Adatbiztonság és tudatosság

Mennyire tudatos az adatbiztonságod?

Tudd meg, hogy Te vajon mely szintjét képviseled a digitális világunkban elengedhetetlen tudatosságnak adatbiztonság témában.
megosztás
küldés

Gondolatébresztőként mindenképp érdemes elolvasnod egy korábbi posztomat, ami kicsit próbál rávilágítani az összehasonlításra a múlt analóg dolgai, és az online digitális világ által biztosított előnyökre adatbiztonság szempontjából.

De hol is helyezkedsz el Te az adatbiztonság-tudatosság skáláján? Ahhoz, hogy ezt el tudd dönteni magadról, segítenék felvázolni az 5 szintet.

A felhasználók 5 szintje adatbiztonság szerint

Véleményem szerint az átlag-felhasználóknak 5 szintje van / volt / lesz:

Az antidigitális felhasználó (1)

Annyira be vannak rezelve, hogy inkább mindenre nemet mondanak. Úgy vannak vele, hogy ha nincs bankban a pénzed, hanem a párna alatt tartod, akkor nincs mit ellopjanak tőled a gonosz kínai hackerek. Ezzel a kategóriával nem foglalkozom a későbbiekben, hisz alapelvemnek vallom a digitális világ új megoldásaiból származó dolgokat hatékonyságom növelésére, előnyömre felhasználni.

A céltábla – az 1-es számú versenyző (2)

Az aki totál lesz.rja az egész adatvédelem / adatbiztonság dolgot.

Az, aki nem telepít tűzfalat, internetbiztonsági megoldásokat, a telefonját nem ujjlenyomattal nyitja, sőt, még mintát sem kell rajzolni a kinyitáshoz, és kimenő sms vázlatban, vagy a telefonkönyvében tárolja nehány fontos jelszavát, ha van bankkártyája, simán mellérakja a pin kódot egy kis cetlin.

Gyakran átélik, hogy a számítógépük, mobiljuk spontan olyan oldalakat nyitogat meg „bónuszképp” néha plusz ablakban, amelyeket ők nem szerettek volna – felnőtt tartalmakra, szerencsejátékra felhívó dolgokat adott esetben. Találkoztál már ilyennel? Ha igen, akkor azt mondom, ejnye! 🙂

Az ilyen emberek előbb vagy utóbb meg fogják magukat égetni, hiszen ők a digitális éterben kb. céltáblát tartanak a fejükre „ide gyertek könnyű préda vagyok” felirattal.

Aki az első sorokban ül, mialatt játsszák a darabot (3)

Az aki gondol rá, esetleg használ is valamiféle biztonsági megoldásokat, de ész és értelem nélkül van jelen az online térben.

Vannak azok, akik már – önszántukból, vagy ismerősi ráhatásra, esetleg rossz tapasztalatokat begyűjtve – vették már a fáradságot, és telepítettek fel mondjuk tűzfalat, vírusirtót, kártékony dolgokba (malware, trojan) történő beleszaladást megelőző megoldásokat, szoftverek – vannak akik még fizetnek is ezért.

Ez már egy fokkal jobb szint, viszont ezek közül is sokan vannak, akik gondolkodás nélkül mindenre klikkelnek, nem elővigyázatosak, és abba a csapdába esnek, hogy „hiszen én mindent megtettem”. A tudatosságmentes online jelenlétet az éter bünteti, akár elfogadjuk ezt, akár nem, akár megtettük az első lépéseket, akár nem.

A felelősségteljes user (felhasználó) (4)

Azok, akik veszik a fáradságot, hogy megfelelő megoldásokkal bástyázzák körbe magukat, és tudatosan vannak jelen online, ennek nyilván több alfaja létezik annak függvényében hogy kinek mi a preferenciája. Aki veszi a fáradságot, hogy ésszel legyen jelen az online térben.

Annak esélye, hogy ő gonddal találja szembe magát, csekély.

Több lábon áll személyes adatainak, és digitális dolgainak a biztonsága, átgondolja, mielőtt kattint, nem dől be minden spamnek, szkeptikus, figyel a gyanús jelekre – és ez a fajta tudatosság egy idő után életének részévé válik. Megfontoltan költenek adatbiztonságukra – ha költenek – nem csak „valami csak kellene hogy nyugodtabban aludjak” alapon.

A hardcore adatbiztonság mániás tech-freak, a profi, a szakértő és + (5)

Te vagy az aki követi a legújabb adatbiztonsági trendeket? Netalántán Te programozol le új védelmi megoldásokat? Nem böngésztél inkognitó mód nélkül évek óta? VPN-en keresztül, IP-t rejtve böngészni alap? Mások adatainak biztonságáért is felelsz? Na Téged akkor ide sorolhatunk be

Ennél még sokkal erőteljesebb kérdéseket is feltehetnék, akik ebben a kategóriában vannak, azok értenék, azok akik viszont érdeklődőként olvassák ezt a bejegyzést nem feltétlen, ezért a szakiktól elnézést kérnék, ne haragudjatok, hogy ezt most jobban nem részletezem a könnyű érthetőség jegyében.

Nincs 100%-os biztonság

Igen, még a 4-es és 5-ös kategóriába tartozó egyének is is bele-beleszaladhatnak problémás esetekbe (nekem is lopták már el bankkártya adataim neten – más kérdés, hogy nem okoztak nekem ezzel egy kanyi kárt sem, a megfelelő biztonsági intézkedéseim miatt!).

A fő gondolat az az, hogy ők viszont elhárítják a problémát, veszteségeik minimálisak, a létrejött megoldást továbbfejlesztve beépítik a rendszereikbe, a napi rutinjaikba, azért, hogy a hasonló dolgokat a jövőben könnyedén elkerüljék. (Az előző példához: Revolutnál eldobható egyszerhasználatos bankkártyaszám netes vásárlásokhoz….)

Te hová tartozol?

Remélem a fenti példákkal sikerült bogarat ültetnem a füledbe arra vonatkozóan, hogy bizony Rajtad múlik, hogy vállalod-e a felelősséget adatbiztonságodért. Ebben az iparban, tehát 2020.-ban, a normál, egyre inkább digitalizálódó világban ez már nem kérdés.

Ma már az, hogy „nem tudtam”, nem mentesít a dolog nem tudása által generált következmények viselése alól. Ez pont így működik az adatbiztonságban is.

Az hogy melyik csoportba tartozol, döntő mértékben határozza meg az online adatbiztonsági kockázatvállalásod, és az ezzel kapcsolatos kényelem, hatékonyság viszonyát.

Ha érzed a szükségét annak, hogy új, emelt szintre helyezd az adatbiztonságodat, akkor tedd meg a megfelelő intézkedéseket, nézz utána a dolgoknak, tanulj! Meglesz a jutalma, ezt garantálom.

Kapcsolódó cikkek

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban