Fűtés Okosítás

Fűtés okosítása WiFi-s termosztáttal

Hívd fel a kapudat telefonon, hogy kinyíljon. Így lehet megoldani.
megosztás
küldés

A nyári klíma okosítás után kellemes volt mindig hűvös szobába hazaérkezni. Télen ennek az ellentettje is tökéletesen igaz. Jó dolog a meleg lakásba belépni.

A hideg évszakokban több napnyi távollét után akár 18-20 fokra is le tud hűlni a lakás (társasház, ahol a lakás körbe van fűtve), családi házaknál ez az érték akár alacsonyabb is lehet.

Nem túl kellemes ilyenkor megérkezni abban a tudatban, hogy a fűtés bekapcsolása után hosszú óráknak kell eltelni, amíg a jól megszokott 23-24 fokos hőmérséklet alakul ki. Én korábban emiatt mindig jóval hamarabb terveztem a hazautat, hogy ne este 8-ra essek be, mert esélytelen, hogy meleg lesz, mire aludni kell.

Ha nagyon bízunk a szomszédban, akkor lehet szó arról, hogy adunk neki egy kulcsot és szólunk neki, hogy délelőtt tekerje fel a termosztátot. Nálam ez nem működőképes megoldás és azt gondolom még sokak így vannak ezzel.

Fűtés okosítás – íme a megoldás

Az okosotthonok alapja, hogy egy mobilapp segítségével bárhonnan a világon tudjuk vezérelni az otthoni eszközeinket, legyen az világítás, klíma vagy fűtés.

Utóbbit tekintve megoldás lehet, hogy a radiátorokra okos termosztátot szerelünk, de ez alsó hangon is 4-5 db termosztátot jelentene. Ez egyrészt drága, másrészt felesleges, hogy radiátoronként kapcsolgassam a fűtést. Nálam pedig lényegében értelmetlen, mert fali termosztát van, sokkal logikusabb azt kapcsolatni, mint a radiátorokat egyesével.

Nem kellett sokat gondolkodni: wifis termosztátot kell szerezni. Némi böngészés után a Computherm E300-ra esett a választás. Meg is rendeltem.

Kibontás után, pontosabban, amikor a Junkers gyári TR21 termosztát fedelét leszedtem jött a meglepetés.

Csak simán a falra van szerelve, míg a Computhermnek süllyesztett dobozra van szüksége, egyébként nem lehet a falra szerelni.

Tr21
Az eredeti termosztát borítását leszedve szembesültem, hogy itt bizony nincs hely az új, wifis termosztátnak

Ment az agyalás, hogy külső doboz legyen vagy véssünk plusz gipszeljünk majd fessünk. Utóbbi macerásabb, de a végeredményt tekintve elegánsabb kinézetet ad, így hívtam egy villanyszerelőt aki vésett és a helyére gipszelte a dobozt.

Doboz
A doboz a helyére került (utólag kiderült, hogy kicsit ferdén)
Computherm E300
Beépítve a Computherm E300 termosztát

A fal természetesen nem lett túl szép, festővel viszont már nem akartam bajlódni.

Kitaláltam, hogy miután felkerül az új termosztát, a meglévő parafatábla közepét kivágom és az fogja betakarni a gipszes falat.

Hívtam a gázost, bekötötte a termosztátot, letöltöttem az appot, összelőttem a wifi routerrel (csak 2.4G-n megy!) és máris lehetett telefonról vezérelni.

Tablaval
Minden a helyére került. Némi szépséghiba, hogy a doboz nem vízszintesen lett elhelyezve, emiatt a termosztát körül nagyobb lyukat kellett vágni. Ez még mindig jobb, mintha a táblát raktam volna fel ferdén

Innentől új korszak kezdődött idehaza a fűtéstechnikában is. Mostantól nem kell korán visszaérkezni, hogy tudjunk fűteni, bárhonnan elindítom a kazánban a lángot, hogy 6-8-10 órával később hazaérve ne a napokig vagy hetekig magára hagyott és kihűlt lakásba kelljen visszaérkezni.

Mobil App
A Computherm applikációjával lehet kezelni a fűtést manuálisan, de akár előre programozott módot is választhatunk
megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban