Homepage Docker Logo

Hogyan tudod lemérni az otthoni belső hálózatod sávszélességét? Iperf3!

Az otthoni sávszélesség mérés útmutatója iperf3-mal, androion, pc-n, és dockerrel synology nason.
megosztás
küldés

A kérdésbe én ekkor futottam bele, ugyanis gyanakodtam, hogy hiába vagyok felkészülve a megfelelő infrastruktúrával (gigabites) arra, hogy a nason lévő adataimat elérjem, mi van, ha valami nem stimmel? (Ezenkívül a Gigabites posztomban is ígértem, hogy lesz szó a sávszélesség-mérés mikéntjéről)

Mindenáron szerettem volna egy megbízható módszert annak érdekében, hogy le tudjam tesztelni, amit én Gigabitnek vettem, az vajon tényleg tudja-e azt, ami nekem kell, ha nem tudja, akkor hol van a szűk keresztmetszet.

A kérdést úgy lehetne átfogalmazni, hogy mennyire tudom a Gigabit által biztosított, elméletben 128 MB/s-es értéket a gyakorlatban megközelíteni, fasorban vagyok-e ehhez képest egyáltalán. A módszer azonban nem kizárólag a gigabit lemérésére alkalmas. 🙂

Legyen bármilyen sávszélességről is szó, ezzel a módszerrel tök jól meggyőződhetünk arról, hogy mennyi is az annyi, pl. egy mobillal a ház bármely sarkának tényleges wifi (vezeték nélküli) sávszélességét is tudjuk mérni, nem csak mindenféle jelerősség értékeket kapunk.

Egyébként nem a gigabites hálózatról, vagy gigabites eszközök létjogosultságáról akarlak győzködni (arra itt van ez a bejegyzés), szimplán azt akarom mondani, hogy ha mondod hogy x mbited, vagy akár gigabited van otthon a belső hálózaton (kábelen és/vagy wifin), akkor ha az a kapcsolat ténylegesen nem hozza az elvárható sávszélességet, akkor miként lehetne megpróbálni kiiktatni a szűk keresztmetszete(ke)t.

A szoftver, amit használni fogunk: iperf3

A sávszélesség mérést az ingyenesen letölthető iperf3-mal fogjuk végezni. Ez a szoftver letölthető windowsra, linuxra, ios-re, androidra, de – kapaszkodj meg, még a Synology DSM-jére is fel tudunk tenni egy verziót dockeren keresztül – és szerver-kliens architektúrában működik: Az egyik eszközünkön (számítógépen, nason) futtatunk egy szervert, míg a másik eszközön egy kliens módban tevékenykedünk.

https://iperf.fr/
https://iperf.fr/

Az iperf oda-vissza adatcsomagokat fog küldözgetni, majd a végén szépen megmutatja, hogy mit is hoztunk össze.

Két felállásban fogunk belső, helyi hálózati sávszélesség mérést végezni:

  1. Windows-os PC lesz a szerver, és egy Android-os mobil a kliens
  2. Egy Synology NAS lesz a szerver, és egy PC a kliens.

PC<>Android

A dologban nem lesz túl sok bonyolultság: letöltöd a fenti oldalon található linket PC-re, kicsomagolod a fájlt, ehhez talán még nem írnék útmutatót.

Iperf3 Kicsomagolva
Iperf3 kicsomagolva

Nyitsz egy parancssort (command prompt) – A windows főmenüjében menüben begépeled hogy „cmd”, vagy kikeresed és elindítod.

Windows Command Prompt
Windows Command Prompt

Megkapod a régi közkedvenc konzol ablakot, ahova okos dolgokat gépelgetve pont úgy fogsz kinézni, mint aki baromira tudja, hogy mit csinál a PCvel. 😀

El kell navigálnod abba a mappába, ahova az iperfet letöltötted és kicsomagoltad, ez nálam úgy nézett ki, hogy beírtam, hogy „e:”, ezáltal meghajtót váltottam parancssorban, majd a windows intéző címsorából kimásolt elérési utat bebiggyesztettem egy „cd” mögé, így nézett ki a parancs: „cd e:\iperf-3.1.3-win64\iperf-3.1.3-win64”, ezzel meg is érkeztünk oda, ahol az iperf3at futtatni lehet.

Windows Command Prompt Iperf Mappa
Windows Command Prompt Iperf Mappa

Igenám, de tudnunk kell, hogy mi a számítógépünk belső hálózaton éppen használt IP címe, hiszen az erre történő hivatkozással tudunk majd csatlakozni hozzá az androidos mobilkészülékről a kliensszoftver elindítása után.

Bepötyögtem tehát a parancssorba, hogy „ipconfig”. Keresni kell egy olyan IPv4 Address-t, ami ahhoz a hálózati csatolóhoz tartozik, amit mi adott esetben éppen használunk: az én esetemben az „Ethernet adapter”-hez tartozó IP cím 192.168.1.XYZ volt ekkor (ezt kell megjegyeznünk).

Windows Command Prompt Ipconfig
Windows Command Prompt Ipconfig

Ezt követően bepötyögtem, hogy „iperf3 -s”, amiből a -s azt jelenti, hogy szerver módban indítom a dolgot, a program nyugtázta, hogy „server listening”, tehát várja, hogy egy kliens csatlakozzon.

Windows Command Prompt Iperf3 Elinditva
Windows Command Prompt Iperf3 Elinditva

Androidra a MagicIperf nevu ingyenes progit szedtem le, egyszerűbb, mint az 1×1, átváltottam a felső csúszkával iperf2-ből iperf3 módba, bepötyögtem az indítóparancsot: „-c 192.168.1.165”, majd indítás. (Itt kellett a szerver IP címére emlékezni)

Iperf3 Android
Iperf3 Android

A teszt pedig gond nélkül lefutott, és mutatta a szerver oldalon a parancssorban, illetőleg a kliens oldalon a telefonomon is, hogy ekkor a Gigabittel routerre kötött PC-m, és az 5GHz-en keresztül a másik szobában lévő routeremre wifin csatlakozó mobiltelefon között kb 21.5MB/s-es adatátviteli sebességet sikerült realizálni.

Iperf3 Test01 Pc V2
Iperf3 Test01 Pc V2

Megcsináltam többször a tesztet, néha 30+ lett belőle, de helyváltoztatás nélkül mindig ebben a 20~30-as tartományban maradt a mutatott érték. Hát ez elég messze van a Gigabittől, de nincs ebben semmi meglepő.

Wifin többszáz Mbites értékeket elvétve lehet mérni, kb akkor ha vigyázzban állsz közvetlenül a router mellett.

Ha a wifi sávszél elméleti és gyakorlati értékeinek különbségéről levonok még a lentiekben (a nasos tesztnél) egy érdekes konklúziót.

Synology DSM <> Windows PC

Következő példánk arról fog szólni, hogy az iperf3-at telepítjük a Synology DSM rendszerére, és a NAS-on fog futni az iperf3 szerverünk, míg a PC-nk fogja játszani a kliens szerepét.

Az első és legfontosabb dolog az az, hogy az iperf3 nasra történő telepítéséhez szükség van egy „docker” nevű „környezetre”, egy programra. Ez a docker barátunk… Ez nem fut minden NAS-on. A Synology oldalán van egy lista, hogy mely eszközök a támogatottak. Ha a Te Synology NAS-od nincs rajta a listán, nem szabad csüggedni, némelyik NAS-ra még így is fel lehet játszani a progit.

Viszont… a végén a NAS-od procijától függ, hogy a dolog menni fog-e, ennélfogva például egy DS418playre (Intel Celeron J3355) fel tudod rakni a körülményesebb móddal a dockert, míg egy sima DS418(Realtek RTD1296)-ra sajnos nem. (Ha mégis tudsz ilyen módszerről, akkor kérlek írd meg!)

Tehát akkor tudunk továbbmenni, ha a NASod benne van ebben a listában, vagy ha nincs akkor mindenesetre legalább fű alatt támogatja a dolgot.

Docker telepítése a NAS-ra

Ha benne van a NAS-od a fent említett listában, akkor megnyitod a DSM-et, bemész a „Package centerbe”, azaz az alkalmazásboltba, rákeresel, letöltöd telepíted, kész vagyunk. Ha nincs benne a fenti listában, akkor el kell ugranod erre a weboldalra, ahonnan manuálisan letöltheted a docker dsm-re készült spk telepítőjét.

Homepage Docker Logo
Docker Logo

A DSM Package centerjében van egy Manual Install azaz kézi telepítés gomb, itt kitallózod a dockered telepítőfájlját, végigklikkeled amit kell, és a docker már fel is települ a Te nasodra is (feltéve hogy ténylegesen kompatibilis vele).

Docker telepítése
Docker telepítése

Ha ezzel megvagyunk, akkor most bonyolódik kicsit a dolog, a dockerre az iperf 3-at ssh használatával fogjuk tudni feltelepíteni. Tudod ez megint egy kicsit olyan parancssoros „nagyonájtí”-s lesz.

SSH bekapcsolása

A DSM vezérlőpultodban át kell váltani „advanced” azaz bővített módba, akkor fogod látni a „Terminal & SNMP” fukciót. Ezt megnyitva az „SSH szolgáltatás bekapcsolása” melletti kis doboz bepipálásával, 22-es porton megnyitva a dolgot kell leokézni az ablakot.

02 Enable Ssh
02 Enable Ssh

Mi a Nasod Belső hálózati IP címe?

Ezt azért kell tudni, mert a NAS-on futó Iperf3 szerverhez kell tudni majd később IP cím alapján csatlakozni a PC-ről. A vezérlőpultban, a hálózati beállítások / hálózati csatoló részben a LAN1 fület lenyitva láthatod, hogy mi a NAS jelenleg használt IP-címe, ez az én esetemben most 192.168.1.ZZZ

NAS IP Címe
NAS IP Címe

Csatlakozás dockerhez SSH-n keresztül

Nyitsz egy Windows parancssort, és a következő parancsot adod ki: ssh *felhasználói neved*@*nas ip címe*. Ha mindent jól csináltál, akkor kapsz egy autentikációs kérdést, melyre egy sima „yes”-szel válaszolva a felhasználónevedhez tartozó jelszót fogja kérni a a parancssor. Add hát meg, és üss entert. Ha minden jól sikerült, a parancssor eleje zöldre vált, és mutatja, hogy „bent vagy”.

Le kell töltenünk az iperf3 telepíthető verzióját. Add ki a következő parancsot „sudo docker run -it –rm -p 5201:5201 networkstatic/iperf3 –help”

Iperf 3 letöltése Dockerbe SSH-n keresztül
Iperf 3 letöltése Dockerbe SSH-n keresztül

Ezt követően megint meg kell adni majd a jelszavad, és szépen fogod látni, hogy az iperf3 letöltésre kerül. Ha ezzel is meglennénk, akkor a letöltött iperf3 futtatását kell indítványozni szerver módban. Ezt a következő paranccsal tudod intézni:

„sudo docker run -it –rm –name=iperf3-server -p 5201:5201 networkstatic/iperf3 -s”

Ezt követően azonnal meg jelenni a korábbiakból már jól ismert „Server listening” visszajelzés, tehát az iperf3 fut, és várja azt, hogy egy kliens csatlakozzon! A nehezével megvagyunk! 🙂

Kliens-oldali iperf3 indítása

Nyissunk egy új parancssor ablakot a PC-ken, és telefonos fenti verzióban írtak szerint navigáljunk el a kicsomagolt iperf3hoz. Úgy fog kinézni a dolog, hogy míg az egyik ablakban SSH-n keresztül csatlakozva látjuk a szerveroldali visszajelzéseket, addig a másik oldalon kliensként fogunk tevékenykedni:

iperf3 -c 192.168.1.ZZZ (Ahol ZZZ – de igazából az egész IP cím behelyettesítendő a Te nasod IP-jével)

És Voilá, a dolog működik!

05 Done
A szerveroldali kommunikáció SSH-n keresztül

Szépen apránként fogjuk látni, hogy mindkét ablakban pakolássza ki az új sorokat, a sebességértékeket. A kliensoldali ablak az szinte ugyanúgy fog kinézni, mint amikor a bejegyzés elején a telefon és a pc között mértük a sávszélességet.

Egyébként miután az iperf3 szerver elindításra került, igazából be is zárhatjuk az SSH-s parancssort, ki is kapcsolhatjuk (sőt kapcsoljuk is ki!) az SSH-t a nason, és nekünk totálisan elég lesz a kliensoldali visszajelzést figyelni a sávszélességeket illetően. Szóval nem kell SSH-n csatlakozva lennünk a sávszélesség-mérések lebonyolításához.

Na és miket mértem én?

Wifi

Egy elméletben Gigabites router egy majdnem Gigabites access pointtal (Synology RT2600AC + MR2200AC), a kettő gigabites kábellel (kb 5méter) összekötve. A laptopom az access pointtal azonos emeleten található, jelerősség alulról súrolja a közepeset, légvonalban mért táv kb 6-8m, ehhez 2 falon kell áthatolni a jelnek, vagy kerülővel két nyitott ajtón). Az 5GHz-es azaz gyorsabb frekvencián vagyunk.

Elméleti maximum: 867 Mbps -> 108MB/s.
Mért érték: 206Mbps -> 25MB/s.

Nem hagyott a fene nyugodni, odaálltam a laptoppal a router mellé 1m-re, közvetlen rálátással, a jelerőt a router tökéletesnek jelezte, a sebesség pedig: 230Mbps =-> 29MB/s.

Kábel

A fent említett router, Gigabit, kb 10m-es hosszúságú kábel.

Elméleti maximum: 1024Mbps (128MB/s)
Mért érték: 95Mbps =->(11MB/s) :O

Ez a 10/100-as kimaxolása. Hol van az én Gigabitem? Ez lesz az a dolog, amit sürgősen ki kell derítenem a következő napokban. Nagyon nem keseredtem el, de azért hogy ezt elhidd, kikerestem egy korábbi mérésem eredményét, ahol 882Mbps-t mértem, azaz 110MB/s-ot. Ez már döfi!

Iperf3 @ docker via SSH in windows cmd from synology - client vs server
Iperf3 @ docker via SSH in windows cmd from synology – client vs server

Konklúzió

Minden olyan eszközöm, ami UTP kábellel vezetékesen csatlakoztatható a helyi hálózatomhoz… Legyen vezetékkel csatlakoztatva.

A gigabit elméleti maximumának 80%át lazán ki lehet hozni kábeles kapcsolattal, és ez brutál sebességeket eredményez, ai először tapasztalja meg, és emlékszik még arra, hogy milyen volt 56k-s modemmel internetezni, annak ez a Gigabit-téma már-már hihetetlennek is tűnhet elsőre. Nekem legalábbis az volt. De ujjongtam. 🙂

A Wifi… csúúúnyán leszerepelt. Azt kell mondani, hogy ha nem irtózatosan ideálisak a körülmények: azaz nincs légüres tér, közvetlen rálátás, nullához konvergáló távolság, akkor jó eredményeket elérni lehetetlen. Oké, ez relatív, kinek mi a jó? 200 Mbitet csinálni vezeték nélkül szintén nem rossz, azért kútba nem kell ugrani miatta…. Adatfogyasztási szokásaid és a napi rutinod függvénye, hogy jól fog-e a dolog szuperálni, elégségesen-e.

Ennélfogva rengeteg minden mellett egyáltalán nem meglepő, hogy miért kell egy NAS-nak kábellel csatlakozni a routerre, és hogy miért érdemes az irodádban (ahogy én is teszem) wifi helyett kábellel csatlakozni a belső hálózatra.

De hogyan néz ki egy ilyen sebesség fájlok másolása közben?

Hát, elég jól. 🙂

fájlok másolása windowsban
fájlok másolása windowsban
fájlok másolása windowsban
fájlok másolása windowsban
Gigabit Ethernet Windows
Gigabit Ethernet Windows
megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban