Hány lemezes NAS-t vegyek?

Hány lemezes NAS-t vegyek?

Hány bay-es legyen a NAS-od? Segítek a legfontosabb szempontok mentén eligazodni, hogy felelősségteljesen dönthess.
megosztás
küldés

Avagy hány bay-es, rackes, lemezhelyes NAS szervert vegyek? A dilemma komoly, a válasz a kérdésre viszont egyszerűbb, mint gondolád! Elsősorban az „1-2-4 vagy több ” kérdéskört fogjuk vizslatni.

Otthoni/kisvállalkozói, vagy komoly üzletszerű céges felhasználás?

Előbbi esetben 1-2-4-nél több totál felesleges – nem tudnánk kihasználni, utóbbi esetben „akár” több lemezben is gondolkodhatunk, ismerni kellene a pontos célterületet a második esetben. (Ezen utóbbi eset bejegyzéseb további részében „out-of-scope”).

Számít-e a pénz?

Ha nem, akkor min. 4 lemezes NAS-ra van szükséged, akkor is ha még nem akarsz 4 lemezt elhelyezni benne. (Lásd a bejegyzés későbbi részében az indokokat)

Ha igen – márpedig ez nem lenne meglepő – akkor nézzük tovább, mit kell még számba venni.

Az adatbiztonság vagy a bővíthetőség a fontosabb?

Ha Te a NAS-t csak a centralizált adathozzáférés miatt akarod beszerezni, és semmi olyan dolgot nem fogsz tárolni, aminek elvesztése esetén rossz érzések kerítenének hatalmukba, valamint nem is gondolod azt, hogy bővíthető cuccra lenne szükséged, akkor neked az 1 lemezes NAS-t neked teremtették. (Példa: médialejátszó helyett a nappaliban. Filmeket töltesz le, tárolsz, nézel, majd törölsz, és uj filmeket szedsz le, stb…)

Ha valamiért biztonsággal kapcsolatban nemtörődöm éned egy bővíthető rendszert akarna, akkor érdemes lenne 2 lemezes verzióban gondolkodni: Ha betelik az első lemez, akkor ne kelljen már kikukázni ha cserélni kell, elég mellé betenni egy nagyobbat, és máris sokkal nőhet a rendelkezésre álló tárhely.

Ha számodra viszont fontos az adatbiztonság, akkor legalább 2 lemezes nasban kell gondolkodnod (Raid esetén). Nincs más megoldás (*megjegyzés a következő apró betűs bekezdésben). 2 lemezes NAS esetén viszont a teljes lemezkapacitás fele el fog veszni a „biztonság” miatt (ezzel muszáj együtt élned), és a bővíthetőség problémás lesz: ha rájössz, hogy kevés a tárhely, akkor mindkét lemezt kell majd egyszerre cserélned…. Hát normális dolog lenne ez?

Lábjegyzet: 1 lemezes NAS esetén is lehet olyan backup rendszert kialakítani, hogy a NAS-ra mented le folyamatosan a laptopod tartalmát, mondjuk, vagy a NAS folyamatosan szinkronizálja a rá mentett tartalmat egy külső szolgáltató által biztosított cloud táhelyre.

Ha tehát fontos a biztonság, valamint bővíthetőség szempontjából a jövő egy későbbi, ma még nem látott időpontjában nem akarsz szívni, akkor minimum 4 lemezes NAS-ban kell gondolkodnod. Előny? Ha úgy indulsz el vele, hogy csak 2 lemez van benne tükrős raidben, akkor a bővítésekkel, folyamatosan fog növekedni a hasznos tárterület aránya a teljes lemezkapacitáshoz képest. (A kezdeti 50%-ról 3 lemez esetén 66%, 4 lemez esetén 75%-ra, ezáltal olcsóbb lesz 1-1 biztonságos, de hasznos TB…)

Arról nem is beszélve, hogy bővítés esetén nem kell a régi lemezeket kukázni, illetőleg ha vannak elfekvőben még merevlemezeid, akkor lehet hogy azokat is tudod ideiglenesen hasznosítani. (De erről és a saját példámról ebben a bejegyzésben írtam).

Fajlagos TB árak

2 lemezes NAS esetén ma nagyobb TB kapacitású lemezeket kell beszerezned (azért hogy egy esetleges bővítési igényből fakadó „mit csináljak az eddig használt lemezekkel szitut elkerülj), ami drágább lesz, mintha kisebb lemezekkel indulnál most, és lenne helyed a tömböt későbbiekben bővíteni nagyobb lemezekkel, melyek a technológiai fejlődés következtében évek múltával fajlagosan TB-re vonatkoztatva bizonyosan olcsóbban fog kijönni.

Felesleges elhasználódás ellen

4 lemezes NAS-sal indulva nem feltétlen kell 4 lemezt behelyezned, hacsak erre nincs valami különleges indokod (lásd köv. pont). Miért nyüstölnél 4 lemezt 2 helyett? 4 lemez romolhat el, 4 használódhat el… Majd használsz akkor 4 lemezt ha már muszáj lesz, legyen meg viszont a lehetőséged erre.

Professzionális IP kamerarendszer vezérlése?

Raid 6-os tömböt kell alkotni, amihez minimum 4 lemezre van szükség. Nem részletezném, ebben a bejegyzésben említettem a dolgot, és linkeltem is egy jó letölthető anyagot a témával kapcsolatosan.

Szumma szummarum

Ezt a posztot mindenképp érdemes elolvasnod, az én történetem öntöttem írásba – Remélem hogy a fenti okfejtés Neked is segít a helyes döntés meghozatalában.

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban