Laptop

Honlap a saját NAS-on?

Megfontolandó szempontok, ha azon gondolkodsz, hogy miért ne szolgáltathatnál magadnak webtárhelyet a NAS-oddal.
megosztás
küldés

Felmerülhet benned annak a kérdés, hogy miért fizess tárhely szolgáltatónak (webhosting), ha már van otthon egy Synolgy NAS-od, amivel simán képes lehetsz egy honlap világhálón történő megosztására. A felvetés jó, azonban mielőtt nekiugranál, azt szeretném, hogy gondold át a lentieket.

Ezért nem jó ötlet

Alapjában véve én óva intenélek a dologtól – és ezt a következő néhány pontban meg is indokolnám – anélkül, hogy a témát a legmélyebb részletességeiben tokkal-vonóval körbe akarnám járni, ez inkább csak ilyen gondolatébresztő.

Biztonsági megfontolás

Tetszik vagy sem, minden, ami felkerül internetre, az valamiféle (magasabb vagy alacsonyabb) szintű veszélynek van kitéve. Nagy különbség van IT-biztonságtechnikai szempontból a következő 2 dolog között:

1, Neked egy kívülről csak VPN-en keresztül elérhető NAS-od van, aminek a címe nem publikus, mezei halandók számára a hálózaton nem (vagy csak nehezen) felkutatható a megléte

2, A NASodon weblapot hosztolsz, aminek publikus, a világ számára elérhető címe van, a webes forgalmat pedig port továbbítás és tűzfal-lazítás segítségével simán beengeded a „belső hálózatodra”, a NASodra. Ezen felül, hogy megtalálható legyél, a keresőmotorok leindexelik a weboldalad, „nyílt titok” lesz, hogy weben vagy. A webszervereden keresztül sebezhetőségednek emelkedett szintjével kell számolni. Ez már önmagában nagy rizikó, anélkül, hogy jobban körbe kellene járjuk a témát.

Persze most mondhatod azt, hogy „én nem tartok semmi olyat a NASon”. Ha ez így van, akkor szerencsés lehetsz, viszont sokan vannak, akik azért vettek otthonra, vagy a kis irodába NAS-t, mert az adatbiztonság adta előnyöket is ki akarják élvezni, olyan adatokat tárolnak, amelyek elvesztése elég érzékenyen tudná őket érinteni.

A weblap célja vs. NAS számítási teljesítménye

Mit akarsz elérni a saját szervereden futó webes jelenléttel? Amennyiben előfordulhat az, hogy rendszeresen látogatók jönnek a weboldaladra, netalántán videókat akarsz hosztolni (nagyobb adatforgalmat eredményezvén), akkor simán lehet, hogy a vasad nem fogja bírni.

Amennyiben megvetted otthonra a legolcsóbb, belépő modellek egyikét, akkor arról tudni kell, hogy őket nem arra találták ki, hogy egyidejű kapcsolatok sokaságát szolgálják ki gond nélkül.

Persze, hogy mi a sok, az relatív, illetőleg az is kérdés, hogy technikailag a holnapodnak kell valami komolyabbat „szolgáltatni”, avagy csak egy statikus index.html-t kell tudni megjeleníteni, amiben van 5 sor szöveg.

A webes igénybevétel vs. az „otthon” igénybevétel

Gondold el, ha pl. webshopot akarsz üzemeltetni, ahol van havi x száz látogató… Netalántán kampányszerűen egyszerre sok érdeklődő látogatja a NAS-on hosztolt weblapodat… Örülnél annak, ha Te emiatt párhuzamosan lassabban érnéd el az adataid? Persze mondhatod azt, hogy Te megvetted a bivaly high-end NAS típusok egyikét – ennek bírnia kell. Ezesetben nem biztos, hogy lenne gond. Bár én nem hiszem, hogy ezt tetted.

Sávszélesség

Nem csak a NAS számítási teljesítménye, memóriája tudja befolyásolni a dolgokat, hanem az internetkapcsolat sebessége le/fel, azon a helyszínen, ahol a NAS az internetre csatlakozik. 100Mbit/10Mbites interneted van? Felejts el bármi komolyabb felhasználást.

1Giga/1Giga? Na azzal már lehet valamit kezdeni, de itt megint az lesz a kérdés, hogy hány „ügyfél” mit szeretne éppen egyidejűleg a Te weblapodról (videókat nézni?), és Te ez idő alatt mit akarsz a szerveredtől (filmezni a nappaliban?)

Üzemszünet

Megint attól függ, hogy mi a weblapod célja… Keresel vele pénzt? Fontos a 100%-os rendelkezésre állás? Elbuksz-e akkor bármilyen mértékű bevételt, ha egy áramszünet miatt (ha nincs szünetmentesed), vagy egy internetkimaradás miatt a honlapod nem elérhető?

A lakossági internetkapcsolat minősége sosem fog azon helyek rendelkezésre állásával vetekedni, amelyek arra lettek kialakítva, hogy weben hosztoljanak (és a rendelkezésre állásért garanciákat is vállaljanak – nyilván megkérve az árat érte).

Készenléti mód

Jártál már úgy, hogy meg akartál valamit nyitni a NAS-odról, és a dupla egérklikk után meg kellett várni, hogy az épp készenléti módban lévő merevlemezek felpörögjenek? Néha várni kell rájuk. Miért? Mert nem akarod állandóan futtatni a lemezeket, kíméled őket.

Nyilván megoldható az, hogy SSD-ket raksz a NASba (kiszámoltad már menyibe kerülne? – majd az lebeszél róla), vagy hogy a NAS-t úgy konfigurálod, hogy ne menjen készenléti módba (hosszútávon csökkenti a merevlemez-élettartamot), vagy valami c verziót kitalálsz…

Ügyfélélmény szempontjából a dolog problémás lehet, ha várni kell emiatt még extrán, ha a honlapod lassan akar betölteni. (Ha pl. CMS szervert futtatsz (sok más eset mellett), akkor a merevlemez-hibernálás funkció nem is elérhető).

A fix IP cím problematikája

Van fix IP-címed az internet-szolgáltatódtól? Ez egy havidíjas extra-szolgáltatás. Ha ilyennel nem rendelkezel, akkor is el fogod tudni érni a NAS-on hosztolt honlapodat,

  • vagy a külső IP-címeden keresztül (pl.: 45.23.112.54), de ez a cím mindig változni fog. (Hogy milyen rendszerességgel, azt csak az internetszolgáltatód tudja megmondani. Lehet, hogy egy nap többször, lehet hogy csak két hetente egyszer)
  • vagy egy ún. dinamikus DNS szolgáltáson keresztül (pl.: pelda.synology.me részletek a linken)

Működhet, de ezek nem elegáns verziók.

A saját domain és a DNS szerver problematikája

Van saját első szintű domained? (pl pelda.hu).

Meg tudod oldani, hogy a a szolgáltató, ahol a domaint regisztráltad, szimplán átirányítja a domaint a te pelda.synology.me címedre. Ez böngészőben úgy fog kinézni, hogy a címsorban a pelda.hu át fog ugrani pelda.synology.me-re.

Ha ez így nem tetszik (amit el tudok képzelni), akkor kelleni fog a fix ip cím, és kelleni fog az, hogy be tudj állítani magadnál a NAS-on egy DNS szervert.

A DNS azaz Domain Név Szerver, az egy olyan szolgáltatást nyújtó kiszolgáló, ami az IP cím és domain hozzárendeléseket tárolja, és erről kérés esetén információt nyújt:

Ha te beírod a böngészőbe, hogy magyarorszag.hu, akkor először egy DNS szerverre fogsz csatlakozni, aki vagy megmondja neked (a háttérben) a honlapot tároló web-szerver IP-címét (hálózati elérhetőségét), vagy megkérdezi a DNS-s szerverek hálózatát, hogy „meg tudná-e mondani valaki”, és ezt a választ visszaadja neked.

Ennek az a lényege, hogy nyilván könnyebb azt megjegyezed hogy magyarorszag.hu, mint hogy 84.206.104.74 – ami ráadásul változhat is alkalomadtán. (ún. DNS lookup eszközök segítségével egyszerűen lekérdezheted, hogy mely DNS mögött mely IP-cím rejtőzik)

DNS szerver NAS-on történő futtatásával van lehetőséged az elegáns megoldásra, azonban ehhez, ahogy írtam fix ip cím fog kelleni, ami költség. (Ha még nincs ilyened).

A domain-regisztrátor szervereitől függően a DNS szervered náluk történő regisztrációja néhány és akár 48 óra között is változhat.

A DNS szerver ip címét a domain regisztrátornál le kell jelenteni. Ha ez megtörtént, akkor jóesetben néhány órán belül, rosszabb esetben 48 óra múlva lesz használható a saját DNS szervered.

A konfiguráció komplexitása

Gyakorlottabbaknak ez nem lesz gond, ha viszont nincs túl sok tapaszalatod a témában, akkor mennyire fognak nyűgöt okozni a következő dolgok?

  • Web szerver telepítés és beállítás
  • fix ip cím igénylés
  • domain regisztráció
  • DNS szerver telepítés és konfiguráció
  • tűzfal beálltásai (nas, router)
  • port-továbbítási szabályok….

Ár és a megtérülés

Ha ez számodra egy hobbi projekt, amibe nem sajnálsz időt és energiát beletenni, nem sajnálsz utánaolvasni, illetőleg még érdekel is az egész, szeretnéd megtanulni, szeretnéd hogy működjön, nem sajnálod azt a havi párezer forintot a fix IP címért, és hajlandó vagy a felsoroltakon kívül még tenni azért, hogy biztonságügyileg a kockázatod minimalizálni tudd….

Akkor saját magad szórakoztatására, kihívásképpen, hogy tanulj a hálózatokról, a NAS-odról, és tapasztalj, na arra tökéletes, hajrá!

Az említett csillagok együtt nem állása esetén viszont egy havi pár száz, vagy pár ezer (szolgáltatási csomagtól függ) forintos díjért cserébe az egész webhostingot profikra bízhatod, és a fent felsorolt pontok sem fognak az őrületbe kergetni. Anélkül hogy itt most tárhely-szolgáltatót akarnék reklámozni.

Az én véleményem szerint, ha bevételed múlik a honlapon, akkor érdemes inkább webhoszting szolgáltatást igénybe venni egy szolgáltatónál, mintsemhogy otthonról próbálni hosztolgatni költségmegtakarítás végett. Ha van bevételed, akkor egy normális hosztingot ki tudsz fizetni vélhetően, ha meg nincs, akkor tudsz olyan szolgáltatót választani, aminek a költsége elhanyagolható. (És itt még nem számoltam a saját szerver bekonfigurálásához szükséges pénz, idő és energia ráfordításról)

Költségügyileg átgondolandó tehát:

1, mennyi hasznot hajt a weboldalad, és kiesése esetén mekkora bevételtől esel el
2, mennyit tudsz/akarsz kifizetni webhosztingra az első pont fényében profiknak
3, mennyi a te munkád óradíja – abban amihez értesz, mennyi ideig tartana megtanulnod, beállítanod magadnak
4, amíg beállítod, addig mennyi pénzt kereshettél volna abból, amihez értesz, azáltal, hogy „kiszervezed” annak a beállítást, aki ért hozzá?
5, kiszervezés= v1, a te szervered beállításának kiszervezése v2, tárhely bérlés (ergó a webhoszting kiszervezése)

De én be akarom állítani!

Ha viszont Te mégis kötöd az ebet a karóhoz… 🙂

Az egyszerűbbik (nem elegáns) verzió kivitelezéséhez nincs másra szükség, csak az általános NASos konfigurációs dolgokra: port továbbítás és router tűzfal, dinamikus dns, és barátaik.

Hogy lesz-e itt a honlapunkon anyag a saját DNS szerveres verzióról, azt még nem tudom, viszont a Synolgy oldalán a tudásbázisban – bár angolul – van egy velős összefoglaló, hogy mit is kell tenni pontosan.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Mobvoi Ticwatch Pro 3 Google Workspace account probléma megoldása

Mobvoi Ticwatch Pro 3 Google Workspace account probléma megoldása

Ha egy Mobvoi Ticwatch Pro 3 LTE/Cellular-t egy olyan e-mail címmel szeretnél használni, ami egy Google Workspace (korábbi nevén Google Apps / G-Suite) accounthoz azaz felhasználói fiókhoz tartozik, akkor bizony meggyűlhet a bajod a dologgal: „Account action required” hibaüzenetet kapsz, amit nem tudsz eltünteni, és a Google szolgáltatások sem működnek.

Tovább »

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban