Synology vs Alexa vs Google Home

Így hallgatok zenét hangvezérelve a TV-m wifis hangcuccán, a NAS-ról

Egy megoldás azoknak, akik havidíjas előfizetés és reklám nélkül szeretnék a NAS-ukon tárolt zenét hangvezérelten lejátszani.
megosztás
küldés

Évekkel ezelőtt épp egy olyan időszakot éltem, hogy a nappaliban nem volt semmi extra hangcuccom a TV-re kötve, és kezdett megfogalmazódni bennem a gondolat, hogy de jó is lenne

 1. egy zsír hangcuccon élvezni, ha valami film megnézésre adom fejem
 2. ha csak úgy a nappaliban néha tudnék zenét hallgatni, spontán
 3. ott van a NAS-omon kb 6 tonna zene, minek tartom, ha sosem hallgatok belőle semmit?

Ekkorjtájt ajánlottak nekem egy un. „sound bar”-t, mondván, hogy ez mennyire jó, wifis, odabiggyesztem a laposTV alá, és minden király lesz. Nem kavart fel dolog túlzottan, nem is foglalkoztam vele túl sokat.

Ennél nagyságrendekkel később teljesen véletlenül futottam bele az IKEA áruházban a Synfonisk cuccokba – kis kutakodás után rájöttem, hogy ezek lényegében a (számomra ekkor még nem túlzottan ismert) Sonos nevű, high-end wifis hangrendszereket gyártó cégnek a svéd bútordesignra igazított termékei.

Ekkor még nem volt itthon semmiféle hangvezérlésem, viszont a ez a Symfonisk annyira begerjesztett, hogy elkezdtem a wifis hangszórók piacán turkálni, megismerkedtem a Sonossal, és más társaival, majd egyenes uton megérkeztem a Google Nest/Home illetőleg Amazon Alexa féle okos-asszisztensekhez, és a hangvezérlés lehetőségéhez.

Ekkor gurult el a gyógyszer.

Mielőtt belevetettem volna magam az egész témába, tiszta sor volt, hogy eddig is a Google ököszisztémában éltem az életem (Android TV, Android telefon, Gmail, Google Drive, Google Maps, Chromecast, stb), ezért inkább a Google cuccokat preferálom kipróbálásra, mint az Apple Homekitet, vagy az Amazon Alexás cuccokat.

A perdőntő multiroom

Rengeteg összehasonlítást lehet találni neten arról, hogy miben és miért jobb egyik, vagy a másik, a Google cuccairól viszont az a hír járta, hogy ha több szobában, hangfalcsoportokat szeretnénk kialakítani, akkor az igenjól tud működni:

Androidos telefonnal, tabletekkel, google chrome webböngészővel megoldható az, hogy az éppen játszott hanganyagot az „chromecast” elvet támogató alapján rá tudjuk küldeni bármelyik hangszóróra, bármelyik hangszórókból kialakított csoportra. (Vagy képanyagot bármelyik Android és vagy Chromecast-képes TV-re)

Így döntöttem a Google eszközök mellett

Ha ez még nem lenne elég, akkor a Google Home appban keresztbe-kasul látunk mindent, állíthatunk hangerőt, változtathatjuk, hogy hol szóljon a streamelt anyag, és igen, az egészet hangvezérelhetjük is.

Na nekem sem kellett több, már a mobilomon lévő google asszisztenssel kapcsolgattam a TV-t, és beszélgetgettem, mire megrendeltem indulásképp 1-2 google home eszközt.

Tudtam előre egy dolgot: úgy tűnik, hogy a Google Home eszközökhöz nincsen Synology integráció, Alexához viszont van, én a sok más előny mellett mégis a Google mellett döntöttem.

Nomeg reménykedtem, hogy csak találok majd valami megoldást a „NAS-ról történő hangvezérelt zenelejátszás” c. problémámra. Hát, gyorsban nem találtam, de aztán később sem.

Addig-addig nyújtózkodott a történet, hogy kitaláltam, beszerzek pár echo dotot, mi van, ha a Google-függőségem ellenére azok sokkal jobban tudnának működni úgy, ahogy nekem tetszik? Nem szégyen azt bevallani ha váltanom kell.

Rendeltem hát Amazon Echo Dotot. Tesztelni.

Első kézből akartam megtapasztalni, hogy működhet-e a dolog. Ebben a cikkben részletesen foglalkozom azzal, hogy hogyan kell elképzelni az audiostreamelés integrációját a Alexán vagy Google Home-on, és hogy hogyan lehet ezt a NAS-sal összehozni.

A problémám közben tökéletesen megfogalmazódott:

 1. egyetlen hangcuccot kell beszerezni a nappaliba csak, amin lehet
 2. tv-t kihangosítani
 3. wifiről zenét streamelni rá appokból
 4. hangvezérelve hallgatni rajta zenét a NAS-ról,
 5. nem elveszíteni a rugalmas multiroom lehetőségét a ház többi hangszórójával kombináltan
 6. ne kelljen prémium zeneszolgáltatásra havidíjat fizetnem
 7. ne kelljen reklámokat hallgatnom zenehallgatás közben/helyett

A szimultán megoldás

Az Amazon Echo Dotban van egy dolog, amit a Google Home / Mini nem tud : van rajta 3,5 mm-es kimenet.

Hosszas utánaolvasás és álmatlan éjszak után jutottam el egy szimultán megoldáshoz, ami a következőképpen néz ki:

1, Meghagytam a házban az összes google home minit és google homeot, ezekkel továbbra is jól működik a hangvezérelt multiroom szerte a házban, de havidíjmentesen csak reklámokkal. Kompromisszum.

2, A nappaliba beszereztem egy Google Home Max-ot. Ennek három oka volt. A, nagyon jól szól a többi speakerhez képest, de mégis olcsóbb mint egy Sonos B, illeszkedik a Google féle multiroom streamrendszerbe C, van rajta AUX IN! azaz audio bemenet!

3, Beszereztem egy kis 3,5mm-es Y elosztót

4, A Google Home Max bemenetére az Y elosztóval rákötöttem párhuzamosan a Tv-t, illetőleg az Amazon Echo dotot (ami ugye kicsi, és sz.rul szól – ellenben a Home Max-szal).

 1. egyetlen igazi hangcuccot kellett beszerezni a nappaliba csak (Igazi = költséges ->Google Home max)
 2. tv-t kihangosítani (működik csont nélkül, nem 5.1, de tök király a hangzás)
 3. wifiről zenét streamelni rá appokból (chromecast képes, működik csont nélkül)
 4. hangvezérelve hallgatni rajta zenét a NAS-ról (alexán keresztül hangvezérelten tudok zenét kérni a nasról, és ez a google home max-on fog megszólalni, szóval működik)
 5. nem elveszíteni a rugalmas multiroom lehetőségét a ház többi hangszórójával kombináltan (megmaradt, de csak reklámosan – ha nem akarok perkálni)
 6. ne kelljen prémium zeneszolgáltatásra havidíjat fizetnem (nem teszem)
 7. ne kelljen reklámokat hallgatnom zenehallgatás közben/helyett (csak ha multiroom zenehallgatás van a google eszközökön. Ha a nappaliban zenélek a Nas-ról Alexán, akkor nincs reklám, se havidíj)

A problémák tehát összegezvén, amelyek maradtak:

 1. Multiroom hangvezérlés csak reklámos spotify-jal van, vagy fizetős spotfy-jal reklámmentesen (ezt akarom mindig elkerülni)
 2. A NAS-ról zenét hangvezérelten lejátszani csak a nappaliban tudok, hangvezérlés nélkül persze tökéletes multiroom-chromecast válik lehetővé a google eszközökön
 3. Hangvezérelt NAS-os Alexás zenehallgatáskor nem látom semmi appban, hogy mit játszok le éppen a NAS-ban, az az Alexa érdekesen megoldott, de nem beágyazott playeres Synology DS Audio skilljének köszönhető, erről a másik cikkben részletesen írtam
 4. Rossz esetben egyszerre mehet jel a google home max-ra a tv-ről, és az alexáról, ez ilyenkor mindig egy „különleges” mixet eredményez
 5. A Google Home max néha leküldi nullára a TV hangerejét, amikor változnak a bemeneti jelek, igazából alkalmanként fordult elő, de semmi idegesítő nem volt benne.

A megoldás nem tökéletes, de minimális költségráfordítással (1x Echo Dot, 1x Y-kábel) kompromisszumképes. (1 valami normális hangcuccot úgyis kell venned a TV-hez, így azt nem számolnám ide).

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban