5S 1x1 - Rendet az asztalon kábelcsatornával

Rendet az íróasztalon 1×1: 5S kábelcsatornával

Ha rend van körülöttünk, hatékonyabbak leszünk. Egy japán elmélet, és a legkirályabb praktika: használj kábelcsatornát az irodában!
megosztás
küldés

Fizikai környezetünkben történő rend megléte döntő befolyással bír hatékonyságunkra, hozzállásunkra, motivációnkra, ezáltal alapfeltétele az eredményességnek. Japánban erre már sok sok évvel ezelőtt rájöttek, és az 5S elméletként fogalmazták meg:

 • sort – seiri 整理 – A munkahelyen levő szükséges dolgok meghatározása, a szükségtelen dolgok eltávolítása.
 • set in order (seiton 整頓) – A dolgok pontos és célszerű helyének kialakítása, feliratozása, jelölése, áttekinthető elrendezése.
 • shine (seiso 清掃) – Tisztítás, takarítás a munkahelyen és környékén.
 • standardize (seiketsu 清潔) – Fenntartás (a kialakított rend és a tisztaság fenntartását), szabványosítás.
 • sustain/self-discipline (shitsuke しつけ) – Az előző 4 S beépítése a vállalati kultúrába, önfegyelem.

Kell ezt még magyarázni? A 5S mindene vonatkoztatható, bármiről is legyen szó, fizikai környezetről, a merevlemezünkön történő fájltárolásról, 1-1 munkafolyamatról, az email fiókunkról, a teendőlistánkról, de közvetve még akár a fejünkben lévő gondolatok halmazára is tudjuk vonatkoztatni, az íróasztalon történő rendrakásra meg aztán pláne.

Egy nagy kamu, hogy a zsenik átlátják a káoszt. Mármint nem az a kamu, hogy nem lehet átlátni, hanem az, hogy van értelme káoszt tartani, hogy zseninek hihessük magunkat. Tegyünk rendet, alkossunk szabályokat arra vonatkozóan, hogy hogyan ne legyen kupi megint, aztán magunk is rá fogunk elég gyorsan jonni a dolog előnyeire, arról nem is beszélve hogy sokkal kellemesebb lesz az adott helyen végzett munka.

Klasszikus értelemben vett 5S szerint egy szabványosított irodai munkaállomás kb úgy néz ki, hogy egy felesleges kanócot, positet, kávésbögrét, koszos papírzsepit vagy ollót sem találsz, csak és kizárólag azokat a dolgokat, melyek a munkához szükségesek, és ezeknek még a helye is be van jelőlve. (Ha a kávésbögre szükséges, akkor annak is fel van ragasztva a helye az asztalon).

5s
5S az irdodában, előtte-utána. (Forrás: https://twitter.com/liweicandle/status/804571677753507840/photo/1)

Hogyan lesz nekem szépen rendezett íróasztalom?

Nem fogom a fenti képhez hasonló átszervezés lépéseit felsorolni, elég ha annyit mondok, távolíts el mindent ami nem kell, csak az maradjon ami feltétlen szükségés, ezeknek legyen meg a helye, és használat után mindig minden oda kerüljön vissza, ahonnan elvételre került.

Jó de itt egy kábelfertő az asztalon

Igenám, ez mind szép és jó, de bizonyára bele-beleszaladhattál már, hogy 8 tonna kábel fekszik összevissza az íróasztalod tetején, alatte, mellette, mögötte, és úgy mindenhol. Használj akár asztali számítógépet, laptopot, vagy tabletet billentyűzettel, netalántán akár dokkolót (Hogy szerintünk mi a célszerű arról itt és itt írtunk bővebben), minél több perifériát használsz, annál nagyobb lesz a kábelkáosz.

A kábelek mindenhol, még a földön is összevissza lógnak, lábad beleakadhat, még munkabiztonsági szempontból is gondol lehetnek, bármennyire nem is akarod ezt beismerni.

Extra monitorok, töltőkábelek, egér és billentyűzet, tápellátás, hálózati kábel – igen, sok mindenből létezik már vezetéknélküli, de azért 2022-re még mindig nem jutottunk el oda, hogy mindent megússzunk kábelek nélkül.

Hogy lehet ennek véget vetni? Itt vannak a lépések

Néhány főbb lépésbe csoportosítva fogom Neked összefoglalni, hogy én hogyan tettem rendet magamnál, kezed ezt egyfajta inspirációként

 1. Válassz vezeték nélküli eszközöket (már ha még nem tetted, és ha semmi nem szól ellenük)
  • billentyűzet és egér (lehet olyan bluetooth-osat is, amihez még egy kis USB-s kütyüt SEM kell a számítógéphez csatlakoztatni)
  • fejhallgató/headset (amíg az ember egy Buds-ot vagy egy Airpodot nem próbál ki, nem érti, ha kipróbálta beleszeret)
  • wifi router (kivéve, ha sávszélességi okok miatt gigabit+-os kábeles kapcsolatot szeretnél)
  • használj vezeték nélkül töltő padokat (akár olyat mint ez itt, amivel tölthetsz vezetéknélkül mobilt, headsetet és okosórát egyszerre)
 2. Vegyél egy dokkolót a laptopodhoz
  • használatával egyetlen kábel laptopohoz/tablethez/mobilhoz történő (le)csatlakoztatásával válthatsz a mobil eszközöd magában történő használata, és az íróasztalon felépített munkállomás (vezeték nélküli eszközök, plusz monitorok, stb)
  • iszonyatos flexibilitás, kényelem, és ezáltal megengedheted magadnak, hogy kis laptoppal legyéb mobilizálható, ha pedig „irodáznod”kell, akkor akár 3db 4K felbontású, 24-25”-nál is nagyobb monitoron dolgozhatsz, álomszerűen
  • itt írtam bővebben a dologról: Dokkoló, az új szeretőd
 3. Kábelcsatornát az íróasztalra, kábelkötegelőket az asztal alá! Kicsit bővebben ha lejjebb görgesz.

+1 Mágneses kábelrendező: ez már csak extra, de szerezz be egy ilyet, ha úgy itéled meg hogy segíthet: Mágneses kábelrendező

Kábelcsatorna, mi van?

Igen, jól olvastad. Multis berkekben népszerű dolog, KKV-szektorban viszont sok helyen nem is tudnak a létezéséről: ha rendezni akarom a kábeleimet (már amelyikeket nem tudtam/akartam vezeték nélküli kapcsolatra cserélni), akkor a kábelcsatorna a legjobb barátom.

Nem egy nobel díjas találmány (de lehet megérdemelné): Rengeteg felhasználása van, de nekünk az irodai 5S (rendrakás) alkalmával is kitűnő segítséget biztosít.

Az íróasztalt a fal felé legrövidebb úton (tehát a falra merőleges irányban) elhagyó kábalek ne össze-vissza lengedezzenek, hanem az asztal hátsó síkjában jobbra-balra elrendezhetőek legyenek, és a kábelcsatornából ott és akkor lépnek ki, amikor szükséges.

Aki videós formában szeretne megismerkedni ezzel az egyszerű praktikával:

Kítűnően megoldható ezzel az íróasztal kanócmentesítése, van ám ilyen polír fésűs verzió is, amit még fúrni sem kell, és jóval könnyebben szerelhető.

Fésűs kábelcsatorna
Fésűs kábelcsatorna

Kellemes rendrakást kívánok!

megosztás
küldés

Hasonló témában íródott cikkjeink

Legfrissebb bejegyzéseink

kik vagyunk?

Attila
Attila

Nincs megoldatlan probléma, nincs elvesztegetett idő. Nemcsak középvezetőként, hanem magánemberként is kamatoztatom évek óta digitálisan (is) hatékony mentalitásom: Igenis, vessük be a tech-világ adta eszközöket, nap végén pedig élvezzük ki, ha ezek által több az eredmény, kevesebb ráfordítással.

Tomi
Tomi

~25 éve vagyok benne napi szinten a hardverek és szoftverek világában. 8 éve indítottam az első online vállalkozásomat, mára pedig több tucat vállalkozónak segítettem több 10 milliós bizniszt építeni a különböző online szoftverek segítségével. Mérnökként folyamatosan a precíz és hatékony megvalósításra törekszem.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!

Kevés a Gmail tárhelyed?
Már évek óta fizetsz a nagyobb tárhelyért?

13 perces videóban mutatjuk meg, hogy miként tudod végtelenné tenni a Gmail postafiókod tárhelyét!

Megtelt A Gmail Logo Low

Háromrészes cikksorozat

Érthetően, részletes magyarázatokkal!

Érdekel, hogyan inthetsz búcsút a napi bénázásnak, és
indulhatsz meg a "pénznyomtatás" útján
saját magad digitális transzformációja által?

(Akkor is ha műszaki analfabétának érzed magad)

digitalis vallalkozas

Ha ezt a könyvet elolvasod, 

Kell ennél több?

Miben segít neked ez a fájl?

Áramfogyasztás mérőóra

akár otthonra, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

QNAP NAS

akár otthon, akár a vállalkozásodban

Miben segít neked ez a fájl?

Bevetelek Es Kiadasok Osszesites2

akár a személyes pénzügyeidben, akár a vállalkozásodban