Synology Google Assistant Alexa

Lehetséges-e a hangvezérelt zenelejátszás NAS-ról?

Hangvezérelt zenelejátszás okosotthonunkban a NAS-ról. Hogyan lehetséges ez?
megosztás
küldés

Ha Te is azok közé tartozol, akik

 1. belekóstoltak már a hangvezérelt okosotthonok világába
 2. van egy Synolgy NAS-od, fetankolva több GB, évek alatt gyűjtött és féltve őrzött zenei gyűjteménnyel,

akkor garantáltan belefutottál már abba a kérdésbe, hogy hogyan lehetne a

NAS-on tárolt zenét akart hangvezérelve lejátszani.

A fenti alapfelállás alapján azt is biztosnak veszem, hogy nem akarsz online stream zeneszolgáltatónál havidíjat fizetni a zenéért cserébe, hangvezérlést viszont szeretnél, na innen kezdődik a probléma, és ágazik el hamarosan két irányba.

A téma hogyanjára keresem a választ a mai blogposztomban.

Online stream zeneszolgáltatók – a prémiummentesség hátulütői

Pl.: Spotify, Google Play Music, Youtube Music, és még sorolhatnám, a továbbiakban OMSP-k.

Fontos előre leszögezni, hogy ha Te nem vagy a fent felsorolt (vagy hasonló) OMSP-k havidíjas prémium előfizetője, akkor igazából platformfüggetlenül baj van:

 1. Tele vagy tolva reklámmal
 2. Korlátozottak a szolgáltatásaid a prémium előfizetés hiánya miatt (Nem tudsz: direktben cím alapján számot kérni; az előzőt újra lejátszani; beletekerni; a lejátszási listákat csak véletlenszerű sorrendben tudod elindítani; bármit „offline” elérhetővé tenni, stb)
 3. Ezek a nem elérhető szolgáltatások lenének azok, amelyeket egy hangvezérléssel kiváltva beköszöntene az igazi kényelem.

Itt van a kutya elásva

Képzeld el: eszedbe jut, hogy te Chubby Checker-The Twist c. számát szeretnéd, azt mondod, hogy „Hey Google, Play The twist by Chubby Checker on Living room speaker”.

Na ez a fajta hangvezérlés akármelyik ökoszisztémában csak akkor működik, ha filléresen hozzád vágott Google Nest Minid vagy Amazon Echo Dotod mellé Te előfizetsz valamelyik zeneszolgáltatásra.

Google Play Musicba saját zenét feltölve (van erre lehetőség, x ezer zeneszámig) sem megy a hangvezérlés, ha nem vagy prémium előfizető.

Az fenti OMSP-k gyakran promóznak kedvezményes, több hónapos, „beszoktató” csomagokat, amelyek alapján könnyedén kipróbálhatod, hogy mi is az előnye a prémium csomagoknak, és mivel iszonyatosan kényelmesek, nagyon könnyű rájuk függeni, és előfizetőnek maradni, főleg ha már nyomatod a hangvezérelt zenehallgatást. Felmerülhet benned azonnal:

De Miért is fizetnél havidíjat reklámmentes zenehallgatásért, haszontalanná téve ezáltal az évek óta dédelgetett NAS-on álló gyűjteményed?

Egy Alexával, vagy Google Asszisztenssel könnyedén és egyszerűen tudod hanggal vezérelni Spotify hozzáférésed, Youtube lejátszási listáidat is, nade Működik ez a Synology NAS-oddal is? Zenéd már van a NAS-on, hogyan lehetne a hangvezérlést megoldani?

Amazon Alexa vs. Google Asszisztens

Az, hogy jó hírt hoztam-e számodra, az attól függ, hogy melyik ökoszisztémában merültél el az eddigiekben jobban:

Ha Amazon Alexád van, akkor működni fog a hangvezérelt, reklám- és havidíj-mentes zenehallgatás a NAS-ról, ha Google Assisztensed van, akkor nem fog. Sajnos ez van. Viszont

Ha Alexád van sem fenékig tejfel a dolog, rögtön elmagyarázom, hogy miért.

De ha Google-öd van ne csüggedj el: a rendszenek bizony számos előnye van – lásd a következőkben, illetőleg kiteszteltem egy működő megoldást, ami Neked is a segítségedre lehet, erről lesz szó egy későbbi bejegyzésben.

Az éremnek két oldala van! És ha ezzel a témával képbe akarunk kerülni, akkor több érem többször két oldalát összehasonlítva kell egy kicsit vizsgálódnunk, hogy fénylő dolgunkról megértsük, arannyal van-e dolgunk.

Synology cuccokat ismervén tehát abból fogunk kiindulni, hogy a Syno saját „Spotify szervere”, az un. DS Audio szoftver kiválthatja-e a Spotify-t.

Együtt fogjuk vizsgálni a Spotify-t, a DS Audiot, a DS Videot, Google Asszisztens és Amazon Alexa esetén is, mert több pro és kontra merül fel egyik, vagy másik rendszerrel kapcsolatban. Nézzük meg először, hogy miért a Spotify kiváltása körül kezdünk pörögni.

Mi az amiben a fizetős Spotify verhetetlen?

Amikor arra gondolunk, hogy Alexába, vagy Google Home-ba vagy Alexába integrált zenelejátszást szeretnénk a Synology / DS Audio rendszerünktől, akkor a Spotify-t ismerve egy nagyon triviális igényt fogalmazunk meg:

A már hangvezérelt zenelejászás kezelhető mondjuk egy mobilappal

Spotify In Google Home
Spotify In Google Home

Ez azt jelenti, hogy mondom hogy mit szeretnék hallgatni, majd amikor a mobilom a kezembe kerül, és épp egy olyan zenére szeretnék váltani, aminek nem ugrik be a címe, akkor a mobilappba belepörgetve tudjak egyszerűen váltani.

Ez Spotify-jal úgy működik, hogy hangvezérelten zenét lejátszva Google Home / Alexa Appban megjelenik egy beágyazott, nem túl sok funkcionalitással rendelkező lejátszó.

A jobboldalon feltűnő képben láthatjuk, hogy Google Home esetében hogyan is mutat ez: lehetőségünk van hangerőt, stream eszközt állítani, beletekerni, számot váltani.

Ezen a beágyazáson keresztül, ha fel van telepítve, akkor megnyitható a rendes Spotify app, és már is válogathatunk is a zenék között kedvünkre. (Ha a csajod viszont nem használ spotify-t, de hangvezérelne otthon, és van a mobilján Google Home App, akkor is simán látja Google Home Appon belül a beágyazást – nyilván számcímet bepötyögve vagy böngészve ekkor nem tud zenét váltani).

Alexán a Spotify integráció ingyenes Spotify fiókkal még csak nem is működik. Ehh.

Szóval amikor azon agyalunk, hogy a DS Audio-t szeretnénk hangvezérelni bármelyik rendszerrel, akkor egyértelműen azt akarjuk, hogy ez a fajta beágyazódás – és ezáltal a hangvezérlés, ill. a telefonos vezérlés közötti váltás lehetősége továbbra is hasonlóképp rugalmas maradjon.

Na de akkor hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Google Home – DS Audio vs. Spotify

 1. DS Audio mobilappal tudsz Google eszközökön zenét lejátszani, ez nagyon jól működik.
 2. Nem tudod viszont DS Audiot hangvezérelni Google Assisztenssel. Felejtős.
 3. Ha a mobilappon indítasz zenét DS Audioban, a Google Home-nak köze nincs ahhoz, hogy mit csinál a DS Audio.

Kijelenthető, hogy a DS Audio tudja lejátszási célhardverként használni a Google Chromecast képes hangszóróit, Android TV-t, viszont a Google Homeban nem került integrálásra, ezáltal nincs hangvezérlés sem, legnagyobb bánatunkra.

Az alábbi képen láthatjátok, hogy hogyan néz ki a Spotify és a DS Audio beágyazott lejátszója Google Home-ban.

Spotify Vs Ds Audio In Google Home
Spotify Vs Ds Audio In Google Home

Google Home – DS Video vs DS Audio

Érdekesség viszont, hogy a szintén Synology szoftver, a DS Video viszont nem annyira kakukk a Google Home-ban, mint a DS Audio (lást a következő screenshotot), viszont ez sem hangvezérelhető.

Ds Video Vs Ds Audio In Google Home
Ds Video Vs Ds Audio In Google Home

A szemfülesebbek kiszúrhatják, hogy „aaa a DS Videot a TV-re streamelted”! 🙂 Na nekik elmondom, hogy DS Audiot a TV-re streamelve ugyanez a helyzet, ugyanúgy néz ki, mint ab aloldali screenshot, csak ott is TV-t lehet leolvasni Nappali helyett.

A Google eszközökhöz egyelőre normális Synology integráció nem létezik, és talán ez az egyik legnagyobb fájó pont azoknak, akik mindkét cég termékeivel kapcsolatosan érintettek.

Ennélfogva NAS-on, és/vagy hálózati meghajtón tárolt zenét nem fogunk tudni a Google Home / Google asszisztensünkkel hangvezérelten lejátszani. Két verzió létezik: Third Party „zeneszolgáltatások” ingyenes csomagjait reklámmal tudjuk hallgatni és hangvezérelni, vagy havidíjat fizetünk ugyanezekért, és akkor reklámmentesen hangvezérelhetünk.

Ezen felül pedig integráción kívül, a DS Audioval pöpec módon, hangvezérlésmentesen építhetünk ki multiroom audio rendszert.

Van egy srác, aki szabadidőben programozva próbál Google hangvezérlést összehozni Plex média szerverrel, ez egy lehetséges kiskapu lenne, a dolog viszont nem működőképes jelenleg, ez a fórum foglalkozik a témával.

Alexa – DS Audio

(A Spotify prémium előfizetés esetén úgy működik, mint Google-nél, van egy beágyazott lejátszó, hangvezérlés, stb, erről ide most nem készítettem képernyőmentést) Mindezek után nézzük meg, hogy mit tudunk kihozni hangvezérlés és beágyazott lejátszó témában az Alexa és DS Audio kombinációjából.

A jó hír az az, hogy Alexához létezik valóban egy hivatalos „Skill” azaz egy kis bővítmény, amit feltelepítve, és a NAS-t, a hálózati beállításokat, és a DS Audio szerver oldalát rendesen bekonfigurálva működni fog a hangvezérlés!

Szóval most nagyon kellene örülnünk. Rendkívül sokat kínlódtam elsőre, mire sikerült ezt a beállítást összehoznom, erről lesz egy külön blogbejegyzés a későbbiekben, aki nem tud várni, az a Synology oldalán található útmutatóval induljon el.

Az én örömöm viszont konfigurálás után nem volt teljes, mutatom is, hogy miért nem:

Ds Audio In Alexa 1
Ds Audio In Alexa

Ha mi azt mondjuk a MOBILTELEFONUNKNAK, hogy „Alexa, Ask audio station to play The Twist by Chubby Checker”, akkor a telefonunkon el fogja kezdeni lejátszani a zenét, hurrá! Működik.

Ebben az esetben, a fenti két képernyőmentésen látszik, hogy az értesítési felületen jelenik meg, hogy éppen mit szól, míg az Alexa appban nem fogunk semmiféle beágyazott bejátszót látni, kényelmetlen viszont, hogy az értesítésre klikkelve ne várjuk azt, hogy megnyílik DS Audioban a lejátszási sor! Nem.

Semmi mást nem lehet csinálni az értesítéssel, csak számot váltani, és megállítani vagy újraindítani a dolgot. Ez még Önmagában nem is lenne egy óriási probléma, viszont nagy betűkkel írtam, hogy ez esetben a mobilunkon hangvezéreltünk, és indítottuk el a zenét.

Amennyiben te fogsz egy Amazon Echo Dotot (példaképp), odarakod a nappalidba, és mondod neki, hogy x számot kérném, akkor Te az égegyadta világon sehol

sem fogod azt látni, hogy mégis most éppen mi az, ami szól. Ez azért egy eléggé brutális nagy Öngól.

A mobilodon az Alexa Appban (Ez az egyik Alexa eszköz ebben a pillanatban) semmilyen módon nem észlelhető ha Te egy másik Alexa eszközön (Echo Dot) hangvezérléssel játszol le valamit DS Audion keresztül a NAS-ról.

Sírni tudtam volna, mikor ezt megláttam. Jó dolog, hogy van integráció, de innen is lehet látni, hogy fasorban sincs a kényelmes, praktikus, és használható megoldáshoz. (Na persze van akinek így is kényelmes és praktikus lesz, na. :D)

És itt még nincs mindennek vége, keverjük meg egy kicsit a kártyákat:

A multiroom audio problémája

A téma szintén egy külön bejegyzést érne, itt én most tömören a lényegre hagyatkozom:

Ha Te több szobában helyeztél el ilyen kütyüket, és szeretnél több szobában, vagy több hangszórócsportban egyidejűleg zenélni (pl csak az emeleten, vagy mindenhol a házban), akkor a következő gondokba ütközöl:

 1. Az DS Audio Skill nem támogatja a multiroomot, tehát csak és kizárólag azon az eszközön tudsz zenélni, akinek tudod mondani, hogy lejátszás. Ha szerencséd van, folytatja, ami adott esetben szólt már egy másik eszközön.
 2. Nem lehet keverni (nyilvánvalóan) a Google hangszórókat az Amazon hangszóróival, és vegyes csoportokat képezni.

Ez ugye az egész témát csak még inkább problémássá teszi.

Na és ha veszek egy Sonost?

Aki a Sonos cég hangszóróival tűzdeli meg otthonát, az a Sonos Library-jéhez (könyvtáraihoz) tud hozzááadni hálózati mappákat, tehát tud lejátszani NAS-on tárolt zenét, DS Audio használata teljes kikerülése nélkül. Mit gondolsz lehet ezt hangvezérelni? Hát persze hogy nem támogatott. Sonoson keresztül is, csak a már említett fizetős szolgáltatásokat lehet hangvezérelni Google asszisztens vagy Alexa segítségével.

Szumma szummarum

Van ennek az egésznek egyáltalán értelme?

Ha Te multiroom nélkül meg tudsz azzal elégedni, hogy a nappalidban, konyhádban simán odaszólsz, és kérsz egy zenét, és nem elvárás az, hogy ennek a műveletnek legyen egy vizuális leképezése valami applikációban, akkor ezt az skillt neked találták ki. Imádni fogod, ha Alexát összekötöd a Synologyval. Üdv a reklám és havidíjmentes, hangvezérelt zenehallgatás világában!

Alexán ha a multiroom fontos, akkor felejtős az egész, kár vesződni már csak a beállításával is.

Ha Google alapú rendszerben gondolkodsz, akkor kénytelen leszel megelégedni a hangvezérlésmentes, de tökéletesen multiroomolható, chromecast képes DS audioval, ami nem lesz a Google Homeodba rendesen integrálva.

(HA a cikk írását követően bárki belefut egy új (olyan) megoldásba, ami működik, akkor kérem írja meg!)

Ha nem számít a pénz, akkor

 1. fizess elő Spotifyra, probléma megoldva, lesz hangvezérlésed
 2. én akkor már vennékminden szobába egy Sonos One-t, vagy egy Google Home Max-ot is – csak hogy tuti legyen a hangminőség.
 3. a nasról letakaríthatod a zenét, amit oly sok évig gyűjtögettél és őrizgettél. Több szabad lemezterületed lesz – ennek is van előnye.
 4. mindennek a költségszámítását Rád bízom. (Infoképp Spotify előfizetés kb 10 EUR/hó, Sonos One kb 220 EUR/db)

Adódhat a kérdés, hogy a Google eszközeiben miért nincsen lehetőség beágyazott DS Audiora és ennek hangvezérlésére… miért csak a fizetős szolgáltatások kapják meg ez a lehetőséget – jó kérdés, nyilvánvalóan a válasznak köze van az üzletpolitikájukhoz. – Szóval fogadjuk el ennek hiányát tényként.

Innen folytatjuk a későbbiekben 3 témával:

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban