Így könnyíti meg mindennapjaid egy NAS

Így könnyíti meg mindennapjaid egy NAS

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a gyakorlatban hogyan néznek ki a NAS használat alapvető előnyei, akkor ez a bejegyzés Neked való.
megosztás
küldés

Beszéltünk már sok mindenről az envisioner.hu-n a NAS-okkal kapcsolatosan, a kezdetek óta terveztem viszont készíteni egy cikket és egy videót, ahol viharos gyorsasággal bemutatom, hogy az a sok előny hogy is néz ki valójában a gyakorlatban.

Mit jelent ez?

Ha még nincs NAS-od, csak ismerkedsz a témával, akkor – legfőképpen otthoni szemszögből – a lent leírtak / videóban mutatottak szerint tud kinézni, amikor egy rendszer már olajozottan működik. Szeretném megmutatni, hogy miért is szeretem én nagyon, hogy egy nas központi szerepet tölt be az otthoni hálózatom életében.

Mi NEM lesz ez a bejegyzés

 • részletes bemutatója annak, hogy mi mindenre képes egy NAS, és ennek 1-1 szoftvere
 • teljeskörű funkcionális bemutató
 • összehasonlítás a különböző márkák termékei, avagy a Synology egyes típusai között
 • konfigurációs útmutató annak érdekében, hogy 1-1 funkció működjön
 • bemutató annak érdekében hogy eldönthesd, mely funkciókat tudnád vállalkozói környezetben alkalmazni
 • adatvédelmi, biztonságtechnikai, és fogalmi magyarázó

Vágjunk is bele!

Ajánlom figyelmedbe egy két korábbi bejegyzésemet (mire jó a nas, illetve kinek való egy nas?) melyekben igen részletesen átrágjuk magunkat az elérhető funkciókon, és ezekkel kapcsolatban néhány fontos tudnivalón, ebben a bejegyzésben csak az ott felsorolt dolgok esszenciájával fogunk foglalatoskodni.

Az alább bemutatott funkciók amúgy egy Synology DS418 és egy DS418 play használata mentén lettek megörökítve.

Elhelyezés

Fontos kérdés, nálam egy félreeső, lépcső alatti kis falra szerelt polcon pihen meg a ház központi szervere, a router, és más egyéb hálózati eszközök társaságában. Nem zajong, nem melegszik, nem kattog, nem villog – vagyis villoghat is éppen, de ez úgy sem zavar senkit. (Syno NAS esetén állítható a ledek fényereje). Nyilván jobb egy ilyen helyen tudni a NAS-t, mint betolni a nappaliba a TV mellé. (Korábban volt ilyen is. :))

Nas Elhelyezés
Nas Elhelyezés

Ha érdekel, hogy hogyan nézhet ki a dolog egy rack szekrényben… vagy hogy pontosabban mi az a rack szekrény, ahova rendezetten el lehetne helyezni az adott esetben túl sok hálózati cuccodat, akkor erre tessék.

Hozzáférés számítógépről webböngészőből

Webböngészővel történő bejelentkezés esetén (a DSM-be [Synology Disk Station Manager] – ez a Syno NAS-ok központi „operációs rendszere”) férhetünk hozzá centralizáltan minden funkcióhoz, azonban 1-1 hardverünk esetén (tv, mobiltelefon, tablet, stb) nyilván nem lesz arra szükség, hogy ide folyamatosan bejelentkezgessünk, ha bármihez hozzá szeretnénk férni.

Synology Storage Manager
Synology Storage Manager

Adatbiztonság raid tömbben

Az én NAS-omban 2×6 TB merevlemez van, tükrözött RAID-be kötve, ezáltal adatbiztonsági szempontból nincs okom a panaszra, (annak ellenére sem hogy a képek alapján az egyik kötet egyik merevlemezén 248 bad sector van) ezen felül viszont még egy korábban vásárolt 3 és egy 1 TB-os merevlemezeket is használatba vettem a NAS-on belül: vannak adatok, melyeknél szükséges a biztonsági másolatos tárolás, vannak viszont anyagok, melyek ha elvesznének, beszerezhetőek lennének újra – na az utóbbiakat tartom a biztonságot nélkülöző köteteken. Bővebben a raid tömbökről itt olvashatsz.

Tárhelybőség non-plus ultra

Az én NAS-omban, bár a %-ok alapján nincs túl sok hely, amíg ez a pár százalék is több száz GB szabad tárhelyet jelent, addig nem igazán an okom az aggodalomra. Egy ilyen tárhelymérettel (havidíjmentesen) a mindenféle cloud szolgáltatók nem igazán tudnak versenyre kelni.

Hálózati meghajtók akár távoli hozzáféréssel

Windowsban, az op. rendszerünkben a sima fájlkezelőt megnyitva a hálózati meghajtók hozzáadását követően azt csinálunk a NAS-unkon lévő bármilyen tartalommal, adatokkkal, amit nem szégyellünk. Csoportos közös munka esetén (is) nagyon hasznos dologról van szó.

Hálózati Meghajtók
Hálózati Meghajtók

Távolról, tehát a nem otthoni helyzi hálózatból is – megfelelő konfiguráció esetén – simán hozzáférhetünk ezekhez a hálózati meghajtókon tartott tartalmakhoz.

Állapotjelentések a merevlemezekről

A NAS folyamatosan teszteli merevlemezeinket, és rendszeresen e-mailes jelentéseket kapunk a lemezek állapotáról. Azért ez kicsit jobb, mint egy bármilyen fiókban tartott „kitudjamilyenállapotbanlévő” merevlemez.

Fájlmegosztás, és fájlok fogadása – Saját Google Drive

A Synology Drive nevű app lényegében egy saját Google Drive: bármely, a NAS-on létrehozott felhasználó kaphat hozzáférést, és ezt követően egy megadott internetcímen keresztüli bejelentkezéssel egy weboldalon keresztül eléri a saját személyes mappáját, ami lényegében teljesen úgy működik, mint egy google drive fiók (onedrive, dropbox, stb). Egy nagy különbség van: a beszerelt merevlemezek kapacitása szab határt kizárólag a drive-on keresztül megosztott tartalmak maximális méretének.

Synology Drive
Synology Drive

Ehhez a drivehoz is létezik természetesen a Google Backup & Synchez hasonló app: feltelepítve PC-re, mobilunkra, vagy bárhova adott mappák tartalmát automatikusan szinkronizálhatjuk a NAS-on lévő tárhellyel.

Download Station – letöltés kikapcsolt számítógéppel

Kis hazánkban az egyik gyakori letöltési forma, a torrent alapú letöltés kiválóan működik: Számítógépen a torrentfile-t letöltve a NAS megfelelő mappájába a Download Station automatikusan indítja a letöltést, mobiltelefonon a DS Get nevű progival megnyitva a torrentfájlt szinén nem lesz túl sok dolgunk: az esetleges le és vagy feltöltés anélkül fog végbemenni, hogy nekünk egy bármilyen eszközt (a NAS-on kívül) bekapcsolva kellene tartanunk. A fájlok a letöltést követően a megfelelő célmappába helyeződnek automatikusan.

Az indexelés fogalma

Egyszerűen fogalmazva, amikor a NAS-t feltölt adatokkal, akkor meg fogja tüzetesen vizsgálni a tartalmat, annak érdekében, hogy az adathalmaz később könnyedén és gyorsan kereshető, elérhető legyen. Képfájloknak, videófájloknak miniatűrt készít, zenefájloknál megnézi hogy ki az előadó, és még hosszan sorolhatnám, ez az indexelés 1-1 fájl esetén másodpercek alatt megtörténik, első telepítést követően viszont amikor adott esetben több TB adatot feltolunk a NAS-ra, akkor néhány napban is mérhető, függően az adatmennyiségtől és a NAS típusától.

Médiafájlok elérése – Amennyiben van egy Android TV-d

Android Tv Távirányító
Android Tv Távirányító

Akkor a telepíthetsz fel (egy mobiltelefonhoz hasonlóan) célszoftvereket annak érdekében, hogy egyszerűen tudd kezelni a szervereden tárolt tartalmat: Ha például letöltöttél egy új sorozatrészt, az a megfelelő mappába helyeződött, akkor a leindexelést követően Te a TV-den lévő appal már azonnal eléred a tartalmat, nézheted a filmed. Ez ugyanígy igaz képfájlokra, zenefájlokra, bármi másra, a TV-re írt androidos szoftvereken keresztül egy távirányítóval könnyedén bármi elérhető.

Ds Video (android Tv)
Ds Video (android Tv)

A médiatárad a tv-be költözik, vagyis nincs szükség pendrive/merevlemez tv-hez csatlakoztatására, vagy médialejátszóra, a számítógép bekapcsolva tartására, HDMI kábellel történő laptop – tv csatlakoztatásokra: a TV megnyitja a helyi hálózaton lévő tartalmat, legyen akár wifin, akár kábellel csatlakoztatva a hálózathoz.

Plex (android Tv)
Plex (android Tv)
 • DS video – videótár, lényégében saját netflix: nekünk kell feltölteni a tartalmakkal, de pl. a feliratokat simán be tudja szerezni automatikusan
 • Plex – médialejátszó rendszer, nem csak videókhoz, hanem zenéhez, képekhez, és filmekhez egyaránt tökéletes
 • DS photo – képgaléria szoftver – direktben a TV-ről egyszerűen megnyithatjuk a NAS-on lévő képgalériába eltárolt fotóinkat
 • DS audio – jukebox, audiotár, saját spotify, nagyon hasonló funkcionalitással.
 • DS cam – ha surveillance station azaz megfigyelő rendszer van a NAS-ra telepítve, akkor az IP kameráink képét, vagy az eddig felvett, és eltárolt felvételeket akár TV-n is megtekinthetjük
Ds Photo (android Tv)
Ds Photo (android Tv)

Mobiltelefon, és arról TV-re streamelés

Ha az Android TV-nk beépített chromecast-es, avagy ha a nem túl okos TV-nkhez beszereztünk egy chromecastet, és ha egy fokkal lustább vagy annál, hogy a tv-távirányítóját a kezedbe vedd, akkor mobil eszközeinkről (akár iOS-ről is!) simán rálőhetjük a tartalmat a TV-re.

Ds Audio (android Tv)
Ds Audio (android Tv)

DS Photo – Az egyik kedvencem, amikor családi összejövetel esetén szeretnék képeket mutogatni, akkor nem kapok elő semmiféle papír képalbumot, a telefonomat vagy tabletemet kézbe veszem, kikeresem a képeket, rácastolok a tvre… Lazán lapozgatok, és a tv-n mindenki látja nagyban az egészet. Nagyon cool funkció. Az adatok természetesen a NAS-ról jönnek, így nem kell egy életnyi fotót a telefonomon tárolni.

Ds Cam (android Tv)
Ds Cam (android Tv)

Merthogy ugye a telefonom – állítható hogy csak wifin működjön-e így – egy kép elkészülte után azonnal tolja fel a biztonsági másolatot a felhőbe, az én személyes felhőmbe, azaz a NAS-ra. Ha ez megtörtént, akkor egy indexelés után azonnal elérhető bármelyik eszközömről.

Ds Photo (android Mobiltelefon és Tv)
Ds Photo (android Mobiltelefon és Tv)

DS video, DS audio, Plex, mind mind pont ugyanúgy működik mobiltelefonon is, mint a TV-re telepített, már bemutatott appok, egy kicsit máshogy néz ki – ennyi a különbség. Mindegyik appról lehet viszont simán streamelni a TV-nkre, vagy bármely chromecast képes eszközünkre. (Példaképp a DS audio appal zenét streamelhetünk a Google Homeban létrehozott bármelyik hangfalcsoporton – na de ez már egy egészen más téma. :D) A váltás pedig menet közben, lejátszás közben, bármikor kivitelezhető.

DS cam, tehát a megfigyelő rendszer telefonos kliensprogramja is hiba nélkül működik – bár ezt nem tudjuk a TV-re streamelni. (Miért is akarnánk?! :D)

Az autós zenehallgatás forradalma

Most mondd, hogy neked is Androidos a fejegység az autódban! (Ha még nem, akkor ezután lehet hogy az lesz). Nekem legalábbis az. An androidos progik gond nélkül futnak. Ez azt jelenti, hogy soha többé nincs szükség arra, hogy pendrive-on, memóriakártyákon, merevlemezen, cd-n, vagy dvd-n kelljen az autóba zenét szállítanom magamnak. 2 lehetőség van:

Ha lehetőség adódik folyamatos mobiltelefonos internetkapcsolatra, akkor egy hotspotot indítok, és erre a wifi hálózatra csatlakozva az auto fejegysége interneten keresztül folyamatosan hozzáfér a NAS-on lévő tartalmakhoz.

Ds Audio (android Fejegység)
Ds Audio (android Fejegység)

Ha erre a folyamatos internetkapcsolatra viszont nincs lehetőségünk, akkor célszerű az autónkkal az otthoni hálózathoz olyan közel állni, hogy az otthoni routerünkre wifin csatlakoztatva az autóban lévő fejegységgel bármilyen tartalmat letöltsünk – így később menet közben nem lesz szükség élő internetkapcsolatra, az offlineban elérhetővé tett tartalmakat tudjuk fogyasztani a fejegységről.

DS audio, DS photo, DS video, és azt összes többi szoftver is tökéletesen működnek, az autós fejegységről is.

Apple iPaden szemlélve a világot

Ds Audio (apple Airpad 2 Ios)
Ds Audio (apple Airpad 2 Ios)

El sem kezdeném felsorolni, a korábbiakhoz hasonlóan minden működik: DS video, DS audio, DS photo, DS Cam. Autós családi utazás előtt iOS tableten tettük offlineban elérhetővé azt a tartalmat (legfőképp meséket), amit (vész esetén) a kislányunknak le akartunk játszani az autóban a tabletről, tök jól működött.

Ds Photo (apple Airpad 2 Ios)
Ds Photo (apple Airpad 2 Ios)

Ds file – ez a sztenderd fájlkezelője a NAS-nak, nem csak iOS-en, hanem bármelyik korábban említett rendszeren elérhető gond nélkül.

Ds File (apple Airpad 2 Ios)
Ds File (apple Airpad 2 Ios)

PC-n, webböngészőben

Photo Stationben, egy weboldalon keresztül létrejövő képgalériában válogathatunk, nézelődhetünk, albumokat oszthatunk meg másokkal, publikussá tehetünk, vagy jelszóval védhetünk le, lehetőségek korlátlan tárháza áll rendelkezésre, a kiosztott jogosultságoktól függően.

Photo Station (pc)
Photo Station (pc)

Audio Stationben sem ér minket meglepetés, még netes rádióállomásokat is beállíthatunk, ezáltal ezek is a zenei gyűjteményünk részét fogják képezni. Webböngészőből amúgy streamelhetünk szintén bármely eszközünkre.

Video Station, nem is tudok róla olyan dolgot itt most hirtelen felsorolni, amiről ne lett volna már fentebb szó.

A kölcsönkapott Pendrive esete

Ha valakitől kapnánk kölcsönbe egy pendriveot, vagy usb csatolós külső merevlemezt, akkor egyszerűen csatlakoztathatjuk a NAS-hoz, és DSM-ben a fájlkezelő segítségével pedig mozgathatjuk a fájlokat, backupolhatunk, vagy bármi. Ez így nagyságrendekkel gyorsabb lesz, mintha a pendriveot a számítógéphez direktben csatlakoztatnánk, és innen a Qindows közbenjárásával szeretnénk a NAS-ra másolni ugyanazt a tartalmat.

Pendrive Csatlakozatása Nashoz
Pendrive Csatlakozatása Nashoz

Surveillance Station

Az ip kamerás megfigyelőrendszerünk központi vezérlőszoftvere, ahol az aktuális és korábbi kameraképek nézegetésén kívül mindent testreszabhatunk, mi szem szájnak ingere: egy órás videó is kevés lenne, hogy ezt felsoroljam, 1-2 érdekesség: eseményvezérlés, zónázás, értesítések, éjjellátás, időzítés…. A lista hosszú.

Surveillance Station (pc)
Surveillance Station (pc)

Összegzés

Ha semmi mást nem tudnék egy NAS-sal csinálni, csak egy részét azoknak, amit ebben a bejegyzésben felsoroltam, már az is durva lenne. De tartsd észben, hogy ez a poszt igazából csak egy ízelítő volt. 🙂

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban