QNAP NAS

Kinek való egy NAS?

Ha bizonytalan vagy, hogy hasznát tudnád-e venni egy saját szervernek, olvass e
megosztás
küldés

Aki egy modern, intelligens, digitális, hasznos, kényelmes, és biztonságos megoldásban gondolkozik, aki otthonának (vagy vállalkozásának) IT-infrastruktúráját új alapokra szeretné helyezni, annak egy NAS elkerülhetetlen és kihagyhatatlan.

Írtam az egyik előző bejegyzésemben, amikor nagyjából azt is felsoroltam, hogy milyen potenciális lehetőségekkel találja szemben magát, aki képes beruházni.

Egyszemélyes-, Kis, Középvállalkozó vagyok, kell ez nekem?
Ügyvéd vagyok, Orvos vagyok, Üzletem van, kell ez nekem?
Simán otthonra kényelmi funkciók ellátására, kell ez nekem?

Ebben a három kérdésben egy közös dolog van, az, hogy a válasz mindannyiukra az, hogy igen. Készítettem nektek egy táblázatot, amibe példaképp listáztam 10 foglalkozási ártalmat csoportot, és a „magánszemélyként” való felhasználást, és összegeztem, hogy hirtelen felindulásból mely hasznos funkcióit lehetne adott esetben egy NAS-nak kihasználni.

Elöljáróban leszögezném, hogy ezek a jelölések nem azt jelentik, hogy ezek az elérhető funkciók, ezek azt jelentik, hogy az én olvasatomban minek van MINDENKÉPP kérdések nélkül értelme & haszna az adott felhasználási esetben, anélkül, hogy elkezdenénk azon ötletelni, hogy végülis mire lehetne még egy NAS-t használni, ha már egyszer beruház(t)unk rá.

Fontos tudni ezen kívül, hogy a funkciók a legkisebb kétséget kizáróan tökéletesen több ízben összemoshatóak, a végtelenségig lehetne kombinálni, és magyarázni mindent, viszont tény, hogy

MINDEN opcionális, semmi sem kötelező, és MINDEN testreszabható.

Ettől ilyen nagyszerű az egész. Példaképp, ha valaki nem tudta túltenni magát a „mi van ha feltöri egy hacker a szerverem” kérdéskörön, akkor nála mindent meg lehet úgy csinálni, hogy belső hálózatoson, amíg a helyszínen tartózkodik tökéletesen működjön, kívülről viszont elérhetetlen legyen. Ha valaki csak és kizárólag megfigyelőrendszerként szeretne használni egy nas-t (tulajdonképpen úgy, mintha egy „nvr” lenne) akkor használja arra, semmi kötelezettsége nincs más dolgok használatát illetően.

A felhasználói jogosultságok, elérések igen-igen részletesen testreszabhatóak, mindennek az lesz az eredménye, hogy NAS rendszerünk rendkívül sokszínű formát ölthet, felhasználási igényektől függően természetesen.

Mi az amit még kiemelnék? A havidíj- és reklámmentesség.

NAS beszerzésekor milyen indulási költségeink vannak?

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha én veszek egy nast, a felsorolt funkciók 90%-át igénybe akarom venni, akkor nekem a következő dolgokért kell virítanom a lóvét, ezekre az induláskori költségekre kell gondolnom:

 1. a nas maga
 2. merevlemezek (képzelet szab csak határt ma már, meg a pénztárcánk)
 3. egy internethozzáférés (ez manapság havidíjas, de valószínű hogy egyébként is van már ilyenünk… :)),
 4. ha véletlen megfigyelő rendszert szeretnék, akkor lehet, hogy kameralicenszeket (és nyilván kamerákat) kell beszereznem (a nas árában típustól függően vannak kameralicenszek) – na ez sem havidíjas téma, hanem egyszeri, lifelong dolog.
 5. az áramszámlát ki kell fizetnem havonta, de ez olyan mint az internethozzáférés, valószínűleg már eddig is történt ilyen az életünkben. (A jó oldala az az a dolognak, hogy egy nagy fogyasztása elenyésző)

Ennyi. Ezután kell egy tárhely a fotóimnak és videofájljaimnak? Beállítom a megfelelő programot, feltöltöm a képeket, és már működik is! Meg akarom bizonyos albumaimat másokkal osztani? Állítgatok felhasználókat, jogosultságokat, hozzáféréseket, küldöm a linket és kész.

Mennyi helyem van? Amennyit akarok – amennyi merevlemezt a nas-ba installáltam. Nincs havidíj, nincs reklám. Biztonságos tárhelyet akarok a doksiknak amiket a számítógépen (vagy bárhol) tárolok, és egy rendszeres automatizált biztonsági mentést? Beállítom, és működik.

Nincs havidíj, nincs reklám. Ha Saját spotify-t akarok, akkor fogom magam, feltankolom a nast nezével, és kész. Nincs havidíj, nincs reklám. Saját netflix kell? Feltankolom a nas-t filmekkel, sorozatokkal, és nézem őket. Nincs havidíj, nincs reklám.

A honlapom ingyenes tárhelyre akarom tölteni? Hát felrakom a nasra. Nincs havidíj, nincs reklám. (Na mondjuk itt meg kell jegyeznem, hogy ez azért erősen sávszélesség és felhasználás-specifikus kérdés – ha webshopod van napi 10e látogatóval, akkor lehet hogy nem a te pincédben lévő internetkapcsolat és egy kisvállalati felhasználásra kigondolt nas a legjobb opció – De azért megemlítettem a dolgot, mert vannak esetek, mikor szóba jöhet [sőt ráadásul a fix ip cím és a domain név szerver kérdésköre is képbe kerül ->erről talán később lesz még majd egy post). Szóval mi a lényeg? Az elején kell beruházni, azután pedig Nincs havidíj, nincs reklám.

Ez azért egy elég fontos pont, ha ki szeretnénk számolni a ROI-t. (Return on investment).

Csak hogy ne áruljak zsákbamacskát, eddig egyetlen(!) szoftverrel találkoztam, ahol belefutottam abba, hogy prémium licenszet szerette volna ha vásárlok: Synology Nas-on a Plex média szerverrel, később írok még majd róla. De ott sem havidíjazunk, hanem egyszeri szoftvervásárlás, és kész… Ráadásul az nem egy olyan cucc hogy a prémium verzió nélkül használhatatlan lesz, vagy időkorlátos.

Utolsó információ, mielőtt jön a táblázat: A rendszer korlátait lényegében a belső hálózat gyorsasága, a kívülről történő elérés adatigénye és az internetkapcsolat sebességének viszonya, a tárolandó anyagok és a rendelkezésre álló merevlemezek kapacitásának aránya, az egyidejűleg csatlakozni kívánó felhasználók száma, és és a felhasználás típusa (nem mindegy hogy videót streamelünk 10 helyre egyidejűleg 7/24-ben, vagy szöveges word dokumentumokat mentünk naponta 2x) szabja meg.

Lényegében ezekhez a dolgokhoz is kell igazodnunk, amikor vásárlásra adjuk a fejünket. Jó tudni, hogy a nasok termékpalettái az egyszemélyes felhasználástól a vállalati megoldásokig terjednek, nyilvánvalóban egy 500 fős irodaház közös hálózati infrastruktúrájához azonban már nem elég egy olyan, nagyvállalati szemmel nézve low-budget hardverelem, amit Tibi és Zoli otthon is használnak a családdal házimozizni, mert az olyan cool. 🙂

Lássuk a medvét. A leggyakoribb funkciók összegzése, még1x: – Ha ezek közül a te felhasználási célód tekintetében bármelyik (netalántán több is) szóba jöhet, akkor bizony erősen megfontolandó egy nas vásárlásán és üzembe helyezésén elgondolkozni.

A felsorolás alatti táblázatban láthatsz tehát „real life” scenariokat, hogy szerintem, a lent felsorolt (közel sem teljeskörű) foglalkozási körökben (szervezetek/cégek esetén), totál szubjektív alapon melyek azok a dolgok, amelyre biztosan hogy van értelme nas-t használni, nem pedig külső, távoli szervereket, vagy fizetős szolgáltatásokat.

 • Adataink biztonságos, redundáns tárolása saját magunknál, anélkül hogy a kezünk közül kiadnánk őket
 • Hozzáférés adatunkhoz bármely IT-eszközről, hálózati meghajtóként is akár
 • Médialejátszó, Videostreaming és megosztás
 • Letöltőközpont, FTP Szerver, és Adatmegosztás
 • Képgaléria, Albumok, és megosztásuk
 • Jukebox & Zenei központ (Saját Spotify)
 • Saját Cloud szolgáltatás fájlmegosztásra & Cloudsync
 • Kamerás Megfigyelőrendszer
 • Saját felhőalapú jegyzetprogram
 • Bármilyen Szerver, DNS, PHP, MySQL
 • Saját honlap tárolása
Ki mire tud használni egy NAS-t?
Ki mire tud használni egy NAS-t?

És akkor most jöjjön a táblázat alapján néhány mini gondolatkísérlet, hogy Neked is világos legyen, miről is hadováltam eddig. Az volt eredetileg az ötletem, hogy mindegyik „szerepbe” egy kicsit beleképzelem magam, de arra jöttem rá, hogy ahogy a képen is látszik, vannak ugye olyan képességei egy nas alapú rendszernek, amelyeket kb mindenkinél el lehetne ismételni. Gyakorlatilag mindenki azt alkalmaz, amit éppen szeretne, amire éppen szüksége van.

Vállalkozó vagyok, mire jó ez nekem? Vagy otthonra van értelme?

Mindegy, hogy otthoni felhasználásról, egy kép vagy videóanyagokkal történő foglalkozásról (pl.: esküvői fotós & videós), fontos és bizalmas dokumentumokkal való dolgozásról (könyvelő, adótanácsadó, ügyvéd, jogász), vagy egyáltalán BÁRMILYEN olyan felhasználási célról van szó, ahol számítógépen tárolt adatokat kell tenni-venni-feldolgozni, mindenki irtózatosan fog neki örülni, ha az adatai nem „egy bizonyos laptopon”, valamelyik merevlemezen (na de melyiken.. és hol? :D), hanem

egy folyamatosan biztonsági mentéssel ellátott, fizikai merevlemezkárosodás esetén felmerülő adatvesztés-elkerülésre felkészített rendszerben

vannak, ráadásul úgy, hogy ezek az adatok nincsenek feltöltve egy idegen szolgáltató szerverére, (pl google drive), de pontosan ugyanolyan kényelmesen elérhetőek (adott esetben akár külső hálózatról is).

Mindegy hogy otthoni torrentezésre, filmezésre, a családi fotók és videók mutogatására, vagy ügyfeleinknek készített videóanyagok prezentálására, streamelésről van szó, a médiafunkciók igen tetszetősek lesznek.

Nem kell egy tárhely-szolgáltatónak fizetni, hogy oda anyagot dobjunk fel (pl. fotósok esetén) azért, hogy ezt a vevők x napon belül letölthessék… Nem kell Netflix előfizetési díjat fizetnünk. Azt rakunk a saját rendszerünkbe tartalomként, amit nem szégyellünk! 🙂

Mindegy, hogy fodrászüzletünk van, vagy bármilyen olyan üzlethelyiségünk, ahol zene szól… Ha unjuk a dumálást a rádióban, ha unjuk az ingyen Spotifyban a reklámot, ha unjuk az ismétlődést… Akkor azt rakunk bele a médiaszerverünkbe amit szeretnénk, és havidíjmentesen élvezhetjük. (A rendszerbe netes rádiók is integrálhatóak, ha valaki egy rendszeren belül szeretné kezelni az általa tárolt zenék lejátszásával).

Ha pedig felpattanunk, és megindulunk valahova, akkor telefonon hallgathatjuk tovább amit elkezdtünk, arról nem is beszélve, hogy ha nem akarunk adatkapcsolati adatforgalmat fogyasztani, akkor Spotifyhoz hasonlóan épp ugyanugy offline letölthetjük a zenéinket az adott eszközünkre, amelyeket az úton hallgatni szeretnénk.

Ehhez persze nem kell magunknál prémium előfizetőknek lennünk. 😀 (Ez az utóbbi dolog a videós tartalmak esetén is működik: síelni megy a család, van nálunk egy tablet, apa végigklikkeli hogy mely mesék kerüljenek rá a tabletre „offline” módban, és ha megérkeztetek, akkor nem kell azzal foglalkozni, hogy van-e net vagy nincs, az autóban menet közben szintén nem probléma, hiszen a tableten rajta vannak a nasrol „lementett” tartalmak).

Mindegy, hogy közértet, raktárhelyet, bármilyen üzlethelyiséget üzemeltetsz, vagy az otthonod biztonsága a cél, a megfigyelő rendszer IP kamerákkal kombinálva A-Z-ig történő testreszabással minden képzeletet felülmúl.

Mozgásérzékelések, időzített és eseményalapú értesítések, akció alapú felvételkészítés… Sok kamerás rendszerek vezérelhetőek egy NAS-sal (NVR-rel is), és bárhonnan ránézhetünk a dologra. A rendszer méretének kb a pénztárcánk szab határt csak és kizárólag. Analóg és félanalóg megoldások ezzel a versenyt felvenni nem tudják. A képminőségről nem is beszélve.

Mindezeken felül a többi érdekesség már mind-mind csak a non-plus ultra.

És a gyakorlatban hogy néz ez ki?

Ha mindennek egy részét szeretnéd látni gyakorlati alkalmazás közben, akkor ez itt (Így könnyíti meg az életed egy NAS) a Te bejegyzésed, vagy kattints a következő videóra:

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban