is lesz. Ha sokat mászkálunk és folyamat visszük, akkor érdemes 13.3 vagy 14 colosat beszerezni, ha nincs ilyen gond vagy csak az autóig visszük, akkor jöhetnek a nagyobb méretek is.

Ha már utazás, akkor érdemes megemlíteni, hogy nyáron simán lehet, hogy valaki kerékpárral, motorral jön-megy a városban vagy a munkahelyre. Cangával a hátizsák jöhet számításba vagy egy kosár a bicikli elején, robogónál/motornál pedig egy hátsó doboz vagy szintén a hátizsák.

A tömeghez hozzátartozik a töltő is, ami egy-egy komolyabb gépnél közel 1 kg plusz súlyt is tud jelenteni. Érdemes ezt is figyelembe venni a tömeg kalkulálásánál.

6. Konklúzió

Mit lehet levonni konklúzióként ebből a cikkből? Azt, hogy mindenkinek a saját tudása, munkája és ízlése szerint kell választani. Sok szempont van, ezt láthattad. Érdemes mindegyiken végig menni, kiírni, hogy hol mi a fontos és ez alapján szűkíteni a keresgélést.

Tanulság lehet még, hogy újat nem érdemes mindig venni, jelenleg én is egy másfél éves laptopot használok és pár hét távlatában azt mondom, hogy igen jó vétel volt. A nemrég eladott Macbookot is használtan vettem anno, azt sem bántam meg, teljesen jól, gond nélkül működött, amíg nálam volt, igaz nem is volt agyon hajtva.

Zárszóként annyit tudok javasolni, hogy ha végképp bizonytalan vagy ezen írás után is, akkor keress meg minket az elérhetőségünk valamelyikén és kérdezz bátran, igyekszünk az igényeidnek megfelelő laptopot javasolni és keresni.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

outlook

Gyorstipp: Nyelvi ellenőrzés gyors váltása Outlookban e-mail íráskor

Ha szoktál Microsoft Outlook használatával egynél több nyelven levelezni, és a beépített nyelvi ellenőrző funkciót használod arra, hogy az esetleges elgépeléseket, nyelvtani hibákat könnyen láthatóvá tudd tenni, akkor bizonyára már benned is felmerült, hogy ezt mennyire körülményesen lehet csak megoldani. Körülményes, mert a szöveged kijelölése után felső menüsoron ki kell választanod az Ellenőrzés (Review) fület,

Tovább »

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban